3 °C Budapest

BAMOSZ: Kiemelkedően teljesítettek a részvényalapok

2009. november 2. 15:02

A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot az elmúlt negyedévben, vagyonuk 27,7 százalékkal nőtt. A legtöbb friss tőkét az említett időszakban a hosszú kötvényalapok vonzották, ami 91,1 százalékos vagyonbővülést jelentett a számukra - derül ki a Bamosz negyedéves jelentéséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon 2009 harmadik negyedévének végén meghaladta a 7,3 ezer milliárd forintot, ebből a befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 ezer milliárd forintot. A vagyonkezelt vagyon eszközértéke 13,7, az alapok vagyona 12,7 százalékkal bővült a vizsgált periódusban. Az elmúlt negyedévben két alapkategória szerepelt a legjobban, a legnagyobb hozamot elkönyvelő részvényalapok és a legtöbb tőkét vonzó hosszú kötvényalapok.

A tiszta részvény alapok - amelyeknél a részvényarány meghaladja a 90%-ot - vagyona a harmadik negyedévben 17,5%-kal bővült, az időszak végén elérte a 79 milliárd forintot. A negyedéves 790 millió forint, illetve az összesített kilenc havi 3,4 milliárd forint friss tőkebeáramlás mellett az alapok 10,7 milliárd forintos negyedéves, illetve 17,1 milliárd forint kilenc havi teljesítménye is növelte a vagyont.

"A negyedév során a tiszta részvény alapok átlagosan még a részvénytúlsúlyos alapoknál is jobb teljesítményt értek el." - hangsúlyozta Temmel András, a Bamosz főtitkára, és hozzátette: a legjobb hozamokat a hazai alapok érték el, de a többi alcsoportban is jelentős pozitív hozamokat tapasztalhattunk.

A hazai, a közép-kelet európai és az európai tiszta részvény alapokra a tőkevonzás volt a jellemző, a többi alcsoportban viszont tőkekivonást regisztráltak. A legtöbb friss tőkét a közép-kelet európai alapok vonzották és ezek vagyona nőtt a legdinamikusabban. Ennek oka, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a tőkepiacok szárnyalása mind a részvénypiacokon, mind a hazai kötvénypiacokon.

A részvénytúlsúlyos alapok
- ahol a részvényarány 70-90% - vagyona 31,3 %-os negyedéves és 48,5%-os kilenc havi bővülés után a harmadik negyedév végén 248,5 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt negyedévben 22,3 milliárd forint, év eleje óta 17,6 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba.

"A részvénytúlsúlyos alapoknál a harmadik negyedévben, a hazai és az európai alapok kivételével minden alcsoport új tőkét vonzott, a legtöbb új befektetés a közép-kelet európai alapokba érkezett, míg a legnagyobb arányú új tőkét az észak-amerikai alapok vonzották" - fejtette ki a Bamosz főtitkára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor a részvénypiaci fellendülés következtében minden alcsoport vagyona nőni tudott. A legjobb negyedéves hozamokat és a legnagyobb bővülést ismét a közép-kelet európai alapok mutatták. A részvénypiacok emelkedésének hatását ugyan a forint erősödése kismértékben rontotta, átlagosan minden alcsoport jelentős pozitív teljesítményt ért el.

A legtöbb friss tőkét a negyedévben a hosszú kötvényalapok, év eleje óta a zártkörű értékpapíralapok és a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált alapokból volt, mivel ezek közt jelentős számú az idei évben járt le.

A hosszú kötvény alapok vagyona a harmadik negyedévben 91,1%-kal emelkedett, a tárgyalt időszak végi összesített nettó eszközértékük 128 milliárd forintot ért el. Az intézményi átalakításnak köszönhetően 52,1 milliárd forint friss tőke érkezett ide, ami az év eleje óta eltelt kilenc hónapra is átlendítette az értékesítést a pozitív tartományba 40,7 milliárd forintnyi új tőke bevonásával. A piaci teljesítmények a negyedévben 8,7 milliárd forinttal növelték ezen alapok vagyonát, míg év eleje óta 8,6 milliárd forint hozamot értek el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20