Reménytelen helyzet a Hivatalban: nem hiszed el, ki segített ingyen

Reménytelen helyzet a Hivatalban: nem hiszed el, ki segített ingyen

2016. szeptember 22. 16:41

Két állami intézmény fogaskerekei közé ékelődött olvasónk, akit már majdnem bedaráltak a hivatalok, amikor váratlan dolog történt. A Kormányablaknál dolgozók húztak egy meglepőt, amivel alaposan megdöbbentették szorongatott helyzetben lévő ügyfelüket.

Olvasónk, D. küldte be nekünk történetét, mely beszámolója szerint kedd délután esett meg vele egy III. kerületi Kormányablaknál. Állítása szerint évek óta nem rendelkezik személyi igazolvánnyal, mert nem látta értelmét beszerezni azt: az útleveléhez képest semmilyen további funkciót nem hordoz, ugyanakkor könnyű elveszíteni - írta D.

A minap azonban saját önfejűsége sarokba szorította. Vízumügyintézés miatt le kellett volna adnia útlevelét egy nagykövetségen, amikor hirtelen tudatosult benne a kegyetlen valóság:

Ahogy ott álltam a nagykövetség konzuli osztályán, tudatosult bennem, hogy ha most leadom itt az útlevelemet, akkor nem fogom tudni magamat semmivel sem igazolni, amikor vissza kell jönni érte.

Kerülendő a vitás helyzetet, D. nem hagyta ott az útlevelét a nagykövetségen, hanem felkeresett egy Kormányhivatalt a III. kerületben. Online tájékozódása alapján magabiztosan lépett be az elvileg még háromnegyed órán keresztül nyitva tartó Kormányhivatal ajtaján, amikor egy kis tábla fogadta a sorszámhúzó automata képernyőjén. Aznap már nem lehetett sorszámot kérni.

A nagykövetségen azt beszéltem meg, hogy másnap visszaviszem az útlevelemet, így mindenképp kedden akartam elintézni a személyi igazolvány igénylést. Azt gondoltam, segítséget kérni nem szégyen, így egy koordinátornak tűnő hölgyhöz fordultam és előadtam neki szorult helyzetemet.

Ekkor történt az igazi meglepetés:

a Kormányhivatal munkatársai megértéssel fordultak felé, és rövid tanakodás után kapott egy extra sorszámot a leragasztott sorszámkiadó gépből.

Olvasónk azt is megtapasztalhatta, hogy ingyen lehet vadonatúj e-személyihez jutni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csak hab volt a tortán, hogy nem kellett fizetni a személyiért. Azt mondjuk most nem tudom megmondani, hogy az új irat átvételekor mivel fogom magamat igazolni, mert az útlevelem már a nagykövetségen pihen. Mindenesetre előkeresem otthon a születési anyakönyvi kivonatom másolatát és bízom benne, hogy újfent segítőkészek lesznek a rendszer társadalmi kapcsolattartói

- zárta optimistán sorait D.

Milyen személyit lehet igényelni?

Január elejétől Magyarországon már nem állítanak ki egyszerű személyi igazolványokat, a 2001-ben bevezetett sima kártyát az e-kártya váltotta le, amely több okmányt egyesít magában. Az e-kártyát két dolog miatt vezette be a kormány: egyrészt egyszerűsíti az életet azáltal, hogy személyiként, lakcímkártyaként, utazási okmányként, elektronikus aláírásként és tajkártyaként is használható, másrészt viszont az állam számára előnyös, mert lehetővé teheti az állampolgárok biometrikus azonosítását.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?