13 °C Budapest

Még mindig élelmiszerre költjük a legtöbbet!

Pénzcentrum
2008. május 20. 12:00

Élelmiszerekre, alkoholmentes italokra, lakásfenntartásra és közlekedésre fordítjuk 670 ezer forintos egy főre jutó éves kiadásunk legnagyobb részét. Átlagosan 58 kiló húst fogyasztunk egy évben, forintban kifejezve pedig ugyan annyit költünk ruházatra és lábbelire, mint az egészségünk megőrzésére. Mindezek természetesen jelentős területi szóródást mutatnak hazánkon belül - derül ki a KSH "A foglalkoztatási, jövedelmi és fogyasztási jellemzők regionális különbségei" című, nemrég megjelent tanulmányából.

A hazai életszínvonal változásának egyik legjobb indikátora a háztartási kiadások alakulása. Ezek változását ugyanis több tényező is befolyásolja: kezdve a jövedelmek változásától, a megtakarítások, a hitelfelvételi kedv és lehetőségek, az árak, adók, és fogyasztási preferenciák alakulásán át, egészen a szociális támogatások változásáig. A területi eltérésekért pedig elsősorban a foglalkoztatottság szintjében tapasztalható regionális különbségek felelősek.

A KSH által készített reprezentatív háztartási költségvetési felvétel alapján 2006-ra, hat év alatt reálértéken 27 százalékkal növekedett az egy főre jutó kiadás. Ez forintban kifejezve, országos átlagban 670 ezer forintot jelent.

Forrás: KSH

Az egy főre jutó fogyasztási kiadás Közép-Magyarországon a legmagasabb (közel évi 800 ezer forint/fő), és itt tapasztalható a legnagyobb, 30 százalék feletti növekedés is 2000-hez képest. A legkevésbé a közép-dunántúli háztartások kiadása emelkedett, kevesebb mint 15 százalékkal, azonban ebben a régióban a második legmagasabb az egy főre eső érték.

A kiadási szerkezetben is volt némi átrendeződés az évek alatt, ami az egyrészt az életszínvonal javulásával, másrészt egyes szolgáltatások árainak emelkedésével áll összefüggésben. Az összkiadáson belül jelentősen mérséklődött az élelmiszerek aránya, de csökkent a szeszesitalok, dohányáruk, ruházkodás és lakberendezés súlya is. Ezzel egyidejűleg emelkedett a lakásfenntartásra, háztartási energiára, közlekedésre, hírközlésre és kulturális tevékenységre fordított kiadási részarány.

Élelmiszerfogyasztás

A legtöbbet továbbra is élelmiszerekre költünk - 141 200 forintot fejenként - és ez mutatja a legnagyobb területi szórást is. Míg Közép-Magyarországon mindössze az egy főre jutó kiadások 19,7 százalékát fordítják, addig a dél-alföldi háztartások kiadásaik 26,4 százalékát az alapvető létfenntartást jelentő élelmiszerre és alkoholmentes italra költik. És akkor még csak a Maslow-i piramis aljánál járunk...

Az egyes élelmiszerfélék egy főre jutó évi mennyiségét tekintve, illetve a területi differenciáltságot nézve kifejezésre jut a hagyományos, valamint az egészségtudatos táplálkozási szokások közötti különbség. A legegészségesebben úgymond a közép-magyarországi háztartások táplálkoznak, mivel ott az átlagnál kevesebb zsiradék, hús, péksütemény és cukor fogy, míg sajtból, túróból átlag feletti a fogyasztás. Meglehetősen kevés halat fogyasztunk ugyanakkor a többi élelmiszerféléhez képest, ebből a szempontból viszont a dél-alföldiek vezetnek, ahol 2,5 kiló fogy belőle fejenként.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Húsból egy főre vetítve évente átlagosan 58 kiló, az Alföldön ennél jóval több, míg Észak-, illetve Közép-Magyarországon átlag alatt fogy. A zsíradék-fogyasztás valamelyest mérséklődött az elmúlt 6 évben, átlagosan 18,5 kiló jut egy főre, a legkevesebbet ebből is Közép-Magyarországon fogyasztanak. Zöldség-gyümölcs fogyasztást tekintve szintén a dél-alföldi háztartások tarolnak, ahol bőven meghaladja az átlagot az érték (104,5 kg).

Lakásfenntartás

Az élelmiszerek után ez a legmagasabb kiadási tétel, egy főre vetítve 133 ezer forintot költöttünk erre 2006-ban. Kiemelkedő tétel ezen belül a háztartási energiafogyasztás, ami átlagosan 79 ezer forintot tesz ki. Az egyes régiók között tapasztalható jelentős különbségek elsősorban a lakásmérettel, azok korszerűségével, komfortfokozatával áll összefüggésben. Míg Közép-Magyarországon átlagosan 77 ezer forintot költöttek energián kívül lakásfenntartásra, addig az Alföldön 40-44 ezer forint jutott fejenként erre a tételre. Az energiaköltésen belül a legtöbbet villamos energiára (30-36 ezer forint), majd vezetékes gázra (21-30 ezer forint), végül központi fűtésre, távhőre fordítottak. Utóbbiban jelentős eltérés tapasztalható régiónként, nyílván ahol a legtöbb a lakótelepi lakás, ott a legmagasabb ez a díjtétel, ami hazánkban Közép-Magyarországra jellemző.

Közlekedés, kultúra, hírközlés és egyéb tételek

Az alapvető szükségleteken túllépve a közlekedés is jelentős kiadási tétel a háztartások körében. Két éve átlagosan 91 ezer forintot költöttünk erre, melynek közel harmadát a gépjárművásárlások tették ki. Ez a fellendülés elsősorban a kedvező hiteleknek köszönhető. Jelentősen növekedett a kulturális célú kiadások aránya, ami átlagosan 56 ezer forintot tett ki, ugyanakkor itt is jelentős az eltérés (Közép-Magyarországon 78 ezer forint, Észak-Magyarország, Észak-Alföld 40 ezer forint alatt).


Összességében a kiadások 2003-ig átlagosan 6-7 százalékkal bővültek, 2004 óta azonban csak valamivel 2 százalék alatti növekedés figyelhető meg. Sokkal fontosabb kiemelni azonban, hogy hat év alatt a regionális különbségek jelentősen megnőttek, a legnagyobb és legkisebb kiadások közötti különbség csaknem kétszerese a 2000. évinek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?