6 °C Budapest

Elúszott a piac: itt vannak a mentőövek...

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 14:00

Természeti erőforrások kihasználása A befektetők alternatív befektetési lehetőségeket keresnek a jelenlegi piaci visszaesés fedezésére. Íme 5 tipp, amivel elkerülhető a részvényárfolyamok eséséből származó veszteség.

Angol FTSE 100 tőzsdeindex (a Londoni Értéktőzsde legfontosabb papírjainak alakulását mutatja) vezető részvényei pénteken 3 százalékos csökkenéssel zártak, ami a három héttel ezelőtti adatokhoz képest 9 százalékos esést jelent. Számos szakértő szerint ez a tendencia folytatódni fog. Ezt támasztja alá az is, hogy az európai, amerikai és az ázsiai központi bankok milliárdokat pumpálnak a gazdaságba, hogy fenntartsák a jelenlegi helyzetet.

Egyre többen keresnek alternatív megoldásokat a veszteségek csökkentésére. A Sunday Times összeállított egy 5 lehetőségből álló listát ezekről az alternatív menekülési útvonalakról.

Vizek

Az első ilyen alternatíva a vizekbe történő befektetés, mivel ezzel biztos jövedelemre lehet szert tenni. Viszonylag alacsony a korreláció az ilye befektetések és a részvénypiac nagy része között, aminek köszönhetően nem kell akkora visszaesésekre számítani, mint a részvénypiacon.

Ennek a területnek hosszú távú előnye, hogy ahogy a gazdaság és a népesség növekedik, egyre fontosabb kérdéssé válik a víz kérdése, jelentősége miatt folyamatosan értékelődik fel. A kínai vízügyi miniszter szerint az ottani lakosság már 40 százaléka annyi vízhez jut, ami már veszélyesen alacsony szintűnek minősül.

Vagyis egyre növekszik az igény a sótalanításra, a szűrésre, az új vezetékekre, ami egy új lehetőséget biztosít a befektetőknek a profitálásra.

Erdőgazdaság

Az erdők egy alacsony kockázatú befektetési formát jelentenek, mivel nagyon kicsi a korreláció az egyéb eszközökkel, és még az infláció ellen is megoldást nyújt. Az erdőgazdaság volt 2006-ban a legjobban teljesítő befektetési forma, legyőzte a részvényeket, kötvényeket, és a kereskedelmi ingatlanokat is a 20,6 százalékos megtérülésével. A vizsgált erdőgazdasági kötvényeket Amerikában és Kanadában adták ki, ahol 2 százalékponttal magasabb hozamot biztosítottak, mint az amerikai államkötvények.

További előnye, hogy a kereskedelmi erdőségek két év után mentesek az örökösödési illeték alól, és nem jövedelemadó köteles az ebből származó jövedelem sem. Egy esetleges értékbeli növekedésből származó profit pedig mentes a nyereségadó alól.


További lehetőségek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?