14 °C Budapest

Bulgária: angol után orosz felvásárlás?

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 14:00

A Fekete-tenger déli partja az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvend, hála az olcsó nyaralásoknak, és az üdülők számára létrehozott kellemes tengerparti környezetnek. Idén úgy tűnik, hogy már nemcsak az angolok akarnak itt hétvégi házat, egyre több a jelentkező a luxus apartmanokra...

Bulgária az utóbbi években vált felkapott nyaralócélponttá, és évről évre érezhető az utazások árán is a növekvő kereslet. Az ingatlanok ára viszont a nyugati országokhoz képest lényegesen alacsony, így sokan, akik tengerre és pihenésre vágynak, nyaralót vagy hétvégi házat vásároltak és vásárolnak a part mentén.

Átlagosan ezeknek az ingatlanoknak az árai 18 százalékkal növekedtek az idén, a híresztelések ellenére, miszerint a külföldiek elkezdtek kivonulni a bolgár ingatlanpiacról. Sőt, a tulajdonosoknak 5-7 százalékos bevételei is voltak a bérbeadásból, bár ez azokra a luxusingatlanokra vonatkozik, amelyek jó helyen vannak, a parthoz közel, és jó infrastruktúrával rendelkeznek.

Sozopol körzetében jelenleg 20 üdülő komplexum épül, de mindössze 4 felel meg a fent említett kritériumoknak, ez az oka annak, hogy már eddig is rengeteg apartman maradt eladatlan. Nagy lenne az igény a jól felszerelt luxusingatlanokra, olyanokra, amelyek tényleg vonzóak a külföldi vevők számára.

Az eladatlan lakások nem a piac rossz helyzetét tükrözik, hanem azt, hogy a tavalyi évig a külföldi vevők 80 százaléka angol nyelvterületről érkezett, ami most megváltozott. A britek mindössze az eladások 20 százalékát adják, az új vevők pedig Oroszországból, Romániából, Belorussziából, és Kazahsztánból érkeznek.

Az új vevőkör viszont új követelményeket is támasztott a lakásokkal szemben, amit ha nem követnek a befektetők, elveszíthetik a piaci részesedésüket. A britek mottója korábban az volt, hogy olyan olcsón kell vásárolni, amilyen olcsón csak lehet, az oroszok viszont annyi luxus kiegészítőt szeretnének a lakáshoz kapni, amennyit csak lehet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Külön igénnyé vált a hatalmas nappali, és az attól különálló hálószobák, nem is beszélve arról, hogy mindez természetesen a tengerhez közel legyen.

A téli üdülések kérdése azonban még mindig téma. Az ingatlanértékesítéssel foglalkozó cégek szerint ez nem fog problémát jelenteni, ugyanis tavaly is 7 százalékos profitra tehettek szert a tulajdonosok, annak ellenére, hogy az előző évben kimondottan meleg volt a tél.

A befektetők az igények változása mellett olyan problémákkal nézhetnek szembe, mint a megfelelő infrastruktúra és kielégítő szolgáltatások hiánya, ami könnyen áthidalhatóvá válhat, ha minden régióban elvállalja a szerepet egy befektető, hogy fejleszti a szükséges szolgáltatásokat, aminek köszönhetően jelentős bevételekre is szert tehet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?