12 °C Budapest

Két vödörnyi kétszázas

2011. február 12. 11:02

Egymillió forint értékben loptak el kétszáz forintos érméket egy tapolcai lakásból. A besurranó tolvajnak nem lesz egyszerű dolga a beváltással, hiszen az ötezer darab érmét ötvenesével tudja beváltani.

Egy tapolcai férfi 2011. február 8-án, nem sokkal 9 óra előtt személyesen tett bejelentést a Tapolcai Rendőrkapitányságon. Elmondása szerint a Keszthelyi úti lakásába valaki besurrant, és 1.000.000 Ft értékben 200 Ft-os pénzérméket tulajdonított el. A férfi az érméket két pezsgősvödörben gyűjtötte. A bűncselekmény elkövetése előző nap, 12 és 15 óra között történhetett, amikor az ismeretlen elkövető besurranás módszerével hatolt be, majd a lakás nappalijából elvitte a mintegy 5000 darab fémből készült 200-ast. A bűncselekmény során rongálási kár nem keletkezett, mivel az ajtót nem zárta be a tulajdonos.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indított.

Nem egyszerű beváltani

Annak érdekében, hogy a lakosság részére a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljon a címletváltási szolgáltatás igénybevétele, a Magyar Nemzeti Bank jogszabályban tette kötelezővé a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok számára e tevékenység ellátását. A jogszabályi előírás alapján a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket - egy alkalommal legfeljebb 50 darabot - kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve forintérmére átváltani. A címletváltási kötelezettség kiterjed a sérült és a nehezen felismerhető bankjegyek és érmék átváltására is.

A címletváltás szabályait meghatározó MNB rendeletek lehetővé teszik, hogy a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok a címletváltási tevékenységet bizonyos korlátozások, illetve feltételek mellett végezzék.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A címletváltás díja

A címletváltás végrehajtásáért díj számítható fel, amelynek maximális mértéke - ideértve az átváltással összefüggésben egyéb címeken esetleg felszámítandó külön díjakat is - az átváltott forintbankjegy névértékének legfeljebb 5%-a, az átváltott forintérme névértékének legfeljebb 10%-a lehet.

 

EZT OLVASTAD MÁR?