25 °C Budapest

Kevesebb pénz, nagyobb hozam

Pénzcentrum
2006. május 9. 13:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,3 %-os havi növekedés után április végén 2.119 milliárd forintot tett ki. A hónap során öt új alap indult, egy pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 184 alapot kezeltek. Az alapok az előző havinál némileg kevesebb, összesen 32 milliárd forint új tőkebefektetést vonzottak, míg a hozamuk közel 16 milliárd forint volt.

Az alapok összvagyonának 71 %-át kitevő 110 nyilvános nyíltvégű értékpapíralap vagyona áprilisban 0,8 %-kal bővült. A hónap során 2,3 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a hozamok viszont 10 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona 3,6 %-kal nőtt, 1,4 milliárd forintos hozamok mellett az alapokba közel 300 millió forint tőke érkezett. A hónap végi 49 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 2,3 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)

Az ingatlanalapok száma sem változott, a 21 alap vagyona a hó végén 410 milliárd forint volt, arányuk az összvagyon 19,3 %-a. Az átlagnál ismét valamivel lassabb, 1,5 %-os havi növekményből az új befektetés 3 milliárd forint volt, az alapok teljesítménye pedig 3,1 milliárd forintot tett ki. A hazai ingatlan alapok alapjai gyorsabban, 4 %-kal nőttek, a hónap végén vagyonuk már meghaladta a 79 milliárd forintot.

Áprilisban öt új garantált alap indult, egy futamideje pedig lejárt, így a hónap végén 43 alap létezett. Ezek összvagyona a hónap végén meghaladta a 147 milliárd forintot, ami az összvagyon 7 %-a. A garantált alapok igen dinamikus, 23,5 %-os havi növekményből 26,6 milliárd forint az új befektetés, 1,5 milliárd forint pedig a hozam hatása. Az 5 származtatott alap vagyona 1,1 %-os bővülést követően meghaladta az 5,4 milliárd forintot. A növekmény 92 %-ban az új értékesítés eredménye.

A 29 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona 4,1 %-kal nőtt a hónapban, és április végén közel 695 milliárd forintot tett ki. Az előző hónap kiugró mértékű friss tőkebeáramlása után az új befektetések némileg alacsonyabb szinten maradtak áprilisban, a pénzpiaci alapokba közel 25 milliárd forint tőkét fektettek be, míg a hozamok 2,7 milliárd forintot hoztak. Bár a márciusinál jelentősen kisebb arányban, de a befektetők 261 millió forintot ismét kivontak a kategórián belül 58 %-ot kitevő "klasszikus" pénzpiaci alapokból, így ezek vagyona csak 0,4 %-kal nőtt az 1,7 milliárd forintnyi hozam hatására. A likviditási alapok 9,7 %-kal bővültek, ami a 25 milliárdos új tőke mellett a közel 1 milliárd forintos hozamoknak is köszönhető volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona a hazai alapokénál gyorsabban, 40 %-kal nőtt.

Áprilisban ismét a 29 kötvényalap vagyona csökkent egyedül, 8,7 %-kal, az összvagyonuk a hónap végén 470 milliárd forintra csökkent. Áprilisban folytatódott a tőkekivonás, több mint 47 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból. A hozamok hatására összességében az alapok vagyona 2,3 milliárd forinttal nőtt. A kötvényalapok vagyonának 80 %-át kitevő rövid kötvényalapok 10,3 %-kal, a hosszú kötvényalapok 2 %-kal csökkentek. A hazai kötvényalapok mellett idén először a globális alapokból is tőkét vontak ki, míg a dollár- és euróövezeti alapokba új befektetések történtek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A devizális megoszlást is tekintve a 47 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános pénzpiaci és kötvény alap továbbra is meghatározó, bár részesedésük az alapok összvagyonából folyamatosan csökken (míg egy évvel korábban 72 % volt, jelenleg már csak 54 %).

A 33 részvényalap vagyona 7 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 219 milliárd forintot. Az új befektetések áprilisban 11,3 milliárd forinttal, a hozamok 3 milliárddal növelték a vagyont. Míg a tiszta részvény alapok vagyona ismét 2,2 %-kal csökkent, a részvényalapok vagyonának 94 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok növekedése 7,7 % volt. A leggyorsabban az európai részvényalapok nőttek, a hazai és amerikai részvényalapokat viszont tőkekivonás, az utóbbiakat (és a globális alapokat) negatív hozam is jellemezte.

A 15 vegyes alap továbbra is igen dinamikusan bővült, áprilisban 12 %-os növekedést követően az alapok vagyona megközelítette a 104 milliárd forintot. Az alapok 9,5 milliárd forint tőkét vonzottak, a hozamok pedig 1,6 milliárd forinttal növelték a vagyont. Áprilisban ismét a 4 egyéb alap nőtt a leggyorsabban, vagyonuk 27,7 %-kal bővült és a hónap végén közel 19 milliárd forint volt. Az alapok 3,9 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, és 220 millió forint hozamot termeltek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?