13 °C Budapest

Pénzügyek az iskolában: szükségesebb mint gondolnánk...

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 15:00

Egy nemrég elkészült tanulmány szerint 10 brit felnőtt közül több mint egy bukna meg a lakossági pénzügyek vizsgán, ami az ottani érettséginek is része. Ezek szerint tényleg szükséges lenne már a középiskolában elkezdeni a pénzügyek oktatását, hogy a tudatlanság miatt ne verjék magukat felesleges költségekbe az emberek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több mint ezer felnőttnek tettek fel 10 kérdést az utolsó vizsga feladatai közül. A top 5 kérdés, amire a válaszadók nem tudtak, vagy rosszul válaszoltak, a lakossági pénzügyek témakörből került ki.

A megkérdezettek 86 százaléka nem volt tisztában azzal, hogy 6 hete van a hitelkártya használóknak kifizetni az adósságot, mielőtt a kamatokat elkezdené felszámítani a bank. 47 százalék nem tudta megmondani, hogy mit jelent a negatív tőke, és 44 százaléknak fogalma sem volt arról, hogy az UC (unpaid cheque) felirat a bankszámlakivonaton a beváltatlan csekket jelenti.

A szakemberek nem lepődtek meg a felmérés eredményén, ugyanis a pénzügyek egy olyan terület, ami nem a legnagyobb érdeklődés tárgya, nem okoz nehézséget nem odafigyelni, és sokan a homokba dugják a fejüket ha erről van szó.

Magyarországon júliusban született döntés arról, hogy a középiskolákban oktathatnak gazdasági és pénzügyi ismereteket. Bár a diákok is fontosnak tartják a pénzügyek ismeretét, sokszor idegenkednek a bonyolult nyelvezettől, és az alapvető ismeretek hiánya miatt nem is igazán foglalkoznak ezzel a területtel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Nemzeti Bank áprilisban készített kiadványát minden középiskolás diáknak eljuttatta, amiben az alapvető fogalmak és legfontosabb pénzügyi kérdések szerepelnek. További középtávú tervei között szerepel az is, hogy támogassa az oktatási segédanyagok készítését, és ismeretterjesztő, oktató programokat indítson.

A pénzügyek mélyebb oktatása a középiskolákban azért is nagyon fontos, mert ez olyan terület, amivel szakmától függetlenül mindenki találkozik, és egy felelős, tudatos döntés meghozásához szükséges egy alapvető tudásanyag, amit már fiatalon is elsajátíthat bárki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?