Ezek a nyugdíjak biztosan megszűnnek jövőre, majd a Matolcsy - a hét legfontosabb hírei

Pénzcentrum2011. október 30. 18:34

Október utolsó napjait hagytuk magunk mögött az elmúlt héten, a Pénzcentrum.hu virtuális hasábjain azonban egyáltalán nem volt borongós, őszies a hangulat. A vidámabb témák között bemutattuk olvasóinknak például, hogy jövőre nem 7, nem 8, hanem 9 hosszú hétvége is lehet, összeállítottunk egy menüsort kizárólag a 18 százalékos áfakörbe tartozó élelmiszer-alapanyagokból. A kevésbé vidám témák között szó esett arról, hogy az interneten kereskedők kaphatják a legújabb adóterhet, hogy mi lehet a végső döfés a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, a korhatár előtti nyugdíjasok, valamint a borravalóból (is) élők helyzetével is foglalkoztunk. Nagy sikerrel indult "Vállalati finanszírozás nehéz időkben" című tematikus hetünk, olvasóink kérdéseit továbbra is várjuk a témában! Kattints a címre a teljes cikk elolvasásához!

Hitelre éhes a magyar vállalkozás - van megoldás?
Piacaik elvesztése, a beruházások leállása, a romló fizetési fegyelem nem könnyítette a hazai kis-és közepes vállalatok tőkéhez jutási esélyeit. Nagy kérdés, vajon ilyen nehéz időkben hogyan lehet pénzt szerezni a működés fenntartása, a cég fennmaradása érdekében?

Kis cég, nagy gond: hitelképtelen egymillió ember munkáltatója
Növekedésnek indulhat a kis- és középvállalkozások finanszírozása? Gazdasági kilátásaira igencsak pesszimistán tekintő szektor reménykedik a banki források növekedésében. A hitelintézeteknek viszont előbb a végtörlesztéssel kell megküzdeniük, a forrásköltség növekedése és a tőkehiány határozhatja meg a következő évet. Mit kell tudnia egy vállalkozásnak, hogy hitelképessé váljon?

Na ezért kell a hitel - pedig sokan bedőltek
Bár évről-évre egyre több olyan cég van, amelyik nem bírja a piaci versenyt, szép számmal akadnak olyan vállalatok, amelyek bátran mernek fejleszteni. Új gépeket vásárolnak, nagyobb irodát bérelnek, szélesítik árukészletüket. A legtöbben ezeket a fejlesztéseket valamilyen vállalati hitelből fedezik - a bankok pedig szép lassan ismét nyitnak feléjük.

Ez a legújabb adóteher! Célkeresztben az interneten kereskedők
Rászáll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövőre az interneten kereskedőkre - ezt vetítik előre a személyi jövedelemadózási szabályokban tervezett változtatások. A módosított rendelkezések ugyanakkor kedvezhetnek azoknak, akiket az elmúlt öt évben megbüntetett az adóhatóság.

Celebek és botrányhősök a sokmilliós adótartozók feketelistáján
Frissült az állami adóhatóság által nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listája. A 2011. szeptember 30-i állapot szerint 3501 magánszemély tartozik, közülük 40-nek még állandó lakcíme sincs.

Ez lehet a végső döfés a magánnyugdíj-pénztári tagoknak
Szociális hozzájárulási adóvá alakulna át 2012-től a munkáltatók által jelenleg fizetendő összesen 27 százalékos társadalombiztosítási járulék - ezt javasolja Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés előtt lévő adó- és járuléktörvény-módosítási csomaghoz benyújtott indítványában. A javaslat leszögezi, hogy az adó megfizetéséhez nem társul semmilyen államháztartási forrásból folyósított támogatás igénybevételéhez való jog. A javaslat elfogadásával a kormány bevinné a kegyelemdöfést a magánnyugdíj-pénztári tagoknak.

Ezt is bukják a korhatár alatti nyugdíjasok - vége a vállalkozói kedvezményeknek

Elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövő évtől már nem számítanak nyugdíjasnak. Ez óriási sarcot jelent az érintettek számára.

Ezek a nyugdíjak biztosan megszűnnek jövőre
Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennyi a nyugdíja Szűrös Mátyásnak
Kormánykörökből származó elképzelések szerint csökkentenék az egykori pártállami vezetők juttatásait. A tervek kapcsán vallott nyugdíjáról Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök is.

"Majd a Matolcsy": ezt főztük ki 18 százalékos áfából
Kifőztük, hogyan szabadulhatunk meg a 27 százalékos áfától jövőre. Egész nap sütizhetünk, sörből is bőven csúszhat le a torkunkon, este egy kis pálinka is belefér. Változatos vacsorákat is összehoztunk, de hús például még nincs a menüben. Mindaddig, amíg ilyen alapvető élelmiszereket nem sorol be a kormány a 18 százalékos adókulcs alá, addig az alábbi menüsorból válogathatunk.

Kilenc hosszú hétvége lesz jövőre?
Elképzelhető, hogy - a korábbi számításokkal ellentétben- nem nyolc, hanem kilenc hosszú hétvége is lesz 2012-ben. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban a legutolsó pihenőnapot csak 2013-ban fogjuk ledolgozni.

Csak a díjak alapján választanál kötelezőt? Itt vannak a számok!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) és a szervezetekhez első félévben érkező panaszos beadványok száma jó kiinduló pont lehet; melyik biztosítót érdemes választani, ha biztosan nem akarunk bajba kerülni?

Ide sújt le a kormány: jaj a hálapénzeseknek!
Meg is fosztaná meg nem is a kormány a jövőben egyebek között az orvosokat, pincéreket attól a lehetőségtől, hogy hálapénzt, borravalót tegyenek zsebre. Az Országgyűlés elé terjesztett Munka törvénykönyve szerint ugyanis harmadik személytől nem kérhetnének, illetve fogadhatnának el a munkabérükön kívül egyéb juttatást, kivéve, ha ahhoz a munkáltató előzetesen hozzájárul.

Címkék: