11 °C Budapest

Még mindig élelmiszerre költjük a legtöbbet!

Pénzcentrum
2008. május 20. 12:00

Élelmiszerekre, alkoholmentes italokra, lakásfenntartásra és közlekedésre fordítjuk 670 ezer forintos egy főre jutó éves kiadásunk legnagyobb részét. Átlagosan 58 kiló húst fogyasztunk egy évben, forintban kifejezve pedig ugyan annyit költünk ruházatra és lábbelire, mint az egészségünk megőrzésére. Mindezek természetesen jelentős területi szóródást mutatnak hazánkon belül - derül ki a KSH "A foglalkoztatási, jövedelmi és fogyasztási jellemzők regionális különbségei" című, nemrég megjelent tanulmányából.

A hazai életszínvonal változásának egyik legjobb indikátora a háztartási kiadások alakulása. Ezek változását ugyanis több tényező is befolyásolja: kezdve a jövedelmek változásától, a megtakarítások, a hitelfelvételi kedv és lehetőségek, az árak, adók, és fogyasztási preferenciák alakulásán át, egészen a szociális támogatások változásáig. A területi eltérésekért pedig elsősorban a foglalkoztatottság szintjében tapasztalható regionális különbségek felelősek.

A KSH által készített reprezentatív háztartási költségvetési felvétel alapján 2006-ra, hat év alatt reálértéken 27 százalékkal növekedett az egy főre jutó kiadás. Ez forintban kifejezve, országos átlagban 670 ezer forintot jelent.

Forrás: KSH

Az egy főre jutó fogyasztási kiadás Közép-Magyarországon a legmagasabb (közel évi 800 ezer forint/fő), és itt tapasztalható a legnagyobb, 30 százalék feletti növekedés is 2000-hez képest. A legkevésbé a közép-dunántúli háztartások kiadása emelkedett, kevesebb mint 15 százalékkal, azonban ebben a régióban a második legmagasabb az egy főre eső érték.

A kiadási szerkezetben is volt némi átrendeződés az évek alatt, ami az egyrészt az életszínvonal javulásával, másrészt egyes szolgáltatások árainak emelkedésével áll összefüggésben. Az összkiadáson belül jelentősen mérséklődött az élelmiszerek aránya, de csökkent a szeszesitalok, dohányáruk, ruházkodás és lakberendezés súlya is. Ezzel egyidejűleg emelkedett a lakásfenntartásra, háztartási energiára, közlekedésre, hírközlésre és kulturális tevékenységre fordított kiadási részarány.

Élelmiszerfogyasztás

A legtöbbet továbbra is élelmiszerekre költünk - 141 200 forintot fejenként - és ez mutatja a legnagyobb területi szórást is. Míg Közép-Magyarországon mindössze az egy főre jutó kiadások 19,7 százalékát fordítják, addig a dél-alföldi háztartások kiadásaik 26,4 százalékát az alapvető létfenntartást jelentő élelmiszerre és alkoholmentes italra költik. És akkor még csak a Maslow-i piramis aljánál járunk...

Az egyes élelmiszerfélék egy főre jutó évi mennyiségét tekintve, illetve a területi differenciáltságot nézve kifejezésre jut a hagyományos, valamint az egészségtudatos táplálkozási szokások közötti különbség. A legegészségesebben úgymond a közép-magyarországi háztartások táplálkoznak, mivel ott az átlagnál kevesebb zsiradék, hús, péksütemény és cukor fogy, míg sajtból, túróból átlag feletti a fogyasztás. Meglehetősen kevés halat fogyasztunk ugyanakkor a többi élelmiszerféléhez képest, ebből a szempontból viszont a dél-alföldiek vezetnek, ahol 2,5 kiló fogy belőle fejenként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Húsból egy főre vetítve évente átlagosan 58 kiló, az Alföldön ennél jóval több, míg Észak-, illetve Közép-Magyarországon átlag alatt fogy. A zsíradék-fogyasztás valamelyest mérséklődött az elmúlt 6 évben, átlagosan 18,5 kiló jut egy főre, a legkevesebbet ebből is Közép-Magyarországon fogyasztanak. Zöldség-gyümölcs fogyasztást tekintve szintén a dél-alföldi háztartások tarolnak, ahol bőven meghaladja az átlagot az érték (104,5 kg).

Lakásfenntartás

Az élelmiszerek után ez a legmagasabb kiadási tétel, egy főre vetítve 133 ezer forintot költöttünk erre 2006-ban. Kiemelkedő tétel ezen belül a háztartási energiafogyasztás, ami átlagosan 79 ezer forintot tesz ki. Az egyes régiók között tapasztalható jelentős különbségek elsősorban a lakásmérettel, azok korszerűségével, komfortfokozatával áll összefüggésben. Míg Közép-Magyarországon átlagosan 77 ezer forintot költöttek energián kívül lakásfenntartásra, addig az Alföldön 40-44 ezer forint jutott fejenként erre a tételre. Az energiaköltésen belül a legtöbbet villamos energiára (30-36 ezer forint), majd vezetékes gázra (21-30 ezer forint), végül központi fűtésre, távhőre fordítottak. Utóbbiban jelentős eltérés tapasztalható régiónként, nyílván ahol a legtöbb a lakótelepi lakás, ott a legmagasabb ez a díjtétel, ami hazánkban Közép-Magyarországra jellemző.

Közlekedés, kultúra, hírközlés és egyéb tételek

Az alapvető szükségleteken túllépve a közlekedés is jelentős kiadási tétel a háztartások körében. Két éve átlagosan 91 ezer forintot költöttünk erre, melynek közel harmadát a gépjárművásárlások tették ki. Ez a fellendülés elsősorban a kedvező hiteleknek köszönhető. Jelentősen növekedett a kulturális célú kiadások aránya, ami átlagosan 56 ezer forintot tett ki, ugyanakkor itt is jelentős az eltérés (Közép-Magyarországon 78 ezer forint, Észak-Magyarország, Észak-Alföld 40 ezer forint alatt).


Összességében a kiadások 2003-ig átlagosan 6-7 százalékkal bővültek, 2004 óta azonban csak valamivel 2 százalék alatti növekedés figyelhető meg. Sokkal fontosabb kiemelni azonban, hogy hat év alatt a regionális különbségek jelentősen megnőttek, a legnagyobb és legkisebb kiadások közötti különbség csaknem kétszerese a 2000. évinek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?