23 °C Budapest

Miért pont ott vegyek részvényt?

Pénzcentrum
2011. október 9. 21:05

Az árfolyamgrafikonokra tekintve több érdekességet is megfigyelhetnek a szemfüles kereskedők. Az árfolyamok mozgásának iránya bizonyos szintek környékén megfordul, majd később ezeket a szinteket felfelé vagy lefelé áttörve nagy lendülettel mozdul tovább a kurzus. A mozgás irányát tekintve pedig vagy trendszerű - tehát jól azonosíthatóan emelkedő vagy csökkenő - mozgást végez vagy két árszint közé beszorulva, egy sávban folyik a mozgás. Ezeket a szabályszerű mozgásokat kihasználva könnyedén vehetünk fel kedvező hozam/kockázat arány mellett vételi vagy eladási pozíciót.

{{PCTOZSDESULI}}
Az árfolyamgrafikonok szemügyre vételénél megfigyelhetjük, hogy az árfolyam bizonyos szinteket meglehetősen nehezen lép át, sok esetben visszapattan azokról, más esetekben pedig egy idő után határozottan, és jelentős forgalom mellett áttöri azokat. Ezeket a szinteket nevezzük támasz, illetve ellenállás szinteknek.

Támasz és ellenállás

Támasz szintnek nevezzük a technikai elemzésben azt az árfolyamvonalat, árfolyam szintet, mely alá nem tud tartósan süllyedni az árfolyam. A támasz szintnél jelentős vételi hullámra lehet számítani, mivel a befektetők többsége úgy véli, hogy ez alá a szint alá már nem eshet az árfolyam. a támaszokat a legtöbb esetben egy lokális mélypont jelöli a grafikonon.

Az ellenállás esetében pont ellenkező a helyzet: ebben az esetben a befektetők döntő többsége úgy gondolja, hogy az árfolyam az ellenállásról le fog fordulni, azaz csökkeni fog, így eladói nyomás alakul ki a piacon. Az ellenállások a legtöbbször lokális csúcsokhoz tartoznak.

Árfolyammozgások

Az árfolyamok bármely instrumentum esetében alapvetően kétféle mozgást mutathatnak: sávos kereskedést folytatnak, vagy pedig trendszerű mozgást valósítanak meg.

Sávos kereskedés

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sávos kereskedés esetén a lokális mélypontok és csúcspontok nagyjából azonos szinteken állnak, s ezen árfolyamszintek viszonylag jól meghatározhatóak. A sáv alsó szélét a fentieknek megfelelően támaszszintnek, míg a felső szélét ellenállásnak nevezzük. Kereskedési szempontból a sáv nagyon hasznos és kiválóan kereskedhető, hiszen a sáv alsó szélén egyszerűen csak vételi, míg felső szélén eladási megbízást kell adni. A sávos kereskedés további komoly hátránya, hogy amennyiben a sáv túlzottan szűk, a kereskedési költségek (megbízási díj, vételi-eladási spread, likviditás, stb.) akár a teljes nyereséget eliminálhatják.

Trend

A trendek kétféle formáját különböztethetjük meg: a csökkenő, illetve az emelkedő trendet. Emelkedő trend esetében a lokális mélypontok és a lokális csúcsok egyre magasabban állnak, míg csökkenő trend esetén a lokális mélypontok és a lokális csúcsok egyre alacsonyabban helyezkednek el. A trend legnagyobb előnye, hogy a trend irányába kereskedve magunk mellé állíthatjuk a valószínűségeket, lévén a trend irányú hullámok a hosszabbak. Egy csökkenő trendben lévő instrumentum esetén igen kicsi a valószínűsége, hogy a felugrásokat megfogjuk, így vételi pozíciók nyitása jó eséllyel veszteséget hoz számunkra. Ellenben a hosszabb csökkenő hullámokat könnyebb megfogni, így ilyen esetekben könnyebb a dolgunk, ha az árfolyam további csökkenésére fogadunk.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?