6 °C Budapest

Kevés reálhozamot kaptál? Nincs még minden veszve...

2011. szeptember 1. 16:42

A volt pénztártagoknak mindenképp fontos megvárni az elszámolási értesítőt - tanácsolja a Stabilitás Pénztárszövetség. Ennek alapján lehet ugyanis jogorvoslati kezdeményezésekkel élni, amennyiben vitatjuk a kifizetések nagyságát. A reálhozamok átutalásának elindítását határidőre befejezte az összes magánnyugdíjpénztár, most már a pénzügyi közvetítő rendszeren múlik, mikor juthatnak hozzá pénzükhöz az érintettek.

A pénztárak maradéktalanul eleget tettek a tb-rendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet előírásainak és a jogszabályban előírt határidőre - 2011. augusztus 31-ére - valamennyi magánnyugdíjpénztár befejezte az utalások indítását - jelentette be Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Az elnök kiemelte: annak ellenére, hogy a szükséges kormányrendelet a mai napig nem született meg, a pénztárak a hibás adatokkal rendelkező pénztártagok esetében, akik bejelentették a jelenlegi lakcímüket, szintén a jogszabályban szereplő határidőre elindították az újrautalást.

Ennyit fizetett az OTP
Az OTP Magánnyugdíjpénztár mai tájékoztatása szerint a törvényben előírt, augusztus 31-i határidőig befejezte a tagi kifizetések utalását társadalombiztosítási rendszerbe visszalépett tagjai számára.

A kifizetések során az OTP Magánnyugdíjpénztár több mint 56 milliárd forintot folyósított 730.000 átlépő tagja közül az erre jogosultaknak, összesen 640.000 főnek.


Az érdekképviseleti szövetség felhívja a figyelmet, hogy a pénztártagot megillető hozamgarantált tőke - más néven reálhozam - összegét a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 3. számú mellékletében található képlet alapján kell számítani. A volt tagnak akkor van reálhozama, ha a tag egyéni számlájának egyenlege - piaci értéken - a jogszabályban fordulónapként megjelölt 2011. május 31. napján nagyobb a törvényben meghatározott módon számított összegnél. A reálhozam mértéke minden egyes pénztártag esetében eltérő, mivel azt számos tényező befolyásolja.

Ezek közül a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége (cash-flow hatás), a pénztár és portfólióváltás(ok) időpontja és iránya (az eltérő befektetési politikák miatti hozamok miatt). Ugyancsak fontos tényező az adott pénztári portfóliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig és az infláció időbeli alakulása, hiszen a befizetések eltérő alakulása miatt az infláció hatása is más és más lesz. Mivel minden egyes pénztártag esete más, a Stabilitás azt tanácsolja, hogy a vitatott esetekben a pénztártagok forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz.

A pénztárak a kifizetéseket követően a reálhozamok és tagdíj-kiegészítések nagyságáról - az idén elfogadott 87/2011 (V.31.) Kormányrendelet előírásai szerint - értesítést küldenek a pénztártagoknak. A rendelet megfogalmazása szerint "a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártag részére a 2010. és 2011. évre vonatkozó számlaértesítőt a kifizetést követő 5 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell megküldeni".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szövetség arra kéri a volt pénztártagokat, hogy várják meg az elszámolási értesítőt, amelyben szerepel, hogy a megtermelt hozamból mennyi az inflációt kompenzáló rész, amely a tőke összegével együtt az államkasszába került és mennyi a többlet teljesítményből adódó reálhozam. Amennyiben vitatják a kifizetések nagyságát, esetleges jogorvoslati kezdeményezéseikkel forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz a probléma tisztázása érdekében.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm