-2 °C Budapest

Viszik a pénzt az alapokból

Pénzcentrum
2005. december 5. 15:47

Második hónapja stagnál, illetve csökken némileg a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona - novemberben a vagyon 0,03 %-kal csökkent, és 1.873 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

Második hónapja stagnál, illetve csökken némileg a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona – novemberben a vagyon 0,03 %-kal csökkent, és 1.873 milliárd forintot tett ki a hónap végén.
Bár az alapok összhozama mintegy 19 milliárd forinttal növelte, a ezt meghaladó mértékű tőkekivonás eredményeként összességében 560 millió forinttal csökkent az alapok vagyona. A hónap során hat új alap indult, egy pedig november során elérte a futamideje végét, így összesen november végén 165 alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai. A 105 nyilvános nyíltvégű értékpapíralap az alapok összvagyonának háromnegyedét teszi ki. Ezen alapok vagyona második hónapja csökken, novemberben 56 milliárd forint tőkekivonás következtében 3 %-kal csökkent a vagyonuk, bár a hozamok hatására 13,5 milliárd forint növekmény keletkezett. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona az októberi visszaesés után ismét nőtt, novemberben 4,6 %-kal, a hónap végi 41 milliárd forintos vagyonuk az alapok összvagyonának 2,2 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)
A kötvénytípusú alapok csökkenésével párhuzamosan ismét gyorsult az ingatlanalapok növekedésének üteme, második hónapja 10 % feletti a havi növekmény. Az alapok száma a hónap végén 20, vagyonuk 328 milliárd forint volt, arányuk a hónap során az összvagyon 18 %-ára nőtt. A havi növekedéséből 29 milliárd forint az új befektetés, 2,5 milliárd forint pedig az elért hozamok eredménye. A hazai ingatlan alapok alapjainak bővülése továbbra is közel kétszerese az ingatlanalapokénak, és a hónap végén vagyonuk meghaladta az 55 milliárd forintot. Novemberben az újonnan induló alapok mindegyike garantált alap volt, a 2002-ben indult első ilyen alap pedig e hónapban érte el a futamidő végét. A hónap végén a 33 garantált alap összvagyona 85 milliárd forint volt, az összvagyon 4,5 %-a. A 11 %-os növekményből a hozam hatása 1,5 milliárd, míg több mint 7 milliárd forint az új alapok tőkevonzása volt. A 2 származtatott alap vagyona 25,7%-kal nőtt novemberben, a hónap végén a vagyonul 2,8 milliárd forintot tett ki. A növekmény nagyobb részét novemberben is az értékesítés jelentette.
Bár az októberi 30 milliárd után novemberben 58 milliárd forint tőkét vontak ki, a befektetési politika szerinti legnagyobb kategória továbbra is a 28 nyilvános, nyíltvégű kötvényalapé. A november havi 8,6 %-os csökkenést követően vagyonuk a hónap végén 602 milliárd forint volt, a hónap során a hozamok hatására az alapok vagyona 2 milliárd forinttal nőtt. A tőkekivonás elsősorban a rövid kötvényalapokat érintette, illetve a hazai alapokat, de a nem hazai hosszú kötvényalapokon kívül minden csoportban negatív volt az értékesítések és visszaváltások egyenlege. A kötvényalapok vagyonának 82 %-át kitevő rövid kötvényalapok 9,9 %-kal, a hosszú kötvényalapok 2,3 %-kal csökkentek novemberben
A második legnagyobb csoportot alkotó 27 pénzpiaci alap növekedési üteme szintén negatív volt, vagyonuk 1 %-kal csökkent novemberben, a hónap végén összesen 592 milliárd forintot tett ki. A hónapban közel 9 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a hozamoknak viszont 2,5 milliárd forintot köszönhettek. A kategórián belül 70 %-ot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapok 5 %-kal csökkentek, a likviditási alapok vagyona viszont 9,4 %-kal nőtt. Ugyancsak nőtt az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona.
A devizális megoszlást tekintve továbbra is a 46 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvény és pénzpiaci alap a meghatározó, részesedésük az összes alap teljes vagyonából bár csökken, így is 63 %.
A vegyes alapok bővülése az átlagnál gyorsabb volt, e hónapban 9,1 %-os növekedést követően vagyonuk közel 61 milliárd forint volt. Novemberben közel 4 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba, a hozamok pedig több mint 1 milliárd forintot tettek a vagyonhoz. A leggyorsabban, 18,5 %-kal a 4 egyéb alap vagyona bővült, a hónap végére több mint 6 milliárd forintra nőtt.
A részvényalapok havi bővülése az októberi visszaesést követően 9,5 %-ra nőtt, az alapok vagyona november végére meghaladta a 155 milliárd forintot. A vegyes és egyéb alapoktól eltérően azonban a részvényalapok gyors növekedésében a hozamok meghatározó szerepet játszottak. A tiszta részvény alapok növekedése gyorsabb volt, ezek 16,6 %-kal bővültek, míg a részvényalapok vagyonának 92 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok 8,9 %-kal nőttek. A leggyorsabban az amerikai részvényalapok nőttek, melyek átlagosan 8-9 %-os nominális hozamot értek el novemberben, illetve a hazai indexkövető részvényalapok, amelyek a legnagyobb arányú új tőkét vonzották (15 illetve 17 %-kal).

forrás: BAMOSZ

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem