8 °C Budapest

Viszik a pénzt az alapokból

Pénzcentrum
2005. december 5. 15:47

Második hónapja stagnál, illetve csökken némileg a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona - novemberben a vagyon 0,03 %-kal csökkent, és 1.873 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

Második hónapja stagnál, illetve csökken némileg a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona – novemberben a vagyon 0,03 %-kal csökkent, és 1.873 milliárd forintot tett ki a hónap végén.
Bár az alapok összhozama mintegy 19 milliárd forinttal növelte, a ezt meghaladó mértékű tőkekivonás eredményeként összességében 560 millió forinttal csökkent az alapok vagyona. A hónap során hat új alap indult, egy pedig november során elérte a futamideje végét, így összesen november végén 165 alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai. A 105 nyilvános nyíltvégű értékpapíralap az alapok összvagyonának háromnegyedét teszi ki. Ezen alapok vagyona második hónapja csökken, novemberben 56 milliárd forint tőkekivonás következtében 3 %-kal csökkent a vagyonuk, bár a hozamok hatására 13,5 milliárd forint növekmény keletkezett. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona az októberi visszaesés után ismét nőtt, novemberben 4,6 %-kal, a hónap végi 41 milliárd forintos vagyonuk az alapok összvagyonának 2,2 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)
A kötvénytípusú alapok csökkenésével párhuzamosan ismét gyorsult az ingatlanalapok növekedésének üteme, második hónapja 10 % feletti a havi növekmény. Az alapok száma a hónap végén 20, vagyonuk 328 milliárd forint volt, arányuk a hónap során az összvagyon 18 %-ára nőtt. A havi növekedéséből 29 milliárd forint az új befektetés, 2,5 milliárd forint pedig az elért hozamok eredménye. A hazai ingatlan alapok alapjainak bővülése továbbra is közel kétszerese az ingatlanalapokénak, és a hónap végén vagyonuk meghaladta az 55 milliárd forintot. Novemberben az újonnan induló alapok mindegyike garantált alap volt, a 2002-ben indult első ilyen alap pedig e hónapban érte el a futamidő végét. A hónap végén a 33 garantált alap összvagyona 85 milliárd forint volt, az összvagyon 4,5 %-a. A 11 %-os növekményből a hozam hatása 1,5 milliárd, míg több mint 7 milliárd forint az új alapok tőkevonzása volt. A 2 származtatott alap vagyona 25,7%-kal nőtt novemberben, a hónap végén a vagyonul 2,8 milliárd forintot tett ki. A növekmény nagyobb részét novemberben is az értékesítés jelentette.
Bár az októberi 30 milliárd után novemberben 58 milliárd forint tőkét vontak ki, a befektetési politika szerinti legnagyobb kategória továbbra is a 28 nyilvános, nyíltvégű kötvényalapé. A november havi 8,6 %-os csökkenést követően vagyonuk a hónap végén 602 milliárd forint volt, a hónap során a hozamok hatására az alapok vagyona 2 milliárd forinttal nőtt. A tőkekivonás elsősorban a rövid kötvényalapokat érintette, illetve a hazai alapokat, de a nem hazai hosszú kötvényalapokon kívül minden csoportban negatív volt az értékesítések és visszaváltások egyenlege. A kötvényalapok vagyonának 82 %-át kitevő rövid kötvényalapok 9,9 %-kal, a hosszú kötvényalapok 2,3 %-kal csökkentek novemberben
A második legnagyobb csoportot alkotó 27 pénzpiaci alap növekedési üteme szintén negatív volt, vagyonuk 1 %-kal csökkent novemberben, a hónap végén összesen 592 milliárd forintot tett ki. A hónapban közel 9 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a hozamoknak viszont 2,5 milliárd forintot köszönhettek. A kategórián belül 70 %-ot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapok 5 %-kal csökkentek, a likviditási alapok vagyona viszont 9,4 %-kal nőtt. Ugyancsak nőtt az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona.
A devizális megoszlást tekintve továbbra is a 46 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvény és pénzpiaci alap a meghatározó, részesedésük az összes alap teljes vagyonából bár csökken, így is 63 %.
A vegyes alapok bővülése az átlagnál gyorsabb volt, e hónapban 9,1 %-os növekedést követően vagyonuk közel 61 milliárd forint volt. Novemberben közel 4 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba, a hozamok pedig több mint 1 milliárd forintot tettek a vagyonhoz. A leggyorsabban, 18,5 %-kal a 4 egyéb alap vagyona bővült, a hónap végére több mint 6 milliárd forintra nőtt.
A részvényalapok havi bővülése az októberi visszaesést követően 9,5 %-ra nőtt, az alapok vagyona november végére meghaladta a 155 milliárd forintot. A vegyes és egyéb alapoktól eltérően azonban a részvényalapok gyors növekedésében a hozamok meghatározó szerepet játszottak. A tiszta részvény alapok növekedése gyorsabb volt, ezek 16,6 %-kal bővültek, míg a részvényalapok vagyonának 92 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok 8,9 %-kal nőttek. A leggyorsabban az amerikai részvényalapok nőttek, melyek átlagosan 8-9 %-os nominális hozamot értek el novemberben, illetve a hazai indexkövető részvényalapok, amelyek a legnagyobb arányú új tőkét vonzották (15 illetve 17 %-kal).

forrás: BAMOSZ

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm