0 °C Budapest

Beindult a babakötvény, megduplázódtak a számlák

Pénzcentrum
2007. július 17. 10:00

Az idei év első hat hónapjában több Start-számla megnyitása mellett döntöttek az újszülöttek szülei mint 2006-ban összesen: a szülők 23879 alkalommal kérték, hogy az állam az általuk választott bankhoz utalja a babakötvény összegét - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az emelkedő tendencia ellenére azonban még mindig csupán az újszülöttek 17 százaléka rendelkezik Start-számlával, a többiek esetében a babakötvény keretében kiutalt 40 ezer forintot a MÁK kezeli, a kamat pedig a mindenkori ötéves állampapírhozammal egyezik meg.

Azon szülők esetében, akik a Start-számla megnyitása mellett döntenek, az állam kiegészíti a számlára befizetett megtakarításokat 10 százalékkal, de maximum évi hatezer forinttal.

A tömeges befizetések elmaradását jelzi, hogy a 2006. december 31-én érvényben lévő szerződések alapján az államnak akár 65 millió forintos kötelezettsége is keletkezhetett volna, feltéve hogy a szülők a 60 ezer forint befizetésével kihasználják a maximális állami támogatást. A MÁK-nak azonban mindezidáig összesen körülbelül 18 millió forintot kellett átutalnia a bankoknak.

A MÁK adatai szerint tavaly év végén a szülők által befizetett megtakarítások összege elérte a 448 millió forintot, amely közel 42 ezer forintos átlagot jelent, a megtakarítások eloszlása azonban rendkívül egyenlőtlen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idei évben az első fizetési ciklus miatt a fizetési határidőt kitolták március elsejére, az állami kiegészítésnek azonban jövőre már január 31-ig kell majd megérkezni a Start-számlákra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06