Miből élünk majd nyugdíjasként: tartható-e az életszínvonal?

Pénzcentrum
2007. október 3. 14:00

Már biztosan mindenkinek megfordult a fejében, ha sokkal többet keresne, sokkal többet is tudna félrerakni. Ám úgy tűnik, ez nem így van, ha sokat keresünk, sokat költünk, és keveset takarítunk meg...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy nem rég készült tanulmányból kiderült, hogy nagyon sok amerikainak a világ összes vagyona sem lenne elég a költekezéseinek fedezésére. Ahelyett, hogy a többlet fizetésüket arra fordítanák, hogy előre megtakarítanak a nyugdíjas időkre, nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, vagyis inkább elszórják a pénzüket, és az esélyt egy nagyon kellemes időskori életszínvonal biztosítására.


Sokan a magas jövedelműek közül vállalkozók, akik keményen megdolgoznak a jelenlegi életvitel fenntartásáért, viszont nekik lenne szükségük leginkább a későbbiekről gondoskodni, hogy nyugdíjasként se kelljen semmit nélkülözni.

A tanulmány eredménye nem volt meglepő, ugyanis az már köztudott, hogy az amerikaiak 70 százaléka, a fizetésének mértékétől függetlenül éves szinten többet költ mint amit megkeres. A maradék 30 százaléknak, akik általában alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, jó érzéke van a pénzhez, vagyis a kisebb fizetésből is sokat tudnak megtakarítani.

Egy másik kutatás szerint például a britek összesen 4,6 milliárd fontot (átszámítva 1,7 ezer milliárd forintot) rejtegetnek többek között a padláson. Magyarországon a háztartások készpénzállománya a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi számláinak adatai szerint 2007. júniusában 1 895 ezer milliárd forintot tett ki, amely 2004. első negyedéve óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A biztosítástechnikai tartalékok, amelyek az öngondoskodást jelzik, folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak, ami azt jelenti, hogy Magyarországon sokkal többen ismerték már eddig fel annak az előnyeit, hogy ha most megtakarítanak, nyugdíjasként nem fognak semmiben hiányt szenvedni.

A helyes megoldás nem az ész nélküli spórolás, mert az sincs jó hatással a későbbiekre. Ha valaki sok pénzzel megy nyugdíjba, mert egész életében megtakarított, és nem alakított ki magának semmilyen hobbit, vagy nem fogja élvezni a munka nélküli éveket, mert nem fog tudni mit kezdeni magával. Tehát a legjobb módszer a költekezés és a megtakarítás közötti helyes egyensúly megtalálása, ami minden embernél egyénileg változik...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?