10 °C Budapest

Viszlát önkormányzati iskolák, kórházak!

2011. augusztus 18. 16:37

Minden településen megmaradhatnak a jövőben az önkormányzatok függetlenül a lakosság számától - döntött a kormány. Ellenben nem tarthatnak fenn sem iskolákat, sem kórházakat, csak az óvodai ellátást és az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat üzemeltetik majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Minden helyi közösséget megillet az önkormányzás joga lélekszámtól függetlenül - jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az új önkormányzati törvény alapelveit ismertetve. Tállai András a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette ugyanakkor, hogy a tervek szerint felállnának közös önkormányzati hivatalok a majdan létrejövő járásokon belül.

Korábban számos ötlet terjedt el a politikusok között, a legtöbben azt szorgalmazták, hogy az alacsony lélekszámú településeken szüntessék meg az önálló önkormányzati testületeket. Úgy tűnik, ennél erősebb érv volt a települések önrendelkezési jogának megőrzése.


Míg az óvodai ellátás önkormányzati feladat lesz, addig az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben - közölte Tállai.
Az államtitkár tájékoztatása szerint az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is önkormányzatok szerveznék, a járóbeteg-ellátást pedig abban az esetben, ha az nem kórházzal integrált.

Önkormányzati feladat marad a tervek szerint a településfejlesztés és -üzemeltetés, a területrendezés, valamint a kultúra területe is. A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat - mondta az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18