4 °C Budapest

BAMOSZ: Kiemelkedően teljesítettek a részvényalapok

2009. november 2. 15:02

A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot az elmúlt negyedévben, vagyonuk 27,7 százalékkal nőtt. A legtöbb friss tőkét az említett időszakban a hosszú kötvényalapok vonzották, ami 91,1 százalékos vagyonbővülést jelentett a számukra - derül ki a Bamosz negyedéves jelentéséből.

A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon 2009 harmadik negyedévének végén meghaladta a 7,3 ezer milliárd forintot, ebből a befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 ezer milliárd forintot. A vagyonkezelt vagyon eszközértéke 13,7, az alapok vagyona 12,7 százalékkal bővült a vizsgált periódusban. Az elmúlt negyedévben két alapkategória szerepelt a legjobban, a legnagyobb hozamot elkönyvelő részvényalapok és a legtöbb tőkét vonzó hosszú kötvényalapok.

A tiszta részvény alapok - amelyeknél a részvényarány meghaladja a 90%-ot - vagyona a harmadik negyedévben 17,5%-kal bővült, az időszak végén elérte a 79 milliárd forintot. A negyedéves 790 millió forint, illetve az összesített kilenc havi 3,4 milliárd forint friss tőkebeáramlás mellett az alapok 10,7 milliárd forintos negyedéves, illetve 17,1 milliárd forint kilenc havi teljesítménye is növelte a vagyont.

"A negyedév során a tiszta részvény alapok átlagosan még a részvénytúlsúlyos alapoknál is jobb teljesítményt értek el." - hangsúlyozta Temmel András, a Bamosz főtitkára, és hozzátette: a legjobb hozamokat a hazai alapok érték el, de a többi alcsoportban is jelentős pozitív hozamokat tapasztalhattunk.

A hazai, a közép-kelet európai és az európai tiszta részvény alapokra a tőkevonzás volt a jellemző, a többi alcsoportban viszont tőkekivonást regisztráltak. A legtöbb friss tőkét a közép-kelet európai alapok vonzották és ezek vagyona nőtt a legdinamikusabban. Ennek oka, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a tőkepiacok szárnyalása mind a részvénypiacokon, mind a hazai kötvénypiacokon.

A részvénytúlsúlyos alapok
- ahol a részvényarány 70-90% - vagyona 31,3 %-os negyedéves és 48,5%-os kilenc havi bővülés után a harmadik negyedév végén 248,5 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt negyedévben 22,3 milliárd forint, év eleje óta 17,6 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba.

"A részvénytúlsúlyos alapoknál a harmadik negyedévben, a hazai és az európai alapok kivételével minden alcsoport új tőkét vonzott, a legtöbb új befektetés a közép-kelet európai alapokba érkezett, míg a legnagyobb arányú új tőkét az észak-amerikai alapok vonzották" - fejtette ki a Bamosz főtitkára.

Ugyanakkor a részvénypiaci fellendülés következtében minden alcsoport vagyona nőni tudott. A legjobb negyedéves hozamokat és a legnagyobb bővülést ismét a közép-kelet európai alapok mutatták. A részvénypiacok emelkedésének hatását ugyan a forint erősödése kismértékben rontotta, átlagosan minden alcsoport jelentős pozitív teljesítményt ért el.

A legtöbb friss tőkét a negyedévben a hosszú kötvényalapok, év eleje óta a zártkörű értékpapíralapok és a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált alapokból volt, mivel ezek közt jelentős számú az idei évben járt le.

A hosszú kötvény alapok vagyona a harmadik negyedévben 91,1%-kal emelkedett, a tárgyalt időszak végi összesített nettó eszközértékük 128 milliárd forintot ért el. Az intézményi átalakításnak köszönhetően 52,1 milliárd forint friss tőke érkezett ide, ami az év eleje óta eltelt kilenc hónapra is átlendítette az értékesítést a pozitív tartományba 40,7 milliárd forintnyi új tőke bevonásával. A piaci teljesítmények a negyedévben 8,7 milliárd forinttal növelték ezen alapok vagyonát, míg év eleje óta 8,6 milliárd forint hozamot értek el.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?