Fél óra alatt Te is megúszhatod a kormány új adóját

Pénzcentrum2013. augusztus 20. 08:00

Alig fél órába kerül a számlanyitás az Államkincstárnál. Online regisztráció után, sorban állás nélkül percek alatt túl lehetünk az ügyintézésen, és akár azonnal vásárolhatunk állampapírt. Egyre többen akarják így megúszni az augusztus elsején bevezetett 6 százalékos új adót, a befektetéseket terhelő EHO-t.

Miért nyissunk számlát a Webkincstárnál?

Mindig érdemes több különböző megtakarításban tartani a pénzünk. Az államkincstárnál ráadásul ingyenes a számlanyitás, nincs havi vagy egyéb költség. A pénzfelvételkor is csak a tranzakciós illetéket kell megfizetni, amit más befektetések esetén sem úszhatunk meg.

Van már számlád? Ezt kell tudnod, hogy a legnagyobb kamatot kapd!

Hogyan vágjunk bele?

Számlanyitást érdemes az online regisztrációval és időpontfoglalással kezdeni, így nincs sorban állás és a papírmunka is kevesebb.

A webkincstar.allamkincstar.gov.hu oldalon az ügyfél regisztrációra kattintva adjuk meg az adatainkat és azt, hogy milyen szolgáltatásokat igénylünk. A következő oldalon már ki is választhatjuk, hogy hol és mikor akarjuk megnyitni a számlát.

Csak az internetes regisztráció másnapjára lehet kérni időpontot, de akkor már tényleg csak percek kérdése, hogy saját állampapírt vásárolhassunk. A kiválasztott irodában az e-mailben elküldött kód segítségével sorszámot kérhetünk magunknak, amivel minket alig 1 perc alatt hívtak is a pulthoz. Még 10 perc és már kifelé sétáltunk az épületből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Saját számlánkra akár itt is befizethetünk, de utalással is megtehetjük ezt. A Webkincstárt másnap lehet aktiválni, de ez sem sokkal bonyolultabb, mint az eddigi ügyintézés. Ha van pénz a számlánkon, akkor egyből vásároljunk is valamilyen államkötvényt, hiszen a pénzszámlán tartott összeg semmilyen kamatot nem hoz.

Ha már kész a számla, mit vegyek a pénzemen?

Magyarországon a lakossági kisbefektető hatféle állampapírból választhat. Elérhető egyrészt számára az a kínálat, amelyben a nagybefektetők "utaznak" (ezek a normál állampapírok a néhány héttől a 15 éves futamidőig), emellett az Államadósság Kezelő Központ további ötféle, elsősorban a kisbefektetőknek szóló lakossági állampapírt is piacra dobott. Választható így tehát a Féléves Kincstárjegy, az egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegy, továbbá a három és ötéves futamidejű forintalapú, illetve euróalapú inflációkövető kötvény. Előbbit Prémium Magyar Államkötvénynek (PMÁK), utóbbit Prémium Euró Magyar Államkötvénynek (PEMÁK) nevezik hivatalosan. A nevüket onnan kapták, hogy a magyar és az eurózóna statisztikai hivatala által megállapított inflációs ráták felett egy előre meghatározott kamatprémiumot fizetnek.

Az állampapírok egyik nagy előnye a bankbetétekhez képest, hogy nagyon sokféle futamidejű konstrukció választható, így igazodik a különböző megtakarítók igényeihez. Ráadásul a legtöbb bankbetéttel ellentétben mindegyik papírnál lehetőség van bármikor a futamidő alatt megszakítani a befektetést. Több esetben az is előnyös, hogy a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetők egyes állampapír konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzően hosszabb megtakarítási időt vár el az állampapírt kibocsátó. Érdemes tehát körbenézni a hatféle papír kínálata között, hogy a bankbetéti hozamokhoz képest ezeknél a termékeknél milyen kamatokat tudunk elérni a megtakarításainkra.

Címkék:
öngondoskodás, államkötvény, állampapír,