12 °C Budapest
CSOK: hiába tanuló, mégsem jár utána a támogatás

CSOK: hiába tanuló, mégsem jár utána a támogatás

2016. augusztus 18. 09:01

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályozásának módosítására kérte fel az ombudsman a nemzetgazdasági minisztert. Hiszen a jelenlegi kormányrendelet szerint a húszévesnél idősebb, nappali tagozatos középiskolások után nem, az ugyanilyen idős egyetemisták után viszont jár a pénz - írja a Magyar Nemzet.


Jelenleg a 20. életévét betöltött gyermek csak abban az esetben jogosít a csok igénybevételére, amennyiben felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul, és a 25. életévét még nem töltötte be, vagy megváltozott munkaképességű személy, és állapota legalább egy éve fennáll, vagy egy év alatt előreláthatóan nem javul.

Így fordulhatott elő, hogy egy család nem tudta igénybe venni a kedvezményt, 20 éves gyermekük után, holott a fiatal nappali tagozatos végzős középiskolás, vagyis eltartottnak minősül és tanulmányokat is folytat.

Az ombudsman megkereste az ügyben Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, akitől azt szerette volna megtudni, milyen "jogalkotói megfontolás" áll a háttérben. A válaszból kiderült, hogy a jogalkotó a szabályozás megteremtésekor azt vette alapul, hogy a tanulók középfokú oktatási intézményben jellemzően a 20. életévük betöltéséig végeznek tanulmányokat, de vizsgálják az ombudsman észrevételeit.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?