24 °C Budapest

Negyedmillió kevés neked? Mások ennyiből 3-4 gyermeket is nevelnek

Pénzcentrum
2010. június 7. 09:02

Az Országos Érdekegyeztető Tanács 2005-ös három évre szóló minimálbér-megállapodásának megalkotásakor mindhárom oldal elfogadta azt az elvet, hogy a legkisebb bér nettó értéke minél előbb érje el a KSH által közzétett, egyszemélyes háztartásra számolt létminimum mértékét. Ez 2005-ben még teljesült, ám 2006-2008 után 2009-ben sem - írja a Napi Gazdaság.

Tavaly ugyanis az elfogadott legkisebb bér nettója 57,8 ezer forint volt, miközben hazánkban a létminimum egy felnőtt számára átlagosan 75 ezer forint volt, a 2008-as 71,7 ezer forint után - derül ki a KSH friss számításaiból. Ráadásul a 2010-re érvényes 73,5 ezer forintos legkisebb bér nettója is csupán 60,2 ezer forint.

Az egy főre jutó érték háztartástípusonként a 46-75 ezer forintos sávban szóródott 2009-ben. A statisztikusok létminimumon azt a pénzösszeget értik, amely biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom fejlettségi szintjén konvencionálisan alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését.

A KSH által számított létminimum értéke 2009-ben 4,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az éves átlagos fogyasztóiár-növekedés csupán 4,2% volt (2008-ben a két érték 8,2%, illetve 6,1% volt). A kutatók szerint ennek fő oka, hogy a létminimum környékén élők fogyasztásának döntő részét kitevő élelmiszerek és a háztartási energia ára mindkét évben gyorsabban nőtt, mint a fogyasztói árindex.

Az egyetlen felnőttből álló háztartás átlagosan havi 75 ezer forintból élt meg a múlt évben, míg két főnek már 131 ezer forintra van szüksége a létminimumhoz. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 218 ezer forint kellett az elfogadható színvonalú megélhetéshez. Az adatok szerint itt is érvényes a méretgazdaságosság, azaz minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg: a két felnőttből és négy gyermekből álló háztartásban fejenként havi 46 ezer forint is elegendő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem