16 °C Budapest
Százezres költségtől búcsúzhatnak a háziasszonyok ezzel a hét trükkel

Százezres költségtől búcsúzhatnak a háziasszonyok ezzel a hét trükkel

2017. október 15. 13:00

Hiába tartjuk tisztán a lakásunkat, néhány helyen csak szakember segítségével vagy speciális technikával tudjuk eltüntetni a lerakódott szennyeződést. Tíz olyan módszert mutatunk, amelyek szinte nulla költségűek, és a legnehezebben hozzáférhető helyekről is eltünetik a koszt.

Vannak helyek a lakásban, melyeket egyszerűen képtelenség tisztán tartani, ha csak nem akarjuk az összes szabadidőnket egy fogkefével és különböző kemikáliákkal a kezünkben tölteni. Ha meguntuk, hogy számtalan, nehezen hozzáférhető helyen van lerakódva mocsok a lakásunkban, akkor felmerülhet, hogy profi takarítóra bízzuk a munkát.

Ha beírjuk a Google-be, hogy nagytakarítás, számtalan fizetett hirdetéssel találkozunk, melyeket átböngészve kiderül, hogy akár bruttó 1140 forintba is belekerülhet négyzetméterenként, hogy profik takarítsák ki a lakásunkat, így egy 60 négyzetméteres lakás esetében 68 ezer forintot, egy kisebb, 120 négyzetméteres házért pedig 137 ezer forintot kell fizetni.

A KSH pénteki közleménye szerint 2017 II. negyedévében megfigyelt szolgáltatási területeken a szolgáltatási árak 0,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos negyedévéhez képest, azonban a takarítás ezt jóval meghaladó mértékben, 2,7 százalékkal emelkedett. Érdekes, hogy a távközlési díjak 4,6%-kal estek vissza, mely az új uniós szabályoknak köszönhető mobilinternet- és a roamingdíjak visszaesésének köszönhető. Az uniós roamingszabályozás értelmében 2017. június 15-től kezdődően ugyanis a felhasználók külföldi utazásaik során a belföldivel azonos árakon és azonos feltételekkel vehetik igénybe a mobilszolgáltatásokat.

5 százalékot meghaladó áremelkedés a postai, futárpostai, valamint a biztonsági, nyomozói tevékenységek terén történt (5,8, illetve 5,2%), a munkaerőpiaci szolgáltatások árai pedig 4,5 százalékkal emelkedtkek. A takarítói szolgáltatások árváltozásának hátterében alapvetően a minimálbér jelentős, 2017 elején bekövetkezett 15%-os növekedése áll a KSH szerint. 

Hol vannak a tippek?

Ha a takarítási díjakat szeretnénk vagy nem tudjuk kifizetni, mutatunk néhány módszert, amelyekkel könnyen megszabadulhatunk a legzavaróbb szennyeződésektől, ráadásul szinte ingyen, a háztartásban már meglévő anyagokkal dolgozhatunk. A felhasználandó anyagok közül csak a bórax nincs jelen általában a háztartásokban, ezt viszont aprópénzért beszerezhetjük.

Karcos faasztal megtisztítása

Keverj össze félpohár ecetet és félpohár olívaolajat, majd egy rongy segítségével erősen töröld át az asztalt. A felület újszerűvé válik és eltűnnek a karcolódások is.

Fejzsírtól elszíneződött fehér párnahuzat

Keverj össze egy pohár mosószert, egy pohár mosogatószert, egy pohár fehérítőt, félpohár bóraxot és adj hozzá forró vizet, majd ebben mosd ki a huzatot. Teljesen kifehéredik.

Fa konyhaszekrényajtó

Keverj össze egy kanál olajat és két pohár sütőport, majd egy fogkefe segítségével sikáld át az elszíneződött területet. Újra régi színeiben pompázik majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elvízkövesedett, falra rögzített zuhanyrózsa

Ecettel alaposan töröld át a zuhanyrózsát, ha túl makacs a szennyeződés, egy háztartási gumival rögzíts rá egy kisebb nejlonszatyrot, és hagyd úgy egy órán keresztül. Miután levetted, alaposan most át vízzel.

Elkoszolódott vasaló

Fedd be a vasalódeszkát papírral, majd hints rá nem túl sok sót. Kapcsold be a vasalót és állítsd maximumra, de a gőz funkció legyen kikapcsolva, és víz se legyen a tartályában. Mikor teljesen átforrósodott, kezd el vasalni a sót a papíron. Hamar eltűnik minden szennyeződés.

Penész a csap és a kád körül

Csinálj körülbelül egy centiméter átmérőjű vattalabdákat, és áztasd be őket fehérítőbe, és egy teljes éjszakára helyezd őket a penészes területre. Reggel egy fogkefével súrold le a maradék penészt!

Elszíneződött ezüst étkészlet

Bélelj ki egy sütőtepsit alumínium-fóliával, tedd bele az evőeszközöket, alaposan sózd be őket és önts rá forrásban lévő vizet! Hagyd úgy fél órán keresztül és kész is vagy. A végén az étkészletet is öblítsd át!

A tippeket innen szedtük össze

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?