19 °C Budapest

BAMOSZ: Kiemelkedően teljesítettek a részvényalapok

2009. november 2. 15:02

A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot az elmúlt negyedévben, vagyonuk 27,7 százalékkal nőtt. A legtöbb friss tőkét az említett időszakban a hosszú kötvényalapok vonzották, ami 91,1 százalékos vagyonbővülést jelentett a számukra - derül ki a Bamosz negyedéves jelentéséből.

A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon 2009 harmadik negyedévének végén meghaladta a 7,3 ezer milliárd forintot, ebből a befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 ezer milliárd forintot. A vagyonkezelt vagyon eszközértéke 13,7, az alapok vagyona 12,7 százalékkal bővült a vizsgált periódusban. Az elmúlt negyedévben két alapkategória szerepelt a legjobban, a legnagyobb hozamot elkönyvelő részvényalapok és a legtöbb tőkét vonzó hosszú kötvényalapok.

A tiszta részvény alapok - amelyeknél a részvényarány meghaladja a 90%-ot - vagyona a harmadik negyedévben 17,5%-kal bővült, az időszak végén elérte a 79 milliárd forintot. A negyedéves 790 millió forint, illetve az összesített kilenc havi 3,4 milliárd forint friss tőkebeáramlás mellett az alapok 10,7 milliárd forintos negyedéves, illetve 17,1 milliárd forint kilenc havi teljesítménye is növelte a vagyont.

"A negyedév során a tiszta részvény alapok átlagosan még a részvénytúlsúlyos alapoknál is jobb teljesítményt értek el." - hangsúlyozta Temmel András, a Bamosz főtitkára, és hozzátette: a legjobb hozamokat a hazai alapok érték el, de a többi alcsoportban is jelentős pozitív hozamokat tapasztalhattunk.

A hazai, a közép-kelet európai és az európai tiszta részvény alapokra a tőkevonzás volt a jellemző, a többi alcsoportban viszont tőkekivonást regisztráltak. A legtöbb friss tőkét a közép-kelet európai alapok vonzották és ezek vagyona nőtt a legdinamikusabban. Ennek oka, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a tőkepiacok szárnyalása mind a részvénypiacokon, mind a hazai kötvénypiacokon.

A részvénytúlsúlyos alapok
- ahol a részvényarány 70-90% - vagyona 31,3 %-os negyedéves és 48,5%-os kilenc havi bővülés után a harmadik negyedév végén 248,5 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt negyedévben 22,3 milliárd forint, év eleje óta 17,6 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba.

"A részvénytúlsúlyos alapoknál a harmadik negyedévben, a hazai és az európai alapok kivételével minden alcsoport új tőkét vonzott, a legtöbb új befektetés a közép-kelet európai alapokba érkezett, míg a legnagyobb arányú új tőkét az észak-amerikai alapok vonzották" - fejtette ki a Bamosz főtitkára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor a részvénypiaci fellendülés következtében minden alcsoport vagyona nőni tudott. A legjobb negyedéves hozamokat és a legnagyobb bővülést ismét a közép-kelet európai alapok mutatták. A részvénypiacok emelkedésének hatását ugyan a forint erősödése kismértékben rontotta, átlagosan minden alcsoport jelentős pozitív teljesítményt ért el.

A legtöbb friss tőkét a negyedévben a hosszú kötvényalapok, év eleje óta a zártkörű értékpapíralapok és a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált alapokból volt, mivel ezek közt jelentős számú az idei évben járt le.

A hosszú kötvény alapok vagyona a harmadik negyedévben 91,1%-kal emelkedett, a tárgyalt időszak végi összesített nettó eszközértékük 128 milliárd forintot ért el. Az intézményi átalakításnak köszönhetően 52,1 milliárd forint friss tőke érkezett ide, ami az év eleje óta eltelt kilenc hónapra is átlendítette az értékesítést a pozitív tartományba 40,7 milliárd forintnyi új tőke bevonásával. A piaci teljesítmények a negyedévben 8,7 milliárd forinttal növelték ezen alapok vagyonát, míg év eleje óta 8,6 milliárd forint hozamot értek el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem