15 °C Budapest

Ennyit spórol egy magyar család, ha ingyen lesz a készpénz

Pénzcentrum
2013. november 4. 11:07

Nem kérdés, hogy alaposan átszabja a bankszámlacsomagokat az a már benyújtott törvényjavaslat, amely teljesen ingyenessé tenné a készpénzfelvételt február elsejétől. De mire számíthatunk, mennyit spórolunk ezzel évente? A legnépszerűbb számlacsomagok esetén néztük meg, hogy mit jelentene a változás, ha a bankok nem növelnék egyéb díjaikat.

A BankRáció.hu segítségével megkerestük a nagyobb bankoknál jelenleg elérhető legkedvezőbb bankszámlacsomagokat. Nem meglepő módon átlagos pénzköltés mellett a készpénzfelvétel jelenti a legnagyobb költséget a családoknak. Van olyan számlacsomag, ahol néhányszáz forintos havidíjért cserébe ingyen vehetünk fel kétszer készpénzt, de a legtöbb helyen ezért fizetni kell. Ha csak a tranzakciós illetéket hárítja át a bank, már az is 360 forint havonta (60 ezer forint készpénzfelvétellel számolva). És mivel a benyújtott törvényjavaslat 150 ezer forintig teszi ingyenessé a készpénzfelvételt, elméletben 900 forintot spórolhatnak így a családok.

 

Pénzcentrum vélemény
Valóság valószínűleg nem ez lesz. Egyrészt jól tudjuk, hogy a készpénz a társadalom számára a legköltségesebb pénzköltési forma, de ezen túl még a bankoknak is többletterhet jelent, ha egyre többen és többet használjuk az ATM-eket. Ezek őrzése, feltöltése szervizelése pénzbe kerül.

Ezek alapján könnyen kitalálható, hogy a hitelintézetek, akik eddig is áthárították a többletköltségeiket most sem fognak habozni. Valamilyen módon meg fogják találni a drágítás módját.

 

Egekben a banki költségek - Adószedővé silányították a bankokat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


De legyünk egy percig optimisták. Ha a készpénzfelvétel ingyenes lenne és minden más banki költség maradna a jelenlegi, akkor 10 ezreket is jelenthet a családoknak a pénzügyi rezsicsökkentés. Ezt mutatja az alábbi tábla.

Pénzcentrum vélemény
Ingyen a legdrágább a készpénz

Mint minden látszólag ingyenes szolgáltatás, a február 1-től bevezetett új ingyenes készpénzfelvétel is túlfogyasztáshoz vezethet. Azt ugye tudjuk, hogy a készpénzhasználat valójában költségekkel jár. Ha ezzel a költséggel tisztában vagyunk, akkor próbáljuk minimalizálni az ilyen jelegű költségeinket. De az új ingyenesség azt az érzetet keltheti, hogy ez a legolcsóbb módja a fizetésünk elköltésének. A készpénzhasználat növekszik, ami költségek megugrásához vezetnek, amit természetes rejtve úgyis mi fizetünk meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?