19 °C Budapest

Májustól emelkednek a nyugdíjak...

Pénzcentrum
2008. április 22. 09:03

2008. május 1-jétől a 2008. január 1-je előtt megállapított saját jogú és hozzátartozói nyugdíjak összegei - ideértve a baleseti rokkantsági nyugdíjat és a baleseti hozzátartozói nyugdíjakat is - 1,1 százalékkal emelkednek. A 2007. december 31-ét követően megállapított hozzátartozói nyugellátások, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások összegeit a megállapításuk időpontjától kezdődően szintén 1,1 százalékkal kell emelni, feltéve, hogy az elhunyt jogszerző nyugellátását 2008. január 1-je előtt állapították meg. A mezőgazdasági szövetkezeti járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti növelt összegű járadékban, valamint a baleseti járadékban részesülők szintén 1,1 százalékos mértékű emelésben részesülnek.

A nyugdíjemelés mértékével megegyezően ugyancsak május hónaptól emelkednek a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei:

1,1 százalékkal emelkedik az átmeneti járadék, illetve a havi 85.500 Ft-ot el nem érő egészségkárosodási járadék összege azzal, hogy az egészségkárosodási járadék összege az emelést követően sem haladhatja meg a havi 85.500 Ft-ot.

A rokkantsági járadék havi összege 360 Ft-tal, a házastársi pótlék összege 220 Ft-tal, a házastárs utáni jövedelempótlék összege 150 Ft-tal növekedik.

A rendszeres szociális járadék emelése az életkortól függően történik, nevezetesen a 2008. december 31-ig 62. életévüket betöltő nők, illetve férfiak esetében 340 Ft-tal, egyéb esetekben 290 Ft-tal növekszik a járadék havi összege.

Szintén 1,1 százalékkal emelkednek a nyugellátásokkal együtt folyósított - a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódó - egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kiegészítések, illetve az 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlékok összegei. A nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összeghatára havi 137.300 Ft-ra emelkedik, de a hozzátartozói jogon folyósított pótlék havi összege a 68.650 Ft-ot nem haladhatja meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei 2008. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelkednek. Az emelés összegének megállapítására a 2008. évi IV. törvény rendelkezései alapján - a legközelebbi 5-re, illetve 0-ra - felfelé kerekítetten kerül sor.

Az arra jogosultak a 2008. május hónapban esedékes nyugellátás, valamint nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátás összegét nem külön, hanem egy nyugellátási utalványon- a szokásos nyugdíj-kifizetési napon - kapják kézhez. Az utalványnak az ellátásra jogosultnál maradó szelvényrésze az "ÖSSZEG" rovatban tartalmazza a májusi tárgyhavi, már emelt összegű ellátás, valamint e rovat alatt külön megbontásban az egy összegben kiutalt - legfeljebb négy hónapra járó - emelési különbözet összegét, az utalvány-minta szerint. Lásd a Kapcsolódó anyagok keretes részt. Mind a postai utalásban részesülők, mind a pénzintézetnél vezetett folyószámlával rendelkező nyugdíjasok május hónapban a szokásos nyugdíj-kifizetési (utalási) napon kézhez kapják az összevont ellátás(oka)t.

A Magyar Posta Zrt. a fővárosban és a kiemelt városokban május 13-án, más településeken pedig május 16-án kezdi meg az emelt nyugellátások és a visszamenőlegesen járó emelési különbözet kifizetését. A bankszámlával rendelkező nyugdíjasok esetében pedig az utalásra 2008. május 7-én kerül sor, ennek megfelelően a banki jóváírás időpontja 2008. május 9.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?