18 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Kiderült a magyar bankok titka: csoportos beszedéssel, vagy átutalással éri meg jobban rendezni a számlákat?

2022. augusztus 8. 17:04

Állandó átutalás, eseti megbízások, illetve a csoportos beszedés – mit jelentenek pontosan az egyes fogalmak? Mikor melyiket érdemes használni? Hogyan járhatsz anyagilag is a legjobban? Erre kereste a választ a Bankmonitor.

Számtalan félinformáció kering a köztudatban a bankszámlákhoz kapcsolódó tranzakciók kapcsán, így a Bankmonitor szakértői most tiszta vizet öntenek a pohárba.

Mire valók az egyes tranzakció típusok?

A bankszámlához kapcsolódó praktikus megoldásokra számos esetben lehet szükségünk. Sokszor azonban nem egyértelmű, hogy mikor melyik típust érdemes használni, így most nézzük meg, mit takarnak az egyes funkciók.

Milyen előnyöket használhatsz ki az állandó átutalással?

Az állandó utalást olyan esetekben veheted igénybe, amikor egy bizonyos összeget hosszú távon, rendszeresen (havonta, félévente, évente stb.) el kell utalnod egy adott fizetési helynek, szolgáltatónak és az utalás összege jellemzően nem módosul, vagy csak ritkán.

Ezzel a funkcióval tehát

  • elkerülheted, hogy elmaradjon a kifizetés,
  • kényelmesebben fizethetsz, hiszen nem szükséges egyesével minden alkalommal átutalnod az összeget a kedvezményezettnek,
  • az időzítést személyre szabhatod, a kifizetés ismétlődését magad állíthatod be,

Állandó megbízás tehát ideális lehet többek között biztosítási díj, fix törlesztőrészletek, bérleti díj, közös költség, gyermektartás kifizetésére. A szolgáltatás beállítása banktól függően általában személyesen, bankfióki ügyintézéssel, netbankon, vagy telefonon keresztül is történhet.

Mire jó az eseti átutalás?

Az eseti átutalás tulajdonképpen a hétköznapi értelemben vett átutalás, amikor eseti jelleggel, egyszeri kifizetést intézünk. Ezt akkor tesszük, amikor a kedvezményezett számára egyszeri összeget szeretnénk küldeni, vagyis, ha az utalás nem ismétlődik, nem rendszeres, vagy mindig más összeget szükséges kifizetni.

Eseti átutalást szintén a bankfiókban, telebankon, netbankon, vagy mobilalkalmazásban lehet indítani.

Mikor használj csoportos beszedési megbízást?

A csoportos beszedés szintén a rendszeres kifizetések kényelmes intézésére jött létre, ugyanakkor a teljesítési díj változhat a kedvezményezettnél igénybe vett szolgáltatás aktuális költsége alapján. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csoportos beszedést szintén van lehetőség személyesen, telebankon, netbankon keresztül beállítani, de érdemes előzetesen érdeklődni, mert lehetnek különbségek az eljárásban az egyes bankoknál. 

Hogy járhatsz anyagilag a legjobban?

Az említett kényelmi szolgáltatásoknak nincsenek külön díjai, tehát ingyenesen beállíthatók a funkciók, magának a tranzakciónak, mint átutalás viszont lehetnek díjai, amelyek az adott számlacsomag kondícióitól függenek.

Ha szeretnéd lenullázni az átutalások (eseti, állandó, vagy csoportos megbízás) tranzakciónkénti költségét, akkor van számodra egy jó hírünk! Már léteznek olyan bankszámlák, amikkel ezekért a költségekért nem számít fel semmilyen díjat a bank. 

Ilyen a kizárólag a Pénzcentrum kalkulátorán keresztül igényelhető CIB ECO díjcsomag, amellyel netbankon és mobilapplikáción keresztül indított bármelyik átutalási forma ingyenes.

Ha tehát gyakran kell átutalást intézned, igénybe veszed (vagy a jövőben használnád) az állandó, vagy csoportos megbízásokat is, érdemes megnézned kalkulátorunkkal, hogy melyik bankszámla lenne számodra a legkedvezőbb. Sőt, a számlanyitás miatt sem kell aggódnod, az egyszerűsített bankváltás miatt ma már játszi könnyedséggel elintézhető a folyamat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 13:11
Produkciós, 3D, social media és utómunka workshopokat hirdet az Umbrella, mindezt teljesen ingyenese...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 28. 09:59
Sokan most komoly bajban vannak, mert évtizedeken át halogatták az ingatlanuk energetikai felújításá...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 06:56
A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiség áram és gáz veh...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?