24 °C Budapest

Reálhozam: vissza a feladónak

MTI
2011. augusztus 26. 13:01

A helytelen vagy elégtelen adatokkal érkező magán-nyugdíjpénztári utalványokat a Magyar Posta Zrt. minden esetben visszaküldte a pénztáraknak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden arra szólította fel a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a zökkenőmentes elszámolás érdekében a volt pénztártagok adatmódosítási kérelmének tegyenek eleget, valamint az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárakhoz visszaérkezett összegek kifizetését a volt pénztártagok rendelkezése alapján augusztus 31-ig ismét tegyék meg.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerdai közleményében ugyanakkor kifogásolta, hogy a Magyar Posta szeptember 16-ig "visszatartja" az elakadt utalásokat, így a pénztárak nem tudják határidőn belül teljesíteni a minisztérium felszólítását.

Bába Julianna, a Stabilitás elnöke hangsúlyozta: a legjobb szándékuk ellenére technikailag képtelenség a minisztérium felszólításának eleget tenni, ugyanis a tárca szerint a törvényi határidőn belül - azaz 2011. augusztus 31-ig - kellene a visszaérkező utalásokat ismételten megindítani. Ez csak azokban az esetekben lehetséges, ahol a visszalépő tag banki átutalást kért, és számlaszáma rosszul szerepelt pénztára nyilvántartásában. Akikhez viszont a pénztárak postai úton kísérelték meg eljuttatni a reálhozamot, azok esetében a visszaérkező összeget a Magyar Posta - hatályos üzletszabályzatának megfelelően - 2011. szeptember 16-ig visszatartja.

A Magyar Posta csütörtökön azt közölte: a posta az utalványban megjelölt címhelyen 150 ezer forintig házhoz kézbesíti a reálhozamot. Abban az esetben, ha a házhoz kézbesítés a címzett távollétében sikertelen volt, a kézbesítő értesítést hagy az ügyfélnek. A 150 ezer forintot meghaladó összegű utalványokról az ügyfelek szintén értesítést kapnak, amellyel a megjelölt postahelyen vehetik át az utalvány összegét.

Válaszában a posta rámutat: a postai szabályozás szerint csak és kizárólag az így kiértesített ügyfelek - a nyári szabadságolásokra tekintettel - vehetik át szeptember 16-áig a nekik érkezett reálhozamot az értesítésben megjelölt postahelyen. Erről a posta az ügyfeleket, illetve a nyugdíjpénztárakat a postahelyeken és az interneten megtalálható hirdetményben, illetve közleményben értesítette. Azoknak ügyfeleknek, akik szeptember 5-ig nem veszik át az utalványozott összeget, a posta szeptember 16-a előtt ismét értesítést küld.

A posta hozzáfűzi: tapasztalataik szerint a nyaralási időszak letelte után az ügyfelek a postahelyeken keresik majd a kiutalt pénzt. Amennyiben a posta ezeket a nyugdíjpénztárnak visszautalja, úgy az ügyfelek nem jutnak időben a pénzükhöz csak akkor, ha azt a nyugdíjpénztár ismételten kiküldi nekik postán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kézbesíthetetlen utalványokat (például téves címadatok, a címzett utánküldés kérése nélkül elköltözött) a posta haladéktalanul visszaküldi a folyósító nyugdíjpénztárnak, és semmilyen módon nem akadályozza a pénztárakat abban, hogy ezeket az összegeket újra folyósítsák az ügyfélnek, feltéve, hogy időközben a címadatok pontosítása megtörtént, ellenkező esetben az ismételt kiutalás értelmetlen - hangsúlyozza a posta.

Arra reagálva, hogy a Stabilitás szerdán azt kérte az NGM-től, egyeztessen a jogszabályi ellentmondások feloldásáról a posta úgy reagált: minden olyan egyeztetésre nyitottak, amely az adott ügyben a megoldást segíti.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?