Tudod, hogy hová tartozol?

Pénzcentrum
2007. február 2. 15:00

Az angol pénzügyi felügyelet (Financial Services Authority, FSA) 2004-ben kiadott, "a pénzügyi kockázatok fogyasztói megértése" címet viselő tanulmánya rávilágított arra, hogy mennyire vannak tisztában az emberek befektetéseik kockázatával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tanulmány attól függően, hogy értik vagy sem a pénzügyi piacokat a vizsgálat alanyai, különböző típusokba sorolta őket. Ennek a tipizálásnak a megértése nem csupán a befektetők számára nagyon fontos, hanem a pénzügyi szolgáltatóknak is elengedhetetlen.

A vizsgálat eredménye szerint a személyeket három fő típusra bontották:

· A megbízó típusúak főleg egyszerű befektetők, akik leginkább a pénzügyi, befektetői tanácsadóikra támaszkodnak. Az alacsonyabb pénzügyi tudással rendelkezők kevésbé értik meg azokat a kockázatokat, amelyeknek befektetett pénzük ki van téve. Az FSA rámutatott, hogy pontosan ez a naivitás vezethet visszaéléshez.

· Partner típusúak azok, akik közepesen kifinomult tudással rendelkeznek a befektetésekkel kapcsolatban, és bizonyos mértékben együtt dolgoznak tanácsadóikkal. Ők már mindenképp szeretnének részt venni a döntéshozói folyamatban, általában követik az újságokat, és a piaci mozgásokat. Itt a legnagyobb gond megtalálni az egyensúlyt az irányítás és megbízás között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

· Az ellenőrző típusú személyek kifinomult tudással és gyakran nagy tapasztalattal rendelkeznek a pénzügyi piacokkal kapcsolatban. Ők saját tudásukra támaszkodnak, és saját maguk hozzák meg döntéseiket. Rengeteg időt fordítanak a piac és a termékek vizsgálatára, megveszik a legfrissebb könyveket, sőt még befektetői szemináriumokra, konferenciákra is eljárnak. Az ellenőrző típusú egyéniségeknél abból adódhat gond, ha valaki túlbecsüli tudását.

A vizsgálat egyik nagyon fontos következtetése pedig az, hogy az általános, vagy akár üzleti végzettség nem szükségszerűen fordítható le a befektetések világához szükséges speciális tudásra. Az FSA tanulmánya megerősítette azt is, hogy nagyon szükséges a jól informáltság, és a pénzügyi tervezés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?