16 °C Budapest
Egyre tudatosabban használjuk a lakáskasszákat

Egyre tudatosabban használjuk a lakáskasszákat

2017. május 26. 13:02

Növekedett a lakosság tudatossága is a lakástakarékokkal kapcsolatban: egyre többen használják ki a maximális, 72 ezer forintos állami támogatás - írja közleményében a Fundamenta.


Húszéves lett a Fundamenta-Lakáskassza, amelynek az állami támogatású megtakarítási és hitelezési konstrukciói eddig 900 ezer hazai lakáscél megvalósításához járultak hozzá. A megalakulás óta évről-évre emelkedett a megkötött lakás-takarékpénztári szerződések száma, valamint folyamatosan növekedett a megkötött szerződések összege is. 20 évvel ezelőtt az ügyfelek nagyságrendileg évi 2 milliárd forint megtakarítást fizettek be, és az átlagos szerződéses összeg 750 ezer forint volt. 2016-ra a szerződések összege 4 millió, a befizetett megtakarítások összege pedig évente 106 milliárd forintra emelkedett.

A lakástakarék szerződések 40 százalékát olyan ügyfelek kötik, akiknek korábban is volt már megtakarításuk a cégnél.

Az évek során folyamatosan növekedett az ügyfelek tudatossága is, hiszen egyre többen használják ki a lakáskasszához kapcsolódó maximális éves állami támogatást: 2016-ban már az ügyfelek közel 70 százaléka döntött a maximális, havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett, és továbbra is kiemelkedő, 90 százalék feletti a rendszeresen megtakarító ügyfelek aránya.

Melyik lakástakarékot válasszam?

A legjobb lakástakrék kiválasztásához nagy segítséget nyújthat a Pénzcentrum kalkulátora.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Havi 20 ezer forintos megtakarítással azOTP Lakástakarék Start 4konstrukciójával 4 év múlva például 1 172 313 forint ütheti a markunkat, vagyis összesen 270 ezer forintra rúg az állami támogatás összege. Míg 5 év alatt az Aegon Kamat Fix Plusz 5 kiválasztásával már 1 564 150 forintot kapunk lakáscélra. De például 8 év múlva a Fudamenta Lakáskassza Hozamelső 620. számú módozattal 2 727 069 forintot fordíthatunk majd a lakásunkra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06