Ezeknek a gyerekeknek ingyenes a menza 2022-ben is: még nem késő igényelni

Világgazdaság2022. szeptember 2. 09:15

Az energia és az élelmiszerek drágulása az óvodai étkeztetés és az iskolai menza díjában is megjelent szeptembertől. Noha a szakmai képviseletek korábban 30 százalékos áremelést emlegettek, a tapasztalatok szerint korántsem lett ennyivel drágább a menü. Sok gyermeknek pedig ingyen is járhat az étkeztetés.

A vállalkozások energiaköltségének drasztikus megugrása, üzemanyagárak, valamint az élelmiszerek drágulása miatt az iskolai étkeztetés, vagyis a menza ára is emelkedik. A közétkeztetők szövetsége szerint szeptembertől átlagosan 30 százalékkal emeltek a kifőzdék az iskolai és az óvodai menza árán, tanév közben pedig további emelésre lehet szükség. Sok üzemeltető a túlélésért küzd, máshol már le is húzták a rolót.

Az iskolai és az óvodai étkeztetéstől sokakat nem az ára, hanem az ételek íze riasztja el - írja a VG. A gyermekétkeztetésben egyebek mellett szigorú előírások vonatkoznak az ételek só- és cukortartamára, valamint rövid ellátási láncokon keresztül kell beszerezni az élelmiszer-alapanyagokat, elsősorban a helyi termelőktől.
A közétkeztetésben elsősorban az általános iskola 1–4. évfolyamáig vesz részt a gyermekek túlnyomó többsége. Az alsósok az ebéd mellett tízórait és uzsonnát is kapnak. A felsőbb évfolyamokban ugyanakkor egyre kevesebben választják a menzát. 

A nyilvánosan hozzáférhető tarifák szerint az iskolai, napi háromszori étkezés átlagosan 12 és 16 ezer forint között változik a huszonkét szeptemberi tanítási napra, a napi egyszeri menza pedig 8 és 11 ezer forint között kérhető. A díjat az adott hónap egészére ki kell fizetni, ám az előre lemondott napokra esedékes befizetés visszajár.

Kinek jár ingyen a menza?

A közétkeztetésben igényelhető kedvezményeket és díjtételeket a vonatkozó törvény szabályozza. Azok a kisgyerekek jogosultak ugyanis szociális étkeztetésre, akik családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb nettó munkabér 130 százalékát. Tehát a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelésével már azok is igényelhetik az ingyenes étkeztetést, akikneka  családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 172 900 forintot. Ingyenesen vehetik igénybe a közétkeztetést továbbá a nevelésbe vettek és bizonyos ideig az Ukrajnából érkező menekültek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A menza díjának csak a felét kell kifizetniük a tartósan beteg, a fogyatékkal élő vagy más okból rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek után, valamint a legalább három gyermeket nevelő családosoknak.

Címkék:
iskola, oktatás, menza, gyermek, drágulás, infláció, étkeztetés, iskolakezdés, szülő, étel, gyermekétkeztetés, táplálkozás, ételek, gyermekek,