Ellenőrizd a készpénzed! Megint tízezreseket hamisítottak

Pénzcentrum2011. január 25. 19:02

Az elmúlt hónapokban a szolnoki kapitányság illetékességi területén több hamis gyanús tízezer forintos bankjegy került forgalomba.

A rendőrök nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, melynek eredményeként a tegnapi napon két férfit fogtak el, majd állítottak elő a rendőrségre. A Szolnok Városi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a két tiszaföldvári férfi ellen.

Kiderült: ez a leghamisítottabb bankjegy Magyarországon

A nyomozók a két gyanúsított lakásán végrehajtott házkutatás során lefoglalták a pénzhamisításhoz használt eszközöket, valamint hamis gyanús, fénymásolt bankjegyeket. A nyomozást szakértők bevonásával folytatják, további elkövetőket és sértetteket keresnek.

A pénzhamisítók egyike már többször került összeütközésbe a törvénnyel, míg a másik büntetlen előéletű. A gyanúsítottakat őrizetbe vette a rendőrség és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A tízezer forintos bankjegy biztonsági elemei

Illeszkedőjel: a bankjegy elő- és hátoldalára nyomtatott ábratöredékek, amelyek átnézetben H betűvé egészítik ki egymást.

A 2008 szeptemberétől kibocsátott bankjegyeken a vízjelmező és a szövegtükör alapnyomatában, a hátoldalon a vízjelmezőben és a képnyomat feletti alapnyomatban 1 mm átmérőjű sárga színű körök találhatók. A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon a nyomtatott arckép tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép látható.

Az alatta két betűből és hét számjegyből álló vízszintes, valamint a bankjegy jobb szélén a függőleges sorszám vörös színű. A vízszintes sorszám UV-A és UV-C fényben narancsvörös színben fluoreszkál. A függőleges sorszám UV-C fényben fluoreszkál, vörös színben.

Rejtett kép: a bankjegyet közel szemmagasságba tartva, síkban elforgatva az MNB felirat jelenik meg. A rajzolat metszet-mélynyomtatással készül, kézzel is tapintható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A papírban lévő biztonsági szál fény felé tartva mindkét oldalról ellenőrizhető. Felületén apró betűkkel nyomtatva a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható.

Mikroírás: a bankjegy előoldalát nagyítóval vizsgálva a Tízezer forint felirat látható. A bankjegy hátoldalán a vízjel fölött és alatt mikroírással nyomtatva a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható.

A papír anyagában UV-fényben kék, vörös és zöld színben fluoreszkáló jelzőrostok találhatók.

A csökkent látóképességűeket segítő azonosítójel.

Hologram hatású fémcsík, amelynek felületén az MNB felirat és a Magyar Köztársaság címere látható. A csík bal oldalán a 10000 értékjelzés olvasható.

A tízezer forintos bankjegyen 1998. évtől alkalmazott biztonsági elem: a vízjelmezőt UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva, az esztergomi bazilika kupolájának keretbe foglalt képe jelenik meg, amely világoszöld vagy vörös színben fluoreszkál.

 

Címkék:
pénzhamisítók,