Hogyan válhatsz profi befektetővé?

Pénzcentrum
2007. április 26. 13:00

Nem mindenki születik pénzügyi vénával, így aztán sokan vannak, akik esetleg hibát hibára halmoznak döntéseik meghozatalánál. A Harvard Egyetem legutóbbi kutatása szerint általában azok, akik alacsonyabb képzettséggel, valamint kevesebb pénzzel rendelkeznek hajlamosabbak belelépni a pénzügyi csapdahelyzetekbe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tanulmány készítője, John Y. Campbell szerint a legnagyobb veszélyt a jelzáloghitelek és a befektetési alapok jelentik, ezeknél a termékeknél gyakrabban fordul elő, hogy túl sokat fizetünk értük. Íme néhány tipp, hogyan kerülhetjük el azt, hogy többet fizessünk annál, mint amennyit az egész termék ér.

Képezzük megfelelően magunkat, olvassunk gazdasági témájú oldalakat, újságokat, folyóiratokat. Nem kell diploma ahhoz, hogy ne vágjanak át bennünket, de mindenképp szükséges a megfelelő ismeretek szinten tartása.

Az egyik legnagyobb hiba, amelyet a befektetők elkövetnek Campbell szerint az, hogy nem mernek kockázatosabb termékekbe pénzt fektetni, például félnek a részvényektől. Azonban ha ehelyett bankbetétben, vagy talán a párna alatt tartják a pénzt, eleshetnek a magasabb hozamok lehetőségétől.

Az örökzöld téma a hitelkártya, illetve az ahhoz kapcsolódó díjak. Nem győzzük mi sem eleget hangsúlyozni, hogy el kell kerülni a plasztikokhoz kapcsolódó egyéb, igencsak magas díjakat, igyekezzünk mindig időben feltölteni a keretet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ismerjük meg, milyen szolgáltatásokat igényelhetünk a banki termékeinkhez. Így például, hogy milyen eszközökkel gátolhatjuk meg a hitelkeret túllépését, vagy a késedelmes fizetést. Ne féljük megkérdezni, hogy miért jó nekünk az a termék, amelyet a tanácsadó ajánl, illetve, hogy milyen költségek kapcsolódnak hozzá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?