23 °C Budapest

Az ING-nél is leáll a kifizetés: újraszámolják a reálhozamot

Pénzcentrum
2011. augusztus 9. 15:32

Újabb pénztárnál rendelt el néhány tag vonatkozásában kifizetési tilalmat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az ING-nek is újra kell számolnia több tag esetén is a reálhozamot, legalábbis a tagdíjkiegészítés részét - írja a Napi Gazdaság.

A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is. A felügyeleti határozat indoklása alapján itt az előzőekben felszólítottakhoz képest némiképp másról van szó. Mint közlik, már az ING belső ellenőre talált az egyedi tagok hozamgarantált tőke és reálhozam számításának részletes tesztelésénél néhány átlépő tagnál kiugró tételeket. Ennek egyik oka a jelentés szerint az volt, hogy a "más nyugdíjpénztártól kapott hiányos vagy érvénytelen adatszolgáltatások esetében, a teljes bejövő áthozott vagyon kifizetésre fog kerülni, mint reálhozam". Az 54 vizsgált esetből kilencnél fordult ez elő. A PSZÁF ezt elfogadhatatlannak találta, és az érintetteknél (de csak náluk) megtiltotta a kifizetést.

A felügyeleti határozatban hangsúlyozzák, hogy a hozamgarantált tőke feletti összeg meghatározása során a magánnyugdíjpénztári rendszerben töltött időszak egészét kell figyelembe venni, nincs lehetőség például az átlépés előtti időszak elkülönült kezelésére. A visszalépő tagi kifizetés összegének meghatározása során kizárólag a tagdíj-kiegészítés jogcímén teljesített befizetések kezelendők külön.

Mészáros Győző, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója írásban nyomatékosította viszont: elutasítják a részükre megküldött határozat azon pontját, amely szerint megsértették a reálhozam számításokra vonatkozó jogszabályi előírásokat. Mint rögzíti: a hatályos jogszabályok számos határidőt szabnak a kifizetésekkel, elszámolásokkal kapcsolatosan, azonban az említett esetekre nem tartalmaztak rendelkezéseket, és egyéb PSZÁF egyeztetés sem történt, ami a pénztárak részére iránymutatást adott volna a társpénztáraktól kapott adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó ellenőrzések elvégzéséhez.

Még mindig nem látszik világosan mi lehet a patthelyzet feloldása. A tagdíjkiegészítésekről ugyanis (mint azt korábban megírtuk) nem kellett az átlépéseknél külön adatot szolgáltatni. A négy pénztár (köztük az Allianz) úgy oldotta meg a helyzetet, hogy adat híján nullának vette a tagdíjkiegészítés értékét. Az ING úgy számolt, mintha a teljes átadott összeg tagdíjkiegészítés lett volna (gyanítjuk, ezek a milliós nagyságrendű kifizetésekhez tartozhattak). A határozatok alapján egyik sem elfogadható eljárás. Adat viszont úgy tűnik, nincs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
MEDIA1  |  2022. május 20. 17:44
A német lapkiadó több szerkesztősége is tartalmat fog szállítani az online platform felületére.
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?