Búcsút inthetünk a csúcskamatoknak: ennyit kapsz a pénzedért tavasszal

Pénzcentrum2013. április 4. 11:32

A jegybanki kamatdöntések után viszonylag gyorsan árazzák át termékeiket a bankok. Mivel történelmi mélyponton van a betétek hozamait nagyban meghatározó alapkamat, érdemes megnézni, hogy mennyiért tudjuk most lekötni megtakarításunkat. 6 százalékos kamatot már csak az ultra hosszú távú lekötések vagy extra feltételek teljesítésével kaphatunk. Egy időre búcsút inthetünk az álomkamatoknak.

A 10 legnagyobb hitelintézetet ajánlatait hasonlítottuk össze a BankRáció.hu portál segítségével. A legtöbb bank betéti kamata a buborhoz van kötve, így annak változásakor automatikusan változnak az elérhető hozamok is. A bubor a bankközi kamatláb, ami a hitelintézetek közötti hitelezésen keresztül a teljes gazdaságra hatással van. Bővebben erről itt olvashatsz >>

Nagyobb összegű megtakarításért sem kaphatunk 6 százalék fölötti hozamot saját bankunknál. A feltétel nélküli betétek hozamai bőven 6 százalék alá estek, sőt 5 százalék felett is csak 5 hitelintézet ajánlata van. 1 millió forintért egy évre 45-57,5 ezer forintot kaphatunk.


Kamatadómentes megtakarítás esetén sem sokkal kedvezpőbb a helyzet, de ezeknél a megtakarításoknál legalább nem kell megfizetni a 16 százalékos kamatadót, ami így nagyban növelheti a hozamunkat.

Tavasszal fontos kérdés, hogy mennyit kaphatunk a kisebb megtakarításainkért, ugyanis sokan már ilyenkor a nyaralásra készülnek és spórolnak. Több ezer forinttal is megtoldhatjuk az utazás költségvetését, ha lekötjük a pénzünket addig, amíg nincs rá szükségünk. A kisebb összegű és rövidebb futamidejű betétek esetén sem nagyon lehet 6 százalék fölötti kamatokról beszélni, összesen 1 ilyen ajánlat van most a nagyobb bankok kínálatában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
öngondoskodás, betét,