A felújítási költségek fele megspórolható

Pénzcentrum2010. április 17. 11:00

Hiába az energiaköltségekből várható megtakarítás, ha a beruházás oldali serpenyőben lévő tételek meghaladják a rekonstrukcióra fordítható összeget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a teljes kiadás felét a munkaerő költségei adják. Ezen a problémán segíthetik át a felújítást végzőket a "csináld magad" jellegű termékek.

Az általános tendencia szerint a lakosság egyre gyakrabban, egyre vastagabb homlokzati hőszigetelést használ. Bár egy megfelelő vastagságú hőszigeteléssel akár az ingatlan energiaköltségének 25-33%-a is megtakarítható, sok embert elriaszt egy ilyen beruházás várható költségvonzata.

"A szigetelés vastagságától függetlenül egy ilyen beruházás közel felét a munkadíj teszi ki, míg a beépítendő anyagok közül a színvakolat a legköltségesebb. Szakértőink vallják: a felhasznált anyagokon nem érdemes spórolni, a munkadíjon azonban már lehet" - mondtaTibor Dávid, a 16 országban leányvállalatot működtető hazai építőanyag-ipari vállalat, a Masterplast vezérigazgatója.

A társaság tapasztalatai szerint a lakosság "ügyesebbik" része, aki nem riad vissza az építési munkáktól, és követi az alkalmazástechnikai leírást, a homlokzati hőszigetelő elemek felrakásával egyedül is képes elboldogulni. Azonban a vakoláshoz már sok esetben szakembert hívnak ők is. Pedig a "csináld magad" filozófia szellemében fejlesztett termékeknél minden esetben megspórolható a munkadíj, amely a teljes beruházási költségeknek akár a felét is kiteheti.

A Masterplast speciálisan erre a célra kifejlesztett hengerelhető vakolatai számos építőanyagboltban beszerezhető struktúrahengerrel, a hagyományos vakolatokhoz képest vékonyabban vihetőek fel a falra, így mind az anyagszükséglet, mind pedig a négyzetméterre vetített költség mérsékelhető.

"Ráadásul a felújításokra a Klímabarát Otthon programon belül állami támogatás is igényelhető, melynek mértéke a beruházás 30 százaléka, legfeljebb 540 ezer forint lehet. Az élőmunka költségek lefaragásával így a beruházó elviekben akár egy nagyobb ingatlan szigetelési munkálatait is elvégezheti, vagy nagyobb összeget fordíthat más munkálatokra" -
mondta Tibor Dávid.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az élőmunka költség azonnal érezhető, az energiaköltségek megtakarítása pedig a következő télen biztosan megmutatkozik, főként, ha a folyamatosan emelkedő földgázárakat is figyelembe vesszük.

Címkék: