13 °C Budapest

Elúszott a piac: itt vannak a mentőövek...

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 14:00

Természeti erőforrások kihasználása A befektetők alternatív befektetési lehetőségeket keresnek a jelenlegi piaci visszaesés fedezésére. Íme 5 tipp, amivel elkerülhető a részvényárfolyamok eséséből származó veszteség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Angol FTSE 100 tőzsdeindex (a Londoni Értéktőzsde legfontosabb papírjainak alakulását mutatja) vezető részvényei pénteken 3 százalékos csökkenéssel zártak, ami a három héttel ezelőtti adatokhoz képest 9 százalékos esést jelent. Számos szakértő szerint ez a tendencia folytatódni fog. Ezt támasztja alá az is, hogy az európai, amerikai és az ázsiai központi bankok milliárdokat pumpálnak a gazdaságba, hogy fenntartsák a jelenlegi helyzetet.

Egyre többen keresnek alternatív megoldásokat a veszteségek csökkentésére. A Sunday Times összeállított egy 5 lehetőségből álló listát ezekről az alternatív menekülési útvonalakról.

Vizek

Az első ilyen alternatíva a vizekbe történő befektetés, mivel ezzel biztos jövedelemre lehet szert tenni. Viszonylag alacsony a korreláció az ilye befektetések és a részvénypiac nagy része között, aminek köszönhetően nem kell akkora visszaesésekre számítani, mint a részvénypiacon.

Ennek a területnek hosszú távú előnye, hogy ahogy a gazdaság és a népesség növekedik, egyre fontosabb kérdéssé válik a víz kérdése, jelentősége miatt folyamatosan értékelődik fel. A kínai vízügyi miniszter szerint az ottani lakosság már 40 százaléka annyi vízhez jut, ami már veszélyesen alacsony szintűnek minősül.

Vagyis egyre növekszik az igény a sótalanításra, a szűrésre, az új vezetékekre, ami egy új lehetőséget biztosít a befektetőknek a profitálásra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Erdőgazdaság

Az erdők egy alacsony kockázatú befektetési formát jelentenek, mivel nagyon kicsi a korreláció az egyéb eszközökkel, és még az infláció ellen is megoldást nyújt. Az erdőgazdaság volt 2006-ban a legjobban teljesítő befektetési forma, legyőzte a részvényeket, kötvényeket, és a kereskedelmi ingatlanokat is a 20,6 százalékos megtérülésével. A vizsgált erdőgazdasági kötvényeket Amerikában és Kanadában adták ki, ahol 2 százalékponttal magasabb hozamot biztosítottak, mint az amerikai államkötvények.

További előnye, hogy a kereskedelmi erdőségek két év után mentesek az örökösödési illeték alól, és nem jövedelemadó köteles az ebből származó jövedelem sem. Egy esetleges értékbeli növekedésből származó profit pedig mentes a nyereségadó alól.


További lehetőségek

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?