Újabb lufi? Csillagászati magasságokban a borárak....

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 14:00

A világ egyik leghíresebb borkritikusának, az amerikai Robert Parkernek korábban elég volt csak egy fintort megeresztenie, és máris zuhanni kezdett az adott bor értéke a befektetői piacon. Mára azonban úgy tűnik, erősen a kereslet vezeti az árakat, miután egyre több gazdag kínai, indiai és orosz fekteti pénzét "folyékony aranyba", különösen a hitelválság nyomán.

Spekulálni persze már a borpiacon is lehet, az úgynevezett en primeur vásárlásokkal, ami tulajdonképpen a még nem is létező bor megvásárlását jelenti. Március környékén történnek az úgynevezett en primeur kóstolások, amikor a neves pincészetek legfrissebb, még nem is palackozott borait véleményezik a világ legbefolyásosabb borkereskedői és szakírói, majd ezek után megindul a vásárlás, azonban az áru, vagyis a palackozott bor leszállítására akár éveket is várhat a vevő.

A legutóbbi ilyen kóstoló és vásár alkalmával azonban precedens értékű eset történt, ugyanis a tavaly évi bortermelést meglehetősen gyengének ítélték a szakértők, még Parker is meglehetősen alacsony, 90-93 pontot ítélt az évjáratnak, de még így is 4900 dollárra (772 ezer forint) rúgott egy láda Chateau Lafite-Rothschild en primeur ára. Korábban egy ilyen gyenge eredmény után jó ha 280 ezer forintot fizettek egy ládáért.

Ez akár egy borpiaci lufi kialakulására is utalhat, hiszen a keresletet láthatóan nem annyira a minőség vezérli, mint inkább egy-egy nagyobb márka felkapottsága.

A Liv-ex 100 index, ami a palackozott borok árainak változását követi, a hitelválság nyomán felülteljesítette a globális tőkepiacot, és az elmúlt 12 hónapban 9,5 százalékot emelkedett. Ráadásul márciusban Hong Kong is eltörölte a importált borokra kivetett adót, ami tovább növeli az ázsiai keresletet, és így a borok árát.

Nem mindenki örül azonban az árak ilyen mértékű emelkedése láttán. Az en primeur felvásárlók, vagyis a nagykereskedők közül többen bojkottot is hirdettek idén az árak láttán, ami nem csak az idei, de akár a jövő évi borokhoz való hozzáférést jelentősen megnehezítheti.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?