BAMOSZ: Kiemelkedően teljesítettek a részvényalapok

2009. november 2. 15:02

A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot az elmúlt negyedévben, vagyonuk 27,7 százalékkal nőtt. A legtöbb friss tőkét az említett időszakban a hosszú kötvényalapok vonzották, ami 91,1 százalékos vagyonbővülést jelentett a számukra - derül ki a Bamosz negyedéves jelentéséből.

A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon 2009 harmadik negyedévének végén meghaladta a 7,3 ezer milliárd forintot, ebből a befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 ezer milliárd forintot. A vagyonkezelt vagyon eszközértéke 13,7, az alapok vagyona 12,7 százalékkal bővült a vizsgált periódusban. Az elmúlt negyedévben két alapkategória szerepelt a legjobban, a legnagyobb hozamot elkönyvelő részvényalapok és a legtöbb tőkét vonzó hosszú kötvényalapok.

A tiszta részvény alapok - amelyeknél a részvényarány meghaladja a 90%-ot - vagyona a harmadik negyedévben 17,5%-kal bővült, az időszak végén elérte a 79 milliárd forintot. A negyedéves 790 millió forint, illetve az összesített kilenc havi 3,4 milliárd forint friss tőkebeáramlás mellett az alapok 10,7 milliárd forintos negyedéves, illetve 17,1 milliárd forint kilenc havi teljesítménye is növelte a vagyont.

"A negyedév során a tiszta részvény alapok átlagosan még a részvénytúlsúlyos alapoknál is jobb teljesítményt értek el." - hangsúlyozta Temmel András, a Bamosz főtitkára, és hozzátette: a legjobb hozamokat a hazai alapok érték el, de a többi alcsoportban is jelentős pozitív hozamokat tapasztalhattunk.

A hazai, a közép-kelet európai és az európai tiszta részvény alapokra a tőkevonzás volt a jellemző, a többi alcsoportban viszont tőkekivonást regisztráltak. A legtöbb friss tőkét a közép-kelet európai alapok vonzották és ezek vagyona nőtt a legdinamikusabban. Ennek oka, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a tőkepiacok szárnyalása mind a részvénypiacokon, mind a hazai kötvénypiacokon.

A részvénytúlsúlyos alapok
- ahol a részvényarány 70-90% - vagyona 31,3 %-os negyedéves és 48,5%-os kilenc havi bővülés után a harmadik negyedév végén 248,5 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt negyedévben 22,3 milliárd forint, év eleje óta 17,6 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba.

"A részvénytúlsúlyos alapoknál a harmadik negyedévben, a hazai és az európai alapok kivételével minden alcsoport új tőkét vonzott, a legtöbb új befektetés a közép-kelet európai alapokba érkezett, míg a legnagyobb arányú új tőkét az észak-amerikai alapok vonzották" - fejtette ki a Bamosz főtitkára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor a részvénypiaci fellendülés következtében minden alcsoport vagyona nőni tudott. A legjobb negyedéves hozamokat és a legnagyobb bővülést ismét a közép-kelet európai alapok mutatták. A részvénypiacok emelkedésének hatását ugyan a forint erősödése kismértékben rontotta, átlagosan minden alcsoport jelentős pozitív teljesítményt ért el.

A legtöbb friss tőkét a negyedévben a hosszú kötvényalapok, év eleje óta a zártkörű értékpapíralapok és a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált alapokból volt, mivel ezek közt jelentős számú az idei évben járt le.

A hosszú kötvény alapok vagyona a harmadik negyedévben 91,1%-kal emelkedett, a tárgyalt időszak végi összesített nettó eszközértékük 128 milliárd forintot ért el. Az intézményi átalakításnak köszönhetően 52,1 milliárd forint friss tőke érkezett ide, ami az év eleje óta eltelt kilenc hónapra is átlendítette az értékesítést a pozitív tartományba 40,7 milliárd forintnyi új tőke bevonásával. A piaci teljesítmények a negyedévben 8,7 milliárd forinttal növelték ezen alapok vagyonát, míg év eleje óta 8,6 milliárd forint hozamot értek el.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem