1 °C Budapest

Bankok vonulhatnak ki Magyarországról

Pénzcentrum
2012. november 30. 09:33

A bankokat érintő kormányzati intézkedések több anyabankot is stratégiája áttekintésére fognak késztetni, kivonulások, összevonások is lehetnek, üzletágakat zárhatnak be. A bankszövetség reményei szerint azonban erre nem kerül sor, mert a kormányzat gazdaságpolitikájában a költségvetési hiány tartása mellett helyet kaphat már a gazdasági növekedés ösztönzése is - nyilatkozta a Népszabadságnak Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség megbízott elnöke.

A korábban kötött stratégiai megállapodások részelemei közül jó pár - például az árfolyamgát, az eszközkezelő - továbbra is működik, de általánosabb rendező elveket jelentő együttműködés megkötésére egyelőre nem törekszenek a kormánnyal. Természetesen azokban az eseti jellegű ügyekben, amelyekben szükséges és fontos az egyeztetés, továbbra is él a jó partneri viszony - tette hozzá.

Az elmúlt időszakban a deficitcél elérése minden érvet, a gazdaság élénkítését szolgáló minden egyéb szempontot háttérbe szorított, és ennek terhét sok esetben a bankszektor fizette meg - fogalmazott. Egy stratégiai megállapodáshoz arra van szükség, hogy legalább középtávra előre lehessen gondolkodni, ehhez pedig kiszámítható gazdaságpolitika és jogszabályi környezet kell - fejtette ki.

A magyar bankadó az uniós átlag tízszerese. A külföldi anyabankok ennek ellenére, adott esetben a recesszió miatt elszenvedett veszteségeik mellett is messze a törvényi minimumszint felett tartják a magyarországi leánybankok tőkéjét. Mindaddig azonban, amíg a tulajdonosok nem látják, hogy az általuk biztosított források esetében legalább olyan megtérüléssel számolhatnak, mint a környező régiós országokban, a pénzüket nem fogják idehozni.

Gyuris Dániel a lapnak beszélt arról is, továbbra is bíznak abban, hogy a bankadó nem marad fenn a jelenlegi formájában. Ha bankadó megmarad, akkor annak mindenképpen együtt kell járnia hitelezés egyfajta ösztönzésével, hogy a pénzintézetek csökkenthessék terheiket a lakossági és a vállalati hitelezés bővítésével - mondta. A tranzakciós illeték a bankár szerint nem vállalhatatlan mértékű.

Az önkormányzati adósságrendezéssel kapcsolatban ismertette: az ötezer lakosúnál kisebb települések esetében mindkét fél számára elfogadható kompromisszum születhet az év végéig. A nagyobb települések esetében megoldást kell találni az év végével lejáró működési hitelek problémájára, egyelőre csak erről egyeztetnek a kabinettel. Ennek a mintegy 200 milliárd forintra rúgó tartozásnak az átstrukturálására nyitottak a bankok, de azt látniuk kell, hogy ha ezt megteszik, mire számíthatnak jövőre, amikor az adósságrendezésben érintett további nagyjából 300 milliárd forint hitelről dönteni kell - mondta a bankszövetség megbízott elnöke.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?