17 °C Budapest

Kevés reálhozamot kaptál? Nincs még minden veszve...

2011. szeptember 1. 16:42

A volt pénztártagoknak mindenképp fontos megvárni az elszámolási értesítőt - tanácsolja a Stabilitás Pénztárszövetség. Ennek alapján lehet ugyanis jogorvoslati kezdeményezésekkel élni, amennyiben vitatjuk a kifizetések nagyságát. A reálhozamok átutalásának elindítását határidőre befejezte az összes magánnyugdíjpénztár, most már a pénzügyi közvetítő rendszeren múlik, mikor juthatnak hozzá pénzükhöz az érintettek.

A pénztárak maradéktalanul eleget tettek a tb-rendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet előírásainak és a jogszabályban előírt határidőre - 2011. augusztus 31-ére - valamennyi magánnyugdíjpénztár befejezte az utalások indítását - jelentette be Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Az elnök kiemelte: annak ellenére, hogy a szükséges kormányrendelet a mai napig nem született meg, a pénztárak a hibás adatokkal rendelkező pénztártagok esetében, akik bejelentették a jelenlegi lakcímüket, szintén a jogszabályban szereplő határidőre elindították az újrautalást.

Ennyit fizetett az OTP
Az OTP Magánnyugdíjpénztár mai tájékoztatása szerint a törvényben előírt, augusztus 31-i határidőig befejezte a tagi kifizetések utalását társadalombiztosítási rendszerbe visszalépett tagjai számára.

A kifizetések során az OTP Magánnyugdíjpénztár több mint 56 milliárd forintot folyósított 730.000 átlépő tagja közül az erre jogosultaknak, összesen 640.000 főnek.


Az érdekképviseleti szövetség felhívja a figyelmet, hogy a pénztártagot megillető hozamgarantált tőke - más néven reálhozam - összegét a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 3. számú mellékletében található képlet alapján kell számítani. A volt tagnak akkor van reálhozama, ha a tag egyéni számlájának egyenlege - piaci értéken - a jogszabályban fordulónapként megjelölt 2011. május 31. napján nagyobb a törvényben meghatározott módon számított összegnél. A reálhozam mértéke minden egyes pénztártag esetében eltérő, mivel azt számos tényező befolyásolja.

Ezek közül a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége (cash-flow hatás), a pénztár és portfólióváltás(ok) időpontja és iránya (az eltérő befektetési politikák miatti hozamok miatt). Ugyancsak fontos tényező az adott pénztári portfóliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig és az infláció időbeli alakulása, hiszen a befizetések eltérő alakulása miatt az infláció hatása is más és más lesz. Mivel minden egyes pénztártag esete más, a Stabilitás azt tanácsolja, hogy a vitatott esetekben a pénztártagok forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz.

A pénztárak a kifizetéseket követően a reálhozamok és tagdíj-kiegészítések nagyságáról - az idén elfogadott 87/2011 (V.31.) Kormányrendelet előírásai szerint - értesítést küldenek a pénztártagoknak. A rendelet megfogalmazása szerint "a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártag részére a 2010. és 2011. évre vonatkozó számlaértesítőt a kifizetést követő 5 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell megküldeni".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szövetség arra kéri a volt pénztártagokat, hogy várják meg az elszámolási értesítőt, amelyben szerepel, hogy a megtermelt hozamból mennyi az inflációt kompenzáló rész, amely a tőke összegével együtt az államkasszába került és mennyi a többlet teljesítményből adódó reálhozam. Amennyiben vitatják a kifizetések nagyságát, esetleges jogorvoslati kezdeményezéseikkel forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz a probléma tisztázása érdekében.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?