Kevesebb pénz, nagyobb hozam

Pénzcentrum
2006. május 9. 13:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,3 %-os havi növekedés után április végén 2.119 milliárd forintot tett ki. A hónap során öt új alap indult, egy pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 184 alapot kezeltek. Az alapok az előző havinál némileg kevesebb, összesen 32 milliárd forint új tőkebefektetést vonzottak, míg a hozamuk közel 16 milliárd forint volt.

Az alapok összvagyonának 71 %-át kitevő 110 nyilvános nyíltvégű értékpapíralap vagyona áprilisban 0,8 %-kal bővült. A hónap során 2,3 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a hozamok viszont 10 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona 3,6 %-kal nőtt, 1,4 milliárd forintos hozamok mellett az alapokba közel 300 millió forint tőke érkezett. A hónap végi 49 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 2,3 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)

Az ingatlanalapok száma sem változott, a 21 alap vagyona a hó végén 410 milliárd forint volt, arányuk az összvagyon 19,3 %-a. Az átlagnál ismét valamivel lassabb, 1,5 %-os havi növekményből az új befektetés 3 milliárd forint volt, az alapok teljesítménye pedig 3,1 milliárd forintot tett ki. A hazai ingatlan alapok alapjai gyorsabban, 4 %-kal nőttek, a hónap végén vagyonuk már meghaladta a 79 milliárd forintot.

Áprilisban öt új garantált alap indult, egy futamideje pedig lejárt, így a hónap végén 43 alap létezett. Ezek összvagyona a hónap végén meghaladta a 147 milliárd forintot, ami az összvagyon 7 %-a. A garantált alapok igen dinamikus, 23,5 %-os havi növekményből 26,6 milliárd forint az új befektetés, 1,5 milliárd forint pedig a hozam hatása. Az 5 származtatott alap vagyona 1,1 %-os bővülést követően meghaladta az 5,4 milliárd forintot. A növekmény 92 %-ban az új értékesítés eredménye.

A 29 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona 4,1 %-kal nőtt a hónapban, és április végén közel 695 milliárd forintot tett ki. Az előző hónap kiugró mértékű friss tőkebeáramlása után az új befektetések némileg alacsonyabb szinten maradtak áprilisban, a pénzpiaci alapokba közel 25 milliárd forint tőkét fektettek be, míg a hozamok 2,7 milliárd forintot hoztak. Bár a márciusinál jelentősen kisebb arányban, de a befektetők 261 millió forintot ismét kivontak a kategórián belül 58 %-ot kitevő "klasszikus" pénzpiaci alapokból, így ezek vagyona csak 0,4 %-kal nőtt az 1,7 milliárd forintnyi hozam hatására. A likviditási alapok 9,7 %-kal bővültek, ami a 25 milliárdos új tőke mellett a közel 1 milliárd forintos hozamoknak is köszönhető volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona a hazai alapokénál gyorsabban, 40 %-kal nőtt.

Áprilisban ismét a 29 kötvényalap vagyona csökkent egyedül, 8,7 %-kal, az összvagyonuk a hónap végén 470 milliárd forintra csökkent. Áprilisban folytatódott a tőkekivonás, több mint 47 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból. A hozamok hatására összességében az alapok vagyona 2,3 milliárd forinttal nőtt. A kötvényalapok vagyonának 80 %-át kitevő rövid kötvényalapok 10,3 %-kal, a hosszú kötvényalapok 2 %-kal csökkentek. A hazai kötvényalapok mellett idén először a globális alapokból is tőkét vontak ki, míg a dollár- és euróövezeti alapokba új befektetések történtek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A devizális megoszlást is tekintve a 47 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános pénzpiaci és kötvény alap továbbra is meghatározó, bár részesedésük az alapok összvagyonából folyamatosan csökken (míg egy évvel korábban 72 % volt, jelenleg már csak 54 %).

A 33 részvényalap vagyona 7 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 219 milliárd forintot. Az új befektetések áprilisban 11,3 milliárd forinttal, a hozamok 3 milliárddal növelték a vagyont. Míg a tiszta részvény alapok vagyona ismét 2,2 %-kal csökkent, a részvényalapok vagyonának 94 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok növekedése 7,7 % volt. A leggyorsabban az európai részvényalapok nőttek, a hazai és amerikai részvényalapokat viszont tőkekivonás, az utóbbiakat (és a globális alapokat) negatív hozam is jellemezte.

A 15 vegyes alap továbbra is igen dinamikusan bővült, áprilisban 12 %-os növekedést követően az alapok vagyona megközelítette a 104 milliárd forintot. Az alapok 9,5 milliárd forint tőkét vonzottak, a hozamok pedig 1,6 milliárd forinttal növelték a vagyont. Áprilisban ismét a 4 egyéb alap nőtt a leggyorsabban, vagyonuk 27,7 %-kal bővült és a hónap végén közel 19 milliárd forint volt. Az alapok 3,9 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, és 220 millió forint hozamot termeltek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem