33 °C Budapest

Így alakítják át a családi pótlék rendszerét

2010. május 27. 08:32

Két részre választaná a jövőben a családi pótlék rendszerét az új kormány: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. Ha a gyermek 50 órát meghaladó időt hiányzik az iskolából hat hónapra elvennék az utána járó családi pótlékot.

Nem alkotmányellenes

Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus a vonatkozó javaslat expozéjában kiemelte: a törvénymódosítás társadalmi igényt valósít meg. A KDNP-s szakpolitikus idézte az alkotmányt, miszerint a szülők kötelesek kiskorú gyermekük taníttatásáról gondoskodni.

A változtatásokat indokolva utalt az Alkotmánybíróság határozatára is, miszerint a családi pótlékra, mint konkrét juttatási formára senkinek nincs az alkotmányon alapuló joga. Senki ne gondolja, hogy olyan javaslatot terjesztenek be, ami alkotmányellenes lenne, vagy bárki jogát sérti - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy ma közel 2 millió gyermek után fizet az állam családi pótlékot.

Két részre osztott családi pótlék

A javaslat a családi pótlékot két részre választja, nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. Soltész Miklós a részletekről szólva elmondta, hogy nevelési ellátásra a nem tanköteles gyermek jogosult, illetve saját jogán az a 18. életévét betöltött tartósan beteg, fogyatékos gyermek, aki már iskolába nem jár.

Az iskoláztatási támogatást azon tanköteles gyermekek kapják, akik elérték azt a kort, hogy kikerülnek a nevelési ellátásból; s akik 20 éves korig közoktatási intézményben tanulnak tovább. A sajátos nevelési igényű gyermekeknél ez a korhatár 23 év lenne.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szankciók

Soltész Miklós elmondta: a családi pótlékot 6 hónapra elveszik a szülőktől azon gyermekük után, akit nem járatnak iskolába. Ha tíz órát meghaladta az igazolatlan hiányzás száma, az iskola vezetője értesíti a jegyzőt. Ezután a jegyző végzéssel értesíti a családot, ha tovább folytatódik a hiányzás, s meghaladja az 50 órát, akkor az a családi pótlék fél évre történő elvételével jár.

A jegyzőnek ezt kötelező lesz meglépnie, nem mérlegelhet, nem gondolkodhat azon, megtegye ezt vagy sem - hangsúlyozta.

Kiemelte: a jegyzőnek kötelező lesz védelembe venni a gyermeket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kiemelik a gyermeket a családból, éppen megelőző intézkedés, hogy a gyermek a családban maradjon.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: a társadalom jogosan várja el, ha adót, járulék fizetnek az állampolgárok, akkor egy adott támogatásból mindenki "kihozzon" valamit. Jogos elvárás, hogy a mai katasztrofális munkaügyi helyzet javuljon, ez máshogy nem megy, mint az oktatás erősítésével - fogalmazott.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?