Sokan teszik most ide a pénzüket: mutatjuk, mire kell figyelni

Sokan teszik most ide a pénzüket: mutatjuk, mire kell figyelni

2016. június 5. 12:02

Ha már tudsz rendszeresen félretenni, felmerül a kérdés, melyik a legjobb megtakarítási forma. Egyre többen döntenek úgy, hogy befektetési alapokba teszik a pénzüket, ezért összeszedtünk néhány alapvető információt, amit mindenképp érdemes tudni, ha te is így szeretnél megtakarítani.

A személyes befektetési, megtakarítási portfólió kialakításánál egyre nagyobb szerepet kapnak a befektetési alapok - például az alacsony banki betéti kamatokkal szemben, de mint minden befektetési formának, ennek is vannak költségei. Milyen tételekből állnak össze, honnan tájékozódhatsz ezekről, és melyek a legjobb hazai alapok és alapkezelők?

Milyen költségekkel kell számolni?

A legnagyobb tétel a befektetési alapok díjai közül az alapkezelési és forgalmazási díj, amely az alapkezelőt és az alap forgalmazóit illeti meg, ez lényegében az alapkezelő és a forgalmazó "munkadíja". Ehhez jöhet még a letétkezelési díj, a felügyeleti díj, vagy (egyes alapoknál) a sikerdíj. A hazai befektetési alapok esetében általában nem számolnak fel vételi jutalékot a forgalmazók, visszaváltási díjként pedig jellemzően pár száz, esetleg egy-két ezer forintot vonnak le.

A díjtételeket jogszabály szerint minden alapkezelőnek fel kell tűntetnie, és az adott befektetési alap kezelési szabályzatában is szerepelniük kell.

A gyakorlatban azonban kevésbé beszédesek ezek a számok, mivel az alapkezelők jellemzően a felszámított költségnél magasabb, maximum értéket adnak meg a szabályzatukban. Épp ezért jóval hasznosabb a Kiemelt Befektetői Információkban (KBI) megtalálható TER (Total Expense Ratio), magyar nevén folyó költség mutató, amiből kiderül, hogy egy adott évben a befektetési alapból ténylegesen mekkora értékben vonták le a fenti díjak.

A hozzáférhetőség is fontos szempont

Minden befektetési alap vásárlásához rendelkeznie kell a befektetőnek az adott alap forgalmazóinál vezetett értékpapírszámlával. Az értékpapírszámlák vezetésének költsége forgalmazónként eltér, de általában néhány száz forintos díjról van szó. A belföldi természetes személyeket továbbá minden befektetési jegy visszaváltásakor a hozamból levont kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli, melyek mértéke 2016. január 1-től 15 százalék és 6 százalék.

A befektetési jegyek költségeinek vizsgálata mellett nagyon fontos az azokhoz való hozzáférés rugalmassága is.

A tranzakciók teljesítésülésének napja a piaci gyakorlatnak megfelelően "T+x" nap, vagyis a befektető a megbízás megadását (ez a T nap) követő "x" napon belül jut a pénzérét cserébe befektetési jegyhez, illetve befektetési jegyért cserébe a pénzéhez. Az is előfordulhat, hogy a befektető már azon a napon hozzájut a befektetési jegyhez/pénzhez, amelyik napon a megbízást megadta.

Melyek a legjobb hazai alapok és alapkezelők?

Amikor az árak, a költségek és a hozzáférhetőség szempontjából összehasonlítjuk a legnagyobb hazai alapkezelők befektetési alapjait, akkor azt látjuk, hogy jellemzően T napos a vételi és visszaváltási megbízások teljesülése is, míg a költségek szempontjából jelentős különbségek vannak. Éves 1 százalékos folyó költség alatt csak a Generali Alapkezelő által kezelt Generali Cash Pénzpiaci Alap "A" sorozat (0,78 százalék), illetve kicsivel lemaradva a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Pénzpiaci Befektetési Alapja (0,81 százalék) érhető el. Hozzáférhetőség szempontjából elmondható, hogy a Generali Cash Pénzpiaci Alap "A" sorozata és a Budapest Bonitas Alap kivételével minden alapnál a megbízás megadásának napján teljesül mind a vételi, mind a visszaváltási megbízásunk.

A rövid kötvény alapok között egyedül a Diófa Alapkezelő Takarék FHB Rövid Kötvény Alapját találjuk évi 1 százalékos költségterhelés alatt, egészen pontosan 0,90 százalékkal. Ebben a csoportban a hozzáférhetőség szempontjából az OTP Alapkezelő által kezelt OTP Optima "A" sorozat bizonyult a legrugalmasabbnak, mivel ennél az alapnál T napon teljesülhet a vételi és a visszaváltási megbízásunk is.

A hosszú kötvény alapok közül évi 1,12 százalékos költségmutatóval az Aegon Belföldi Kötvény Alap a legolcsóbb, de hozzáférhetőség szempontjából a Diófa Alapkezelő alapja a legjobb választás, ugyanis ott T+1 napon teljesül a vételi és visszaváltási megbízásunk egyaránt, és bűntető visszaváltási jutalék felszámítása sincs náluk.

A hazai forint alapú, közvetlen ingatlanbefektetési alapokat összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatan Befektetési Alap "A" sorozata a legjobb vétel. Évi 1,68 százalékos költség mellett T napos teljesüléssel megvásárolható és vissza is válható a befektetési alap. Továbbá az is a Diófa Alapkezelő alapja mellett szól, hogy míg a többi alapkezelő felszámít büntető visszaváltási jutalékot (1,75 százalék és 2 százalék mértékben), addig a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapnál ilyen díjtételt nem merül fel.

Lakossági (retail) ügyfelek számára elérhető alapok

(a listákat a folyó költség mutató alapján állítottuk össze)

A legnagyobb hazai alapkezelők legnépszerűbb eszközkategóriákban szereplő befektetési alapjainak folyó költség mutatója, illetve a vételi/visszaváltási megbízások teljesülésének napja eszközkategóriánkénti bontásban (forrás: a befektetési alapok jelenleg hatályos Kiemelt Befektetői Információi, illetve Kezelési Szabályzatai):

1.

2.

3.

4.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?