2020. december 5. szombat Vilma

Ilyen 9 éve nem volt az OTP-nél: rengetegen nem fognak örülni


Biztosan nem fizet osztalékot idén az OTP, ezzel egy kilencéves sorozat szakad meg. Egyetlen esélyük marad a részvényeseknek.

Több mint 7 százalékkal csökkent pénteken az OTP-részvény árfolyama, napi minimumán - 9390 forinton - zárt a bankpapír. Az árfolyamcsökkenés mögött a pénzintézet közgyűlési előterjesztése is állt, amelyből kiderült:

a tavalyi rekorderedményéből mégsem fizet osztalékot a bank, holott a korábbi tervek közt 248 forintos részvényenkénti kifizetés szerepelt

- írja a Világgazdaság.

A közgyűlési előterjesztések között, a 26-os jegyzékben még szerepelt a menedzsment osztalékjavaslata a 69,4 milliárd forint kifizetéséről. Az eredmény felhasználásáról szóló napirendi pontban viszont már az áll: a megállapított 193,3 milliárd forint (anyavállalati) adózott eredmény tizedét az általános, a fennmaradó részét pedig az eredménytartalékba kell helyezi.

Az OTP kommunikációs osztálya a lapnak elmondta, hogy a 26-os jegyzet az igazgatóság korábbi, a járványhelyzet előtti várakozását tükrözi. Mint mondták, két oka volt annak, hogy az igazgatóság - osztalékfizetés helyett - már az eredmény tartalékba helyezésére tett javaslatot a közgyűlésnek: egyik ok a járványhelyzet, a másik pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárása.

Az MNB több kérést is megfogalmazott a bankokhoz, felszólította a hitelintézeteket és tulajdonosaikat, hogy szeptember végéig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés. Osztalékfizetésről a jogszabályok szerint csak az éves beszámolóval együtt lehet dönteni, idén osztalékot már biztosan nem fizet a bank, osztalékelőlegre viszont még lehet esély.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk