14 °C Budapest

Az ING-nél is leáll a kifizetés: újraszámolják a reálhozamot

Pénzcentrum
2011. augusztus 9. 15:32

Újabb pénztárnál rendelt el néhány tag vonatkozásában kifizetési tilalmat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az ING-nek is újra kell számolnia több tag esetén is a reálhozamot, legalábbis a tagdíjkiegészítés részét - írja a Napi Gazdaság.

A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is. A felügyeleti határozat indoklása alapján itt az előzőekben felszólítottakhoz képest némiképp másról van szó. Mint közlik, már az ING belső ellenőre talált az egyedi tagok hozamgarantált tőke és reálhozam számításának részletes tesztelésénél néhány átlépő tagnál kiugró tételeket. Ennek egyik oka a jelentés szerint az volt, hogy a "más nyugdíjpénztártól kapott hiányos vagy érvénytelen adatszolgáltatások esetében, a teljes bejövő áthozott vagyon kifizetésre fog kerülni, mint reálhozam". Az 54 vizsgált esetből kilencnél fordult ez elő. A PSZÁF ezt elfogadhatatlannak találta, és az érintetteknél (de csak náluk) megtiltotta a kifizetést.

A felügyeleti határozatban hangsúlyozzák, hogy a hozamgarantált tőke feletti összeg meghatározása során a magánnyugdíjpénztári rendszerben töltött időszak egészét kell figyelembe venni, nincs lehetőség például az átlépés előtti időszak elkülönült kezelésére. A visszalépő tagi kifizetés összegének meghatározása során kizárólag a tagdíj-kiegészítés jogcímén teljesített befizetések kezelendők külön.

Mészáros Győző, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója írásban nyomatékosította viszont: elutasítják a részükre megküldött határozat azon pontját, amely szerint megsértették a reálhozam számításokra vonatkozó jogszabályi előírásokat. Mint rögzíti: a hatályos jogszabályok számos határidőt szabnak a kifizetésekkel, elszámolásokkal kapcsolatosan, azonban az említett esetekre nem tartalmaztak rendelkezéseket, és egyéb PSZÁF egyeztetés sem történt, ami a pénztárak részére iránymutatást adott volna a társpénztáraktól kapott adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó ellenőrzések elvégzéséhez.

Még mindig nem látszik világosan mi lehet a patthelyzet feloldása. A tagdíjkiegészítésekről ugyanis (mint azt korábban megírtuk) nem kellett az átlépéseknél külön adatot szolgáltatni. A négy pénztár (köztük az Allianz) úgy oldotta meg a helyzetet, hogy adat híján nullának vette a tagdíjkiegészítés értékét. Az ING úgy számolt, mintha a teljes átadott összeg tagdíjkiegészítés lett volna (gyanítjuk, ezek a milliós nagyságrendű kifizetésekhez tartozhattak). A határozatok alapján egyik sem elfogadható eljárás. Adat viszont úgy tűnik, nincs.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06