Sosem gondolnád, kik kapják a legtöbb nyugdíjat Magyarországon

2014. február 28. 09:32

Az átlagos öregségi nyugdíj a 2012-es 107,1 ezer forintról tavaly 113 ezer forintra nőtt. A nyugdíjasok elitjét továbbra is a volt fegyveres testületi dolgozók adják, a még korhatárt el nem ért nyugdíjasok átlagosan 199,9 ezer forintot kapnak havonta - írja a Napi.hu.

A magas nyugdíj nem az egykori magas fizetéseknek a következménye, hanem a korábbi szabályok szerint e fegyveres testületeknél eltöltött éveket magasabb szorzóval vették figyelembe - így könnyen összejött akár 40-50 éves szolgálati idő - ennél kisebb tényleges szolgálat alatt.

A nyugdíjskála alján a rokkantsági ellátások vannak, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint tavaly egy rokkantnyugdíjas havi 64,7 ezer forintot kapott. Ez utóbbi kifejezetten alacsony összeg, ám míg az öregségi nyugdíjak mögött akár 40-45 évnyi ledolgozott munkaviszony áll, addig a lényegesen alacsonyabb rokkantellátások megszerzéséhez már 20 év szolgálati idő is elegendő.

A nyugdíjak átlagosan hat százalékkal emelkedtek, ami 4,3 százalékos reálnyugdíj emelkedést jelent. A nyugdíjasok száma ebben az évtizedben várhatóan lassan fog növekedni, de 2020-tól gyorsabb növekedés várható.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?