23 °C Budapest
Hamarosan tényleg elfelejthetjük a banki jelszavainkat?

Hamarosan tényleg elfelejthetjük a banki jelszavainkat?

2016. június 22. 13:03

Lassan teljesen elfelejthetik a banki ügyfelek a jelszavakat, ugyanis nem lesz rá szükségük. Helyette biometrikus azonosítással tudják intézni a pénzügyeiket elsősorban a mobiljukon keresztül. Az amerikai nagybankoknál már most milliók intézik így az ügyeiket, idővel minden bizonnyal hozzánk is elér majd az újítás szele. Addig is nézzük meg, hogyan csinálják most az amerikaiak.

Az Egyesült Államok nagybankjait az utóbbi években több nagy adatlopási botrány rázta meg, például amikor a JP Morgan 76 millió ügyfelének az adatai (például személyik száma, bankkártya és számlaszám, e-mail cím stb.) kerültek veszélybe. Ha pedig megszerzik ezeket az adatokat, akkor már gyerekjáték visszaéléseket elkövetni, 2014-ben becslések szerint 16 milliárd dollárt loptak el 12,7 millió amerikaitól hasonló módon megszerzett adatokkal.

A bankok ezért is álltak rá arra, hogy még biztonságosabb, nehezen manipulálható azonosítókat vezessenek be az ügyfeleknek. A megoldást a biometrikus, vagyis a személyjegy alapú azonosításban látják, ezzel kiküszöbölhető a könnyen ellopható, elfelejthető jelszavak használata.

A Bank of America, a Jp Morgan, a Wells Fargo ügyfelei már lassan rutinszerűen használják a mobilbanki bejelntkezéshez az ujjlenyomat olvasást. Ezt a feature-t az elmúlt pár hónapban vezették be a bankok, már most milliók használják, de az ügyféltábor tovább bővülhet, ahogyan egyre több mobilban alap lesz az ujjlenyomat-olvasási képesség.

De más típusú biometrikus azonosítást is bevezettek már, például a Wells Fargo vállalati ügyfelei a mobiljukkal a szemüket olvassák be, így tudnak hozzáférni a céges számlákhoz, hogy aztán sok millió dolláros utalásokat indítsanak. A Citigroup a 800 000 hitelkártyás ügyfelének biztosít hangalapú azonosítást, az amerikai hadsereg bankja, a USAA pedig az arcvonások beolvasásával tesz lehetővé azonosítást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Korábban is próbálkoztak a bankok hasonló azonosítási módokkal, azonban azok a kísérletek elhaltak, mivel nagyon drága vot nekik az azonosító eszközöket is odaadni az ügyfeleknek.

Viszont a mobilokban már szinte minden ott van az ügyfélnél, ami kellhet: ujlenyomat olvasó, érzékeny mikrofon és kamera. Ez pedig idővel teljesen feleslegesség teheti a jelszavakat.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?