18 °C Budapest

A 450%-os profit titkai: egy jó döntés aranyat ér

Pénzcentrum
2012. március 4. 20:05

Ha nehéz időkben biztosra akarsz menni, fektess aranyba - tartja a régi mondás, melynek igazát az utóbbi évek szépen igazolták. A 2008-ban kezdődött és hatásaiban máig tartó gazdasági és pénzügyi válság kemény megpróbáltatások elé állította a befektetőket, legtöbbjük - intézmények és magánszemélyek egyaránt - komoly veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni: a tőzsdei árfolyamok zuhantak, az állampapírok hozamai visszaestek, és a recesszió miatt a nyersanyagárak is lefelé mozdultak. A bizonytalan légkörben átalakultak a befektetési portfóliók, és egyre többen fordultak a mindig is menedéknek tekintett aranyvásárlás felé. Akik így tettek, nem jártak rosszul, mert hatalmas nyereséget érhettek el: a tömbarany világpiaci ára három év alatt többszörösére emelkedett, és a 600 dollár körüli szintről indulva a múlt évben megközelítette az unciánkénti (31 gramm) 2000 dollárt. Bár azóta némileg csökkent és jelenleg 1750 dollár körül mozog, a jegyzése a válság előtti évekhez képest még mindig rendkívül magasan áll. Az elhúzódó világgazdasági problémák miatti bizonytalanság határozza meg továbbra is a tömbarany árát, amely január eleje óta ismét jelentősen, mintegy 15-16 százalékkal emelkedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magánbefektetők számára fontos szempontok a biztonság, a hozam és a likviditás. Az arany esetében a biztonság és a likviditás aligha kérdéses, hiszen hosszútávon értékálló és a világon bárhol könnyen értékesíthető. A hozam a világpiaci árfolyam alakulásának függvénye, amit az arany esetében a forint-dollár egymáshoz viszonyított mozgása is nagyban befolyásol. Különösen sokat nyerhetett például az, aki 2008 nyarán vásárolt tömbaranyat, amikor az ára unciánként 600 dollár körül mozgott, egy dollárért pedig 160-170 forintot adtak: ha tavaly ősszel 1900 dolláros áron és 230 forintos árfolyam alapján adta el, bő három év alatt akár 4,5-szörös profitnak örülhetett!

A valóságban persze kevés az esély ekkora nyereségre, a konkrét feltételek és árak pedig a forgalmazóktól is nagyban függnek. A cégek döntő többsége online kereskedik, azaz a megfelelő honlapokra bejelentkezve az ügyfél tájékozódik és rögtön üzletet is tud kötni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a tömbaranyhoz azonnal hozzájut, hanem a napi árfolyam ismeretében megrendeli a kívánt mennyiséget, amelyet vagy azonnal átutalással, vagy a későbbi átvételkor készpénzben fizet. A tömbök közvetlen, személyes megtekintésére és azonnali, készletről történő megvásárlására csak a nagy forgalmú, széles üzlethálózattal rendelkező forgalmazóknál van lehetőség, mint például a BÁV Zrt., mely vállalkozás 2004-ben hazánkban is újrakezdte a tömbarany forgalmazását. Az online vásárlásnál érdemes figyelni a külön feltételekre és esetleges költségekre, valamint a szállítási határidőkre és díjakra is, mert ezek a tényezők a tényleges árat lényegesen befolyásolhatják.

Csak "négykilences", azaz 99,99 százalékos tisztaságú aranytömböt érdemes venni - a megbízható kereskedők eleve ezt ajánlják. Általában többféle kiszerelésben kaphatók, a nagy forgalmazóknál legalább ötféle méretben, a néhány grammostól kezdve a kilós tömegig. Magyarországon szinte mindenki külföldön, többnyire Svájcban és Ausztriában gyártott tömböket árul. Kivétel például a BÁV, amely az Állami Pénzverő jogutódjával, a Metal Art Zrt.-vel készítteti a külföldiekkel azonos minőségű és tisztaságú aranytömbjeit, amelyeket nemzeti jelképeink mellett hazánk szimbolikus építészeti alkotásai díszítenek. A Metal Art saját tömböket is gyárt, egyebek mellett az 56-os forradalom emlékére is készített sorozatot.

A vásárlásnál nagyon fontos szempont a későbbi értékesítés lehetősége is, érdemes tehát azonnal tájékozódni az eladási és visszavásárlási árak viszonyáról, valamint a garanciákról, főleg online vétel esetén. A kereskedők egy része használtnak minősített, például karcos tömbökkel nem, vagy előnytelen feltételek mellett foglalkozik, ezért illik erről is tájékozódni. A nagy forgalmazók kérésre megőrzik és biztonságosan tárolják is az ügyfelek aranytömbjeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az aranynak évezredek óta sajátos, egyedi varázsa van, értéke minden korszakban irányadó volt. A gyönyörű ékszerek látványa elkápráztat, de bizsergető érzés kézbe venni, megcsodálni és megvenni egy aranytömböt is. Ma már pénztárcájuktól függően sokan megtehetik ezt, és mint az utóbbi évek tapasztalata bizonyítja, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?