35 °C Budapest

Banki átverés, vagy félreértés? - Lehullt a lepel

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 09:00

A 2006. augusztus 31-től bevezetendő kamat és árfolyamnyereségadó alól kínál mentességet a CIB Bank. A Kamatkirály elnevezésű termék tájékoztatójában azonban arról figyelmeztetnek, hogy a bank nem tudja vállalni a felelősséget abban az esetben, ha a PSZÁF és a CIB Bank jogászai eltérően értelmezik a törvény.

A 2006. augusztus 31-től bevezetendő kamat és árfolyamnyereségadó alól kínál mentességet a CIB Bank. A Kamatkirály elnevezésű termék tájékoztatójában azonban arról figyelmeztetnek, hogy a bank nem tudja vállalni a felelősséget abban az esetben, ha a PSZÁF és a CIB Bank jogászai eltérően értelmezik a törvényt - írja a Magyar Hírlap.

A bank jogászai azzal érvelnek, hogy a törvény szerint egy kamatösszeghez egy kamatperiódus tartozik, így ha az ügyfél egyszerre veszi fel a kamatot, akkor a 2006. augusztus 31-e előtt megnyitott számlájára befizetett összegek egy kamatperiódus alá esnek, így mentesülnek a kamatadó-fizetés terhe alól.
A pénzügyi felügyelet szóvivője, Binder István elzárkózott attól, hogy a termék, illetve a hozzá tartozó tájékoztatás minőségéről nyilatkozzon, de a felügyelet általános álláspontja az, hogy a pénzintézetek semmilyen körülmények között nem hozhatják az ügyfeleiket bizonytalan helyzetbe az adótörvények értelemzésével kapcsolatban. A CIB Banknak azonban nem ez az első kétes hírű akciós terméke, a 11%-os kamattal hirdetett Marathon nevű betétjéről, a hirdetést figyelmesebben elolvasva kiderül, hogy a 11% 18 hónapra érvényes, így az éves kamat csupán 7,21 %.

Bár a bankpiac nagy nyomás alatt van a kamatadó szeptemberi bevezetése miatt, a CIB Bank egyedül maradt sajátos törvényi értelmezésével, sőt a Budapest Bank, aki ugyancsak hasonló termékekkel akciózik, szeptembertől szigorításokat vezet be.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?