EHO-mentességet akarsz? Ide tedd a pénzed

2013. július 23. 09:03

Augusztus 1-től a megtakarítások kamatát és árfolyamnyereségét a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli majd. Vannak ugyanakkor kiskapuk - írja a Világgazdaság.

Augusztus 1-től a megtakarítások kamatát és árfolyamnyereségét a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli majd, de akárcsak hét évvel ezelőtt, a kamatadó kulcsának 20 százalékosra emelése idején, ezúttal is akadnak "kiskapuk" a rendszerben.

A tartós befektetési számláknál (TBSZ) azért maradt egy kiskapu. Több bank honlapján is felhívják a figyelmet arra, hogy az e hónap végéig megnyitott TBSZ-eken a még az idén elhelyezett megtakarítások mindenképpen EHO-mentességet élveznek. (Később ez a kedvezmény már csak akkor jár, ha a megtakarítást legalább három évig ott tartja az ügyfél a számlán.)

Augusztustól EHO-mentesség csak azoknak jár majd, akik hosszabb, minimum hároméves távon takarékosnak, vagy pedig magyar, illetve EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett állampapírt vásárolnak. A jogszabály szerint emellett az olyan befektetési alapok megvásárlói is mentesülnek az EHO-kötelezettség alól, amelyek vagyonukat szabályzatuk szerint legalább 80 százalékban az említett állampapírokban tartják.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?