8 °C Budapest

A 450%-os profit titkai: egy jó döntés aranyat ér

Pénzcentrum
2012. március 4. 20:05

Ha nehéz időkben biztosra akarsz menni, fektess aranyba - tartja a régi mondás, melynek igazát az utóbbi évek szépen igazolták. A 2008-ban kezdődött és hatásaiban máig tartó gazdasági és pénzügyi válság kemény megpróbáltatások elé állította a befektetőket, legtöbbjük - intézmények és magánszemélyek egyaránt - komoly veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni: a tőzsdei árfolyamok zuhantak, az állampapírok hozamai visszaestek, és a recesszió miatt a nyersanyagárak is lefelé mozdultak. A bizonytalan légkörben átalakultak a befektetési portfóliók, és egyre többen fordultak a mindig is menedéknek tekintett aranyvásárlás felé. Akik így tettek, nem jártak rosszul, mert hatalmas nyereséget érhettek el: a tömbarany világpiaci ára három év alatt többszörösére emelkedett, és a 600 dollár körüli szintről indulva a múlt évben megközelítette az unciánkénti (31 gramm) 2000 dollárt. Bár azóta némileg csökkent és jelenleg 1750 dollár körül mozog, a jegyzése a válság előtti évekhez képest még mindig rendkívül magasan áll. Az elhúzódó világgazdasági problémák miatti bizonytalanság határozza meg továbbra is a tömbarany árát, amely január eleje óta ismét jelentősen, mintegy 15-16 százalékkal emelkedett.

A magánbefektetők számára fontos szempontok a biztonság, a hozam és a likviditás. Az arany esetében a biztonság és a likviditás aligha kérdéses, hiszen hosszútávon értékálló és a világon bárhol könnyen értékesíthető. A hozam a világpiaci árfolyam alakulásának függvénye, amit az arany esetében a forint-dollár egymáshoz viszonyított mozgása is nagyban befolyásol. Különösen sokat nyerhetett például az, aki 2008 nyarán vásárolt tömbaranyat, amikor az ára unciánként 600 dollár körül mozgott, egy dollárért pedig 160-170 forintot adtak: ha tavaly ősszel 1900 dolláros áron és 230 forintos árfolyam alapján adta el, bő három év alatt akár 4,5-szörös profitnak örülhetett!

A valóságban persze kevés az esély ekkora nyereségre, a konkrét feltételek és árak pedig a forgalmazóktól is nagyban függnek. A cégek döntő többsége online kereskedik, azaz a megfelelő honlapokra bejelentkezve az ügyfél tájékozódik és rögtön üzletet is tud kötni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a tömbaranyhoz azonnal hozzájut, hanem a napi árfolyam ismeretében megrendeli a kívánt mennyiséget, amelyet vagy azonnal átutalással, vagy a későbbi átvételkor készpénzben fizet. A tömbök közvetlen, személyes megtekintésére és azonnali, készletről történő megvásárlására csak a nagy forgalmú, széles üzlethálózattal rendelkező forgalmazóknál van lehetőség, mint például a BÁV Zrt., mely vállalkozás 2004-ben hazánkban is újrakezdte a tömbarany forgalmazását. Az online vásárlásnál érdemes figyelni a külön feltételekre és esetleges költségekre, valamint a szállítási határidőkre és díjakra is, mert ezek a tényezők a tényleges árat lényegesen befolyásolhatják.

Csak "négykilences", azaz 99,99 százalékos tisztaságú aranytömböt érdemes venni - a megbízható kereskedők eleve ezt ajánlják. Általában többféle kiszerelésben kaphatók, a nagy forgalmazóknál legalább ötféle méretben, a néhány grammostól kezdve a kilós tömegig. Magyarországon szinte mindenki külföldön, többnyire Svájcban és Ausztriában gyártott tömböket árul. Kivétel például a BÁV, amely az Állami Pénzverő jogutódjával, a Metal Art Zrt.-vel készítteti a külföldiekkel azonos minőségű és tisztaságú aranytömbjeit, amelyeket nemzeti jelképeink mellett hazánk szimbolikus építészeti alkotásai díszítenek. A Metal Art saját tömböket is gyárt, egyebek mellett az 56-os forradalom emlékére is készített sorozatot.

A vásárlásnál nagyon fontos szempont a későbbi értékesítés lehetősége is, érdemes tehát azonnal tájékozódni az eladási és visszavásárlási árak viszonyáról, valamint a garanciákról, főleg online vétel esetén. A kereskedők egy része használtnak minősített, például karcos tömbökkel nem, vagy előnytelen feltételek mellett foglalkozik, ezért illik erről is tájékozódni. A nagy forgalmazók kérésre megőrzik és biztonságosan tárolják is az ügyfelek aranytömbjeit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az aranynak évezredek óta sajátos, egyedi varázsa van, értéke minden korszakban irányadó volt. A gyönyörű ékszerek látványa elkápráztat, de bizsergető érzés kézbe venni, megcsodálni és megvenni egy aranytömböt is. Ma már pénztárcájuktól függően sokan megtehetik ezt, és mint az utóbbi évek tapasztalata bizonyítja, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem