Miből élünk majd nyugdíjasként: tartható-e az életszínvonal?

Pénzcentrum
2007. október 3. 14:00

Már biztosan mindenkinek megfordult a fejében, ha sokkal többet keresne, sokkal többet is tudna félrerakni. Ám úgy tűnik, ez nem így van, ha sokat keresünk, sokat költünk, és keveset takarítunk meg...

Egy nem rég készült tanulmányból kiderült, hogy nagyon sok amerikainak a világ összes vagyona sem lenne elég a költekezéseinek fedezésére. Ahelyett, hogy a többlet fizetésüket arra fordítanák, hogy előre megtakarítanak a nyugdíjas időkre, nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, vagyis inkább elszórják a pénzüket, és az esélyt egy nagyon kellemes időskori életszínvonal biztosítására.


Sokan a magas jövedelműek közül vállalkozók, akik keményen megdolgoznak a jelenlegi életvitel fenntartásáért, viszont nekik lenne szükségük leginkább a későbbiekről gondoskodni, hogy nyugdíjasként se kelljen semmit nélkülözni.

A tanulmány eredménye nem volt meglepő, ugyanis az már köztudott, hogy az amerikaiak 70 százaléka, a fizetésének mértékétől függetlenül éves szinten többet költ mint amit megkeres. A maradék 30 százaléknak, akik általában alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, jó érzéke van a pénzhez, vagyis a kisebb fizetésből is sokat tudnak megtakarítani.

Egy másik kutatás szerint például a britek összesen 4,6 milliárd fontot (átszámítva 1,7 ezer milliárd forintot) rejtegetnek többek között a padláson. Magyarországon a háztartások készpénzállománya a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi számláinak adatai szerint 2007. júniusában 1 895 ezer milliárd forintot tett ki, amely 2004. első negyedéve óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A biztosítástechnikai tartalékok, amelyek az öngondoskodást jelzik, folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak, ami azt jelenti, hogy Magyarországon sokkal többen ismerték már eddig fel annak az előnyeit, hogy ha most megtakarítanak, nyugdíjasként nem fognak semmiben hiányt szenvedni.

A helyes megoldás nem az ész nélküli spórolás, mert az sincs jó hatással a későbbiekre. Ha valaki sok pénzzel megy nyugdíjba, mert egész életében megtakarított, és nem alakított ki magának semmilyen hobbit, vagy nem fogja élvezni a munka nélküli éveket, mert nem fog tudni mit kezdeni magával. Tehát a legjobb módszer a költekezés és a megtakarítás közötti helyes egyensúly megtalálása, ami minden embernél egyénileg változik...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem