22 °C Budapest

Bulgária: angol után orosz felvásárlás?

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 14:00

A Fekete-tenger déli partja az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvend, hála az olcsó nyaralásoknak, és az üdülők számára létrehozott kellemes tengerparti környezetnek. Idén úgy tűnik, hogy már nemcsak az angolok akarnak itt hétvégi házat, egyre több a jelentkező a luxus apartmanokra...

Bulgária az utóbbi években vált felkapott nyaralócélponttá, és évről évre érezhető az utazások árán is a növekvő kereslet. Az ingatlanok ára viszont a nyugati országokhoz képest lényegesen alacsony, így sokan, akik tengerre és pihenésre vágynak, nyaralót vagy hétvégi házat vásároltak és vásárolnak a part mentén.

Átlagosan ezeknek az ingatlanoknak az árai 18 százalékkal növekedtek az idén, a híresztelések ellenére, miszerint a külföldiek elkezdtek kivonulni a bolgár ingatlanpiacról. Sőt, a tulajdonosoknak 5-7 százalékos bevételei is voltak a bérbeadásból, bár ez azokra a luxusingatlanokra vonatkozik, amelyek jó helyen vannak, a parthoz közel, és jó infrastruktúrával rendelkeznek.

Sozopol körzetében jelenleg 20 üdülő komplexum épül, de mindössze 4 felel meg a fent említett kritériumoknak, ez az oka annak, hogy már eddig is rengeteg apartman maradt eladatlan. Nagy lenne az igény a jól felszerelt luxusingatlanokra, olyanokra, amelyek tényleg vonzóak a külföldi vevők számára.

Az eladatlan lakások nem a piac rossz helyzetét tükrözik, hanem azt, hogy a tavalyi évig a külföldi vevők 80 százaléka angol nyelvterületről érkezett, ami most megváltozott. A britek mindössze az eladások 20 százalékát adják, az új vevők pedig Oroszországból, Romániából, Belorussziából, és Kazahsztánból érkeznek.

Az új vevőkör viszont új követelményeket is támasztott a lakásokkal szemben, amit ha nem követnek a befektetők, elveszíthetik a piaci részesedésüket. A britek mottója korábban az volt, hogy olyan olcsón kell vásárolni, amilyen olcsón csak lehet, az oroszok viszont annyi luxus kiegészítőt szeretnének a lakáshoz kapni, amennyit csak lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Külön igénnyé vált a hatalmas nappali, és az attól különálló hálószobák, nem is beszélve arról, hogy mindez természetesen a tengerhez közel legyen.

A téli üdülések kérdése azonban még mindig téma. Az ingatlanértékesítéssel foglalkozó cégek szerint ez nem fog problémát jelenteni, ugyanis tavaly is 7 százalékos profitra tehettek szert a tulajdonosok, annak ellenére, hogy az előző évben kimondottan meleg volt a tél.

A befektetők az igények változása mellett olyan problémákkal nézhetnek szembe, mint a megfelelő infrastruktúra és kielégítő szolgáltatások hiánya, ami könnyen áthidalhatóvá válhat, ha minden régióban elvállalja a szerepet egy befektető, hogy fejleszti a szükséges szolgáltatásokat, aminek köszönhetően jelentős bevételekre is szert tehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:01
Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tarta...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?