5 °C Budapest

Tudod, hogy hová tartozol?

Pénzcentrum
2007. február 2. 15:00

Az angol pénzügyi felügyelet (Financial Services Authority, FSA) 2004-ben kiadott, "a pénzügyi kockázatok fogyasztói megértése" címet viselő tanulmánya rávilágított arra, hogy mennyire vannak tisztában az emberek befektetéseik kockázatával.

A tanulmány attól függően, hogy értik vagy sem a pénzügyi piacokat a vizsgálat alanyai, különböző típusokba sorolta őket. Ennek a tipizálásnak a megértése nem csupán a befektetők számára nagyon fontos, hanem a pénzügyi szolgáltatóknak is elengedhetetlen.

A vizsgálat eredménye szerint a személyeket három fő típusra bontották:

· A megbízó típusúak főleg egyszerű befektetők, akik leginkább a pénzügyi, befektetői tanácsadóikra támaszkodnak. Az alacsonyabb pénzügyi tudással rendelkezők kevésbé értik meg azokat a kockázatokat, amelyeknek befektetett pénzük ki van téve. Az FSA rámutatott, hogy pontosan ez a naivitás vezethet visszaéléshez.

· Partner típusúak azok, akik közepesen kifinomult tudással rendelkeznek a befektetésekkel kapcsolatban, és bizonyos mértékben együtt dolgoznak tanácsadóikkal. Ők már mindenképp szeretnének részt venni a döntéshozói folyamatban, általában követik az újságokat, és a piaci mozgásokat. Itt a legnagyobb gond megtalálni az egyensúlyt az irányítás és megbízás között.

· Az ellenőrző típusú személyek kifinomult tudással és gyakran nagy tapasztalattal rendelkeznek a pénzügyi piacokkal kapcsolatban. Ők saját tudásukra támaszkodnak, és saját maguk hozzák meg döntéseiket. Rengeteg időt fordítanak a piac és a termékek vizsgálatára, megveszik a legfrissebb könyveket, sőt még befektetői szemináriumokra, konferenciákra is eljárnak. Az ellenőrző típusú egyéniségeknél abból adódhat gond, ha valaki túlbecsüli tudását.

A vizsgálat egyik nagyon fontos következtetése pedig az, hogy az általános, vagy akár üzleti végzettség nem szükségszerűen fordítható le a befektetések világához szükséges speciális tudásra. Az FSA tanulmánya megerősítette azt is, hogy nagyon szükséges a jól informáltság, és a pénzügyi tervezés.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 08:58
Sok érdekességet tartalmaz a CANnual Report idei kiadása, amelyet a 14 ország független reklámügynök...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 07:38
Az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag nem változtattak lakáshiteleik kamatszintjén a bankok, ám ez az...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?