7 °C Budapest

A tavalyi év legnagyobb pénzügyi botrányai

2010. január 11. 05:18

Ahogy a válság hatására elkezdett apadni a dolláróceán, úgy kerültek egyre-másra a felszínre a bűzös stiklik. Lássuk, honnan került elő a legnagyobb halom szennyes.

Bernard Madoff

A vén rókát nem kell bemutatni, hiszen a Pénzcentrum is 20 cikkben emlékezett meg a világ legnagyobbjának kikiáltott pilótajátékról - melyben több tízmilliárd dollár tűnt el nyomtalanul - és annak kitalálójáról.

A Bernie Madoff által évtizedek alatt eltüntetett pénzhez képest a BKV-nál elfolyt "bónuszok" és "tanácsadói díjak" egy óvodás zsebpénzének tűnnek csupán. A történet már csak azért is csodálatos, mert Madoff nem külvárosi kocsmákban tömte az emberek fejét fantasztikus jutalékokról és élethosszig tartó gondtalanságról kitalált mesékkel: az általa átejtett emberek közt megtalálható a világ jónéhány nagy pénzügyi koponyája is.

Madoff annyira meggyőzően adta elő a szakértő pénzember szerepét, hogy jótékonysági és segélyszervezetek is rábízták a pénzüket. Sőt, megbíztak benne a a legnagyobb pénzemberek is, hiszen egy időben a Nasdaq vezérigazgatói posztját is betöltötte.

A Madoff-csalás dollárértékben biztosan a világ legnagyobbja volt, akár 40, akár 70 milliárd dollárról beszélünk, akár bármilyen más összegről a két eddig felvetődött határérték között. A befektetett pénzt pedig nem eljátszotta és elvesztette a hedge fundján keresztül, hanem egyszerűen felérte a végül 150 év börtönbüntetésre ítélt 70 éves Madoff.

A Stanford Financial bukása

Allen Stanford pilótajátéka pénzügyi szemszögből nézve nem okozott a Madofféhoz hasonló károkat, az általános befektetői bizalmat azonban sokkal inkább megingatta. Utóbbi ügyfelei ugyanis tudták, hogy egy hedge fundba fektetik a pénzüket, így akár el is bukhatják azt, Stanford meggyőzte a befektetőit, hogy az általa kínált certifikátok legalább annyira biztonságosak, mint az amerikai állampapírok, ha nem biztonságosabbak. Nem voltak azok.

Az általa összegyűjtött nyolcmilliárd dollár elég volt ahhoz, hogy olyan bőkezű adományozóként éljen második választott hazájában, Antigua és Barbudán, hogy lovaggá üssék. Ez azonban nem biztosított számára mentességet a vádak alól, így tavaly június 18-án letartóztatták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az AIG bónuszai

Márciusban egy sor (főképp amerikai és brit) pénzintézetnél robbant a bónuszbomba, amikor kiderült, hogy a világgazdaságot az összeroppanás szélére sodró pénzemberek egy jottányit sem szeretnének engedni a megszokott éves bónuszaikból.

A legnagyobb publicitást az AIG kapta, mivel a társaság összesen 200 milliárd dollár segítséget kapott az amerikai államtól, így a legnagyobb, nyolcvan százalékos tulajdonosa az állam lett. Ennek ellenére a megmentésre szánt pénzből 165 millió dollárt bónuszokra költött a vállalat, sőt 33,6 millió dollár olyan dolgozókhoz került, akik a pénzosztáskor már el is hagyták a megroppant társaságot.

A Galleon-botrány

Bár a Galleon nem tartozott a hangos botrányok közé épp elég kínos volt. Raj Rajaratnam 1,3 milliárd dolláros vagyonával a világ 559. leggazdagabb embere volt, köszönhetően az általa alapított Galleon Group hedge fundnak. Őt és többek között korábbi Bear Sterns-ös hedge fund vezetőket is bennfentes kereskedelem vádjával tartóztatták le a hatóságok lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva. Az ügyészség állítása szerint a fedezeti alapok vezetői olyan társaságoknál működtek együtt felelős beosztású személyekkel, mint az IBM, az Intel, vagy a McKinsey.

Egy egykori ügyész szerint a 80-as évek, a bennfentes kereskedelem büntethetősége óta ez volt a legbonyolultabb eset, amiért Rajaratnamot akár 20 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 15:57
A Demokratikus Koalícióhoz közeli Nyugati Fény szerint a Telex, a hvg és a 24.hu Magyar Péter kampán...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem