18 °C Budapest

Két vödörnyi kétszázas

2011. február 12. 11:02

Egymillió forint értékben loptak el kétszáz forintos érméket egy tapolcai lakásból. A besurranó tolvajnak nem lesz egyszerű dolga a beváltással, hiszen az ötezer darab érmét ötvenesével tudja beváltani.

Egy tapolcai férfi 2011. február 8-án, nem sokkal 9 óra előtt személyesen tett bejelentést a Tapolcai Rendőrkapitányságon. Elmondása szerint a Keszthelyi úti lakásába valaki besurrant, és 1.000.000 Ft értékben 200 Ft-os pénzérméket tulajdonított el. A férfi az érméket két pezsgősvödörben gyűjtötte. A bűncselekmény elkövetése előző nap, 12 és 15 óra között történhetett, amikor az ismeretlen elkövető besurranás módszerével hatolt be, majd a lakás nappalijából elvitte a mintegy 5000 darab fémből készült 200-ast. A bűncselekmény során rongálási kár nem keletkezett, mivel az ajtót nem zárta be a tulajdonos.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indított.

Nem egyszerű beváltani

Annak érdekében, hogy a lakosság részére a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljon a címletváltási szolgáltatás igénybevétele, a Magyar Nemzeti Bank jogszabályban tette kötelezővé a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok számára e tevékenység ellátását. A jogszabályi előírás alapján a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket - egy alkalommal legfeljebb 50 darabot - kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve forintérmére átváltani. A címletváltási kötelezettség kiterjed a sérült és a nehezen felismerhető bankjegyek és érmék átváltására is.

A címletváltás szabályait meghatározó MNB rendeletek lehetővé teszik, hogy a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok a címletváltási tevékenységet bizonyos korlátozások, illetve feltételek mellett végezzék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A címletváltás díja

A címletváltás végrehajtásáért díj számítható fel, amelynek maximális mértéke - ideértve az átváltással összefüggésben egyéb címeken esetleg felszámítandó külön díjakat is - az átváltott forintbankjegy névértékének legfeljebb 5%-a, az átváltott forintérme névértékének legfeljebb 10%-a lehet.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?