28 °C Budapest

Banki átverés, vagy félreértés? - Lehullt a lepel

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 09:00

A 2006. augusztus 31-től bevezetendő kamat és árfolyamnyereségadó alól kínál mentességet a CIB Bank. A Kamatkirály elnevezésű termék tájékoztatójában azonban arról figyelmeztetnek, hogy a bank nem tudja vállalni a felelősséget abban az esetben, ha a PSZÁF és a CIB Bank jogászai eltérően értelmezik a törvény.

A 2006. augusztus 31-től bevezetendő kamat és árfolyamnyereségadó alól kínál mentességet a CIB Bank. A Kamatkirály elnevezésű termék tájékoztatójában azonban arról figyelmeztetnek, hogy a bank nem tudja vállalni a felelősséget abban az esetben, ha a PSZÁF és a CIB Bank jogászai eltérően értelmezik a törvényt - írja a Magyar Hírlap.

A bank jogászai azzal érvelnek, hogy a törvény szerint egy kamatösszeghez egy kamatperiódus tartozik, így ha az ügyfél egyszerre veszi fel a kamatot, akkor a 2006. augusztus 31-e előtt megnyitott számlájára befizetett összegek egy kamatperiódus alá esnek, így mentesülnek a kamatadó-fizetés terhe alól.
A pénzügyi felügyelet szóvivője, Binder István elzárkózott attól, hogy a termék, illetve a hozzá tartozó tájékoztatás minőségéről nyilatkozzon, de a felügyelet általános álláspontja az, hogy a pénzintézetek semmilyen körülmények között nem hozhatják az ügyfeleiket bizonytalan helyzetbe az adótörvények értelemzésével kapcsolatban. A CIB Banknak azonban nem ez az első kétes hírű akciós terméke, a 11%-os kamattal hirdetett Marathon nevű betétjéről, a hirdetést figyelmesebben elolvasva kiderül, hogy a 11% 18 hónapra érvényes, így az éves kamat csupán 7,21 %.

Bár a bankpiac nagy nyomás alatt van a kamatadó szeptemberi bevezetése miatt, a CIB Bank egyedül maradt sajátos törvényi értelmezésével, sőt a Budapest Bank, aki ugyancsak hasonló termékekkel akciózik, szeptembertől szigorításokat vezet be.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?