21 °C Budapest

Így kárpótolják a bedőlt takarékszövetkezet ügyfeleit

MTI
2014. január 24. 16:02

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) végzi a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény alapján, a kártalanítás kifizetését 2014. január 24-től számított 20 munkanapon belül kell befejeznie.

Az OBA közleménye szerint a törvény alapján az OBA a névre szóló betét- és a 2014. január 23-ig számított kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő 30 346 000 forintösszegig fizeti ki. Az átváltás a 2014. január 23-i MNB devizaárfolyamon történik.

A kártalanítási igényt nem kell bejelenteni. A kifizetés alapját a takarékszövetkezet nyilvántartásában lévő személyes adatok (például név, lakcím), valamint a betét(ek)re vonatkozó adatok jelentik.

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben részletes kifizetési elszámolást készít, amelyet a betét tulajdonosa részére tértivevényes levélben küld meg a takarékszövetkezet adatállományában található állandó lakcímére, cégek esetén székhelyére.

Magánszemélyek részére 1 millió forintig postai kifizetési utalvánnyal, kézbesítő útján, 1 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási kártyával fizetik ki az összeget.

A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem.

A betétes postai úton kapja meg előbb a kártya használatához szükséges PIN-kódot, majd a kártyát tartalmazó levelet, végül a kifizetési elszámolást. A kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel. A kártyával az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP és a posta fiókjaiban lehet felvenni az összeget. Ez utóbbi esetben két nappal korábban jeleznie szükséges az OTP, illetve az adott postafiók által megjelölt, nagy összegű készpénzfelvételnek minősülő felvétel szándékát.

Az 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanítás felvétele, illetve az arról való rendelkezés személyesen a kijelölt hitelintézeti fiókban történik. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról, valamint a kifizetést teljesítő hitelintézeti fiókról. Készpénzbiztonsági okokból az OBA javasolja, hogy a kártalanítási összeget az adott fiókban helyezze el, vagy utalja át bármely magyarországi hitelintézetnél vezetett folyószámlára. Felhívja a figyelmet arra, hogy nagy összegű készpénz tartása biztonsági kockázatot jelenthet, ezért körültekintően járjanak el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók összeghatártól függetlenül - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél bejelentett módon férhetnek hozzá a kártalanításhoz, a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiók felkeresése után.

Ha a betét tulajdonosa, aki a kártalanításra jogosult személy, időközben elhalálozott és azt az örökösök a Takarékszövetkezetnél még nem jelentették be, egyeztetés céljából hívják fel az OBA 06 (40) 918-918-as helyi tarifájú ügyfélszolgálati telefonszámát. Gyámhatósági betét esetén az OBA kérése az, hogy a gyám/gondnok szintén hívja a fenti telefonszámot.

A kártalanítás során nem fizetik ki a lejárt tartozás miatt a takarékszövetkezet által beszámított összeget, továbbá az MNB hivatkozott végzésének kiadása előtt zárolt betétet.

Az OBA közleménye szerint a kártalanításokra is vonatkoznak a hatályos adójogszabályok, így a kifizetésre kerülő kamat után az OBA kamatadót és egészségügyi hozzájárulást köteles levonni.

A 30 346 000 forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétkövetelésre vonatkozóan hitelezői igénybejelentést lehet tenni a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-nél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem