15 °C Budapest

Ennyit spórol egy magyar család, ha ingyen lesz a készpénz

Pénzcentrum
2013. november 4. 11:07

Nem kérdés, hogy alaposan átszabja a bankszámlacsomagokat az a már benyújtott törvényjavaslat, amely teljesen ingyenessé tenné a készpénzfelvételt február elsejétől. De mire számíthatunk, mennyit spórolunk ezzel évente? A legnépszerűbb számlacsomagok esetén néztük meg, hogy mit jelentene a változás, ha a bankok nem növelnék egyéb díjaikat.

A BankRáció.hu segítségével megkerestük a nagyobb bankoknál jelenleg elérhető legkedvezőbb bankszámlacsomagokat. Nem meglepő módon átlagos pénzköltés mellett a készpénzfelvétel jelenti a legnagyobb költséget a családoknak. Van olyan számlacsomag, ahol néhányszáz forintos havidíjért cserébe ingyen vehetünk fel kétszer készpénzt, de a legtöbb helyen ezért fizetni kell. Ha csak a tranzakciós illetéket hárítja át a bank, már az is 360 forint havonta (60 ezer forint készpénzfelvétellel számolva). És mivel a benyújtott törvényjavaslat 150 ezer forintig teszi ingyenessé a készpénzfelvételt, elméletben 900 forintot spórolhatnak így a családok.

 

Pénzcentrum vélemény
Valóság valószínűleg nem ez lesz. Egyrészt jól tudjuk, hogy a készpénz a társadalom számára a legköltségesebb pénzköltési forma, de ezen túl még a bankoknak is többletterhet jelent, ha egyre többen és többet használjuk az ATM-eket. Ezek őrzése, feltöltése szervizelése pénzbe kerül.

Ezek alapján könnyen kitalálható, hogy a hitelintézetek, akik eddig is áthárították a többletköltségeiket most sem fognak habozni. Valamilyen módon meg fogják találni a drágítás módját.

 

Egekben a banki költségek - Adószedővé silányították a bankokat

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


De legyünk egy percig optimisták. Ha a készpénzfelvétel ingyenes lenne és minden más banki költség maradna a jelenlegi, akkor 10 ezreket is jelenthet a családoknak a pénzügyi rezsicsökkentés. Ezt mutatja az alábbi tábla.

Pénzcentrum vélemény
Ingyen a legdrágább a készpénz

Mint minden látszólag ingyenes szolgáltatás, a február 1-től bevezetett új ingyenes készpénzfelvétel is túlfogyasztáshoz vezethet. Azt ugye tudjuk, hogy a készpénzhasználat valójában költségekkel jár. Ha ezzel a költséggel tisztában vagyunk, akkor próbáljuk minimalizálni az ilyen jelegű költségeinket. De az új ingyenesség azt az érzetet keltheti, hogy ez a legolcsóbb módja a fizetésünk elköltésének. A készpénzhasználat növekszik, ami költségek megugrásához vezetnek, amit természetes rejtve úgyis mi fizetünk meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?