Hamarosan tényleg elfelejthetjük a banki jelszavainkat?

Hamarosan tényleg elfelejthetjük a banki jelszavainkat?

2016. június 22. 13:03

Lassan teljesen elfelejthetik a banki ügyfelek a jelszavakat, ugyanis nem lesz rá szükségük. Helyette biometrikus azonosítással tudják intézni a pénzügyeiket elsősorban a mobiljukon keresztül. Az amerikai nagybankoknál már most milliók intézik így az ügyeiket, idővel minden bizonnyal hozzánk is elér majd az újítás szele. Addig is nézzük meg, hogyan csinálják most az amerikaiak.

Az Egyesült Államok nagybankjait az utóbbi években több nagy adatlopási botrány rázta meg, például amikor a JP Morgan 76 millió ügyfelének az adatai (például személyik száma, bankkártya és számlaszám, e-mail cím stb.) kerültek veszélybe. Ha pedig megszerzik ezeket az adatokat, akkor már gyerekjáték visszaéléseket elkövetni, 2014-ben becslések szerint 16 milliárd dollárt loptak el 12,7 millió amerikaitól hasonló módon megszerzett adatokkal.

A bankok ezért is álltak rá arra, hogy még biztonságosabb, nehezen manipulálható azonosítókat vezessenek be az ügyfeleknek. A megoldást a biometrikus, vagyis a személyjegy alapú azonosításban látják, ezzel kiküszöbölhető a könnyen ellopható, elfelejthető jelszavak használata.

A Bank of America, a Jp Morgan, a Wells Fargo ügyfelei már lassan rutinszerűen használják a mobilbanki bejelntkezéshez az ujjlenyomat olvasást. Ezt a feature-t az elmúlt pár hónapban vezették be a bankok, már most milliók használják, de az ügyféltábor tovább bővülhet, ahogyan egyre több mobilban alap lesz az ujjlenyomat-olvasási képesség.

De más típusú biometrikus azonosítást is bevezettek már, például a Wells Fargo vállalati ügyfelei a mobiljukkal a szemüket olvassák be, így tudnak hozzáférni a céges számlákhoz, hogy aztán sok millió dolláros utalásokat indítsanak. A Citigroup a 800 000 hitelkártyás ügyfelének biztosít hangalapú azonosítást, az amerikai hadsereg bankja, a USAA pedig az arcvonások beolvasásával tesz lehetővé azonosítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban is próbálkoztak a bankok hasonló azonosítási módokkal, azonban azok a kísérletek elhaltak, mivel nagyon drága vot nekik az azonosító eszközöket is odaadni az ügyfeleknek.

Viszont a mobilokban már szinte minden ott van az ügyfélnél, ami kellhet: ujlenyomat olvasó, érzékeny mikrofon és kamera. Ez pedig idővel teljesen feleslegesség teheti a jelszavakat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?