18 °C Budapest

10-ből 1 nyugdíjast tönkretett a válság? Egyre kétségbe ejtőbb a brit helyzet...

Pénzcentrum
2008. október 14. 13:00

10-ből egy ember beszüntette a nyugdíj-hozzájárulás fizetését Nagy-Britanniában, hogy ezzel próbáljanak pénzt megtakarítani illetve elkerülni a részvénypiacba történő befektetést...

Az uSwitch.com felmérése azt mutatta meg, hogy a háztartások inkább feláldozzák a nyugdíjcélú megtakarításaikat azért, hogy az élelmiszerek és üzemanyag áremelkedése okozta nyomást csökkenteni tudják.

Egy független nyugdíjszakértő szerint a helyzet nem meglepő, ha válság van, az emberek először a nyugdíjcélú megtakarításaikat kurtítják meg vagy akár teljesen meg is szüntetik. Sőt, a várakozások szerint a helyzet tovább is fokozódhat, egyre többen gondolhatják úgy, hogy jelen pillanatban felesleges kiadásnak tartják a nyugdíjcélra való megtakarítást.

Miközben az emberek egyre hajlamosabban abbahagyni rövid távon a megtakarítást, a pénzpiaci szakértők véleménye szerint ezzel komoly jövőbeni problémákat okozhatnak saját maguknak. A későbbiekben ugyanis lényegesen nagyobb havi befizetésekkel fogják tudni befoltozni a rést, amit az ideig-óráig tartó spórolás okozott.

Részben emiatt is már vannak olyan kezdeményezések, hogy az államnak fokozatosan meg kellene emelnie az állami nyugdíj összegét 90,70 fontról 150-re (28 933 forintról 47 850 forintra).

Sokak szerint a kormánynak mindent meg kellene tennie azért, hogy az emberek megbízzanak a nyugdíj intézményében, hogy ne is forduljon meg a fejükben a takarékoskodás megszüntetése, mivel senki nem tudja megjósolni, hogy hosszú távon ennek milyen következményei lehetnek magára a nyugdíjrendszerre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokan abban reménykednek, hogy ha most vissza is fogják a költekezéseket, legyen szó bármilyen jellegű kiadásról, a későbbiekben fog annyit javulni a helyzet, hogy az eddiginél magasabb összeget tudnak majd félretenni minden hónapban, ezzel bepótolva a lemaradást. A hosszabb várható élettartam és az egyre emelkedő kiadások miatt azonban a becslések szerint a nyugdíj költsége megháromszorozódhat a következő két évtizedben.

Az előrejelzések szerint az egy heti otthonápolás költsége például 600 fontról 1075-re (191,4 ezer forintról 342,9 ezerre) emelkedik 2018-ra. Emiatt az is könnyen előfordulhat, hogy a lakástulajdonosok fele kénytelen lesz eladni a házát, hogy finanszírozni tudja a nagymértékben megemelkedett költségeket.

Aki ma 65 éves, az egyre nagyobb valószínűséggel éli meg a 100 éves kort, és miközben jelenleg még 413 ezer fontba (131,7 millió forint) kerül a nyugdíja, az 2018-ra elérheti a 700 ezret (223,3 millió forint). Ha pedig az inflációt is belekalkuláljuk, akkor akár meghaladhatja az 1,3 milliót (414,7 millió forint). Ha pedig valaki 50 évesen megy előrehozott nyugdíjba, az további 373 ezer fontot (119 millió forint) ad hozzá a költségekhez.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?