34 °C Budapest
Reménytelen helyzet a Hivatalban: nem hiszed el, ki segített ingyen

Reménytelen helyzet a Hivatalban: nem hiszed el, ki segített ingyen

2016. szeptember 22. 16:41

Két állami intézmény fogaskerekei közé ékelődött olvasónk, akit már majdnem bedaráltak a hivatalok, amikor váratlan dolog történt. A Kormányablaknál dolgozók húztak egy meglepőt, amivel alaposan megdöbbentették szorongatott helyzetben lévő ügyfelüket.

Olvasónk, D. küldte be nekünk történetét, mely beszámolója szerint kedd délután esett meg vele egy III. kerületi Kormányablaknál. Állítása szerint évek óta nem rendelkezik személyi igazolvánnyal, mert nem látta értelmét beszerezni azt: az útleveléhez képest semmilyen további funkciót nem hordoz, ugyanakkor könnyű elveszíteni - írta D.

A minap azonban saját önfejűsége sarokba szorította. Vízumügyintézés miatt le kellett volna adnia útlevelét egy nagykövetségen, amikor hirtelen tudatosult benne a kegyetlen valóság:

Ahogy ott álltam a nagykövetség konzuli osztályán, tudatosult bennem, hogy ha most leadom itt az útlevelemet, akkor nem fogom tudni magamat semmivel sem igazolni, amikor vissza kell jönni érte.

Kerülendő a vitás helyzetet, D. nem hagyta ott az útlevelét a nagykövetségen, hanem felkeresett egy Kormányhivatalt a III. kerületben. Online tájékozódása alapján magabiztosan lépett be az elvileg még háromnegyed órán keresztül nyitva tartó Kormányhivatal ajtaján, amikor egy kis tábla fogadta a sorszámhúzó automata képernyőjén. Aznap már nem lehetett sorszámot kérni.

A nagykövetségen azt beszéltem meg, hogy másnap visszaviszem az útlevelemet, így mindenképp kedden akartam elintézni a személyi igazolvány igénylést. Azt gondoltam, segítséget kérni nem szégyen, így egy koordinátornak tűnő hölgyhöz fordultam és előadtam neki szorult helyzetemet.

Ekkor történt az igazi meglepetés:

a Kormányhivatal munkatársai megértéssel fordultak felé, és rövid tanakodás után kapott egy extra sorszámot a leragasztott sorszámkiadó gépből.

Olvasónk azt is megtapasztalhatta, hogy ingyen lehet vadonatúj e-személyihez jutni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csak hab volt a tortán, hogy nem kellett fizetni a személyiért. Azt mondjuk most nem tudom megmondani, hogy az új irat átvételekor mivel fogom magamat igazolni, mert az útlevelem már a nagykövetségen pihen. Mindenesetre előkeresem otthon a születési anyakönyvi kivonatom másolatát és bízom benne, hogy újfent segítőkészek lesznek a rendszer társadalmi kapcsolattartói

- zárta optimistán sorait D.

Milyen személyit lehet igényelni?

Január elejétől Magyarországon már nem állítanak ki egyszerű személyi igazolványokat, a 2001-ben bevezetett sima kártyát az e-kártya váltotta le, amely több okmányt egyesít magában. Az e-kártyát két dolog miatt vezette be a kormány: egyrészt egyszerűsíti az életet azáltal, hogy személyiként, lakcímkártyaként, utazási okmányként, elektronikus aláírásként és tajkártyaként is használható, másrészt viszont az állam számára előnyös, mert lehetővé teheti az állampolgárok biometrikus azonosítását.

NEKED AJÁNLJUK
Így nem válhat rémálommá a lakáskiadás

Az elmúlt években szinte általánossá vált a lakásbérleti piacon, hogy a bérbeadók egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kérnek a bérlőtől a beköltözés feltételeként.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?