3 °C Budapest

Miből élünk majd nyugdíjasként: tartható-e az életszínvonal?

Pénzcentrum
2007. október 3. 14:00

Már biztosan mindenkinek megfordult a fejében, ha sokkal többet keresne, sokkal többet is tudna félrerakni. Ám úgy tűnik, ez nem így van, ha sokat keresünk, sokat költünk, és keveset takarítunk meg...

Egy nem rég készült tanulmányból kiderült, hogy nagyon sok amerikainak a világ összes vagyona sem lenne elég a költekezéseinek fedezésére. Ahelyett, hogy a többlet fizetésüket arra fordítanák, hogy előre megtakarítanak a nyugdíjas időkre, nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, vagyis inkább elszórják a pénzüket, és az esélyt egy nagyon kellemes időskori életszínvonal biztosítására.


Sokan a magas jövedelműek közül vállalkozók, akik keményen megdolgoznak a jelenlegi életvitel fenntartásáért, viszont nekik lenne szükségük leginkább a későbbiekről gondoskodni, hogy nyugdíjasként se kelljen semmit nélkülözni.

A tanulmány eredménye nem volt meglepő, ugyanis az már köztudott, hogy az amerikaiak 70 százaléka, a fizetésének mértékétől függetlenül éves szinten többet költ mint amit megkeres. A maradék 30 százaléknak, akik általában alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, jó érzéke van a pénzhez, vagyis a kisebb fizetésből is sokat tudnak megtakarítani.

Egy másik kutatás szerint például a britek összesen 4,6 milliárd fontot (átszámítva 1,7 ezer milliárd forintot) rejtegetnek többek között a padláson. Magyarországon a háztartások készpénzállománya a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi számláinak adatai szerint 2007. júniusában 1 895 ezer milliárd forintot tett ki, amely 2004. első negyedéve óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.


A biztosítástechnikai tartalékok, amelyek az öngondoskodást jelzik, folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak, ami azt jelenti, hogy Magyarországon sokkal többen ismerték már eddig fel annak az előnyeit, hogy ha most megtakarítanak, nyugdíjasként nem fognak semmiben hiányt szenvedni.

A helyes megoldás nem az ész nélküli spórolás, mert az sincs jó hatással a későbbiekre. Ha valaki sok pénzzel megy nyugdíjba, mert egész életében megtakarított, és nem alakított ki magának semmilyen hobbit, vagy nem fogja élvezni a munka nélküli éveket, mert nem fog tudni mit kezdeni magával. Tehát a legjobb módszer a költekezés és a megtakarítás közötti helyes egyensúly megtalálása, ami minden embernél egyénileg változik...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?