15 °C Budapest

Az ingatlanalapok éve volt a tavalyi - mi történt 2005-ben?

Pénzcentrum
2006. január 6. 11:48

Mintegy 812.6 mrd Ft-tal nőtt a 2005-ben a BAMOSZ tagok által befektetési alapokban kezelt vagyon. Az állomány december végére elérte az 1876.8 mrd Ft-ot. A növekedés a nyíltvégű alapoknál 492 mrd Ft-ot tett ki, az egyéb alapoknál 320 mrd-ot. A tavalyi év egyértelműen az ingatlan alapoké volt. Ezen alaptípusban a befektetések összértéke 262 mrd Ft-tal emelkedett, ami a vagyon közel megháromszorozódását jelenti. Az év folyamán 17 garantált alap indult, mely mutatja ezen típus sikerességét is.

Meglehetően jó évet tudhat maga mögött a befektetési alapkezelők piaca. Az alapokban kezelt vagyon közel 80%-kal emelkedett, mely kiemelkedő bővülést jelent. A leginkább az ingatlanalapokba áramlott a pénz, de kedveltek voltak a pénzpiaci alapok, az alapok alapja konstrukciók (ezen belül is az ingatlan) és a részvény alapok is. Tavaly 17 garantált alap indult, számuk az év végén 37-et tett ki. A jelentős tőzsdei árfolyamemelkedés illetve a hozamcsökkenésből származó nyereségek egyre több befektetőt késztettek arra, hogy a tőkepiaci rally kifulladásától tartva biztonságosabb konstrukciót keressen pénzének. Sokan a pénzpiaci alapok hozamánál többre vágytak (természetesen magasabb kockázat mellett), de szerették volna pénzüket biztosban tudni, melyre alkalmas megoldás volt a tőke- vagy minimális hozamgarancia.

Az alábbi táblázatban típusonként foglaltuk össze a nettó eszközértékeket illetve ezek változását:


Forrás: Bamosz

Ha az éven belüli folyamatokat nézzük, akkor nagymértékű pénzbeáramlás elsősorban az év elején történt, az utolsó negyedévben gyakorlatilag stagnált a vagyon, új pénzek nem érkeztek (sőt kis kiáramlás történt). Az alapok decemberben mintegy 7.5 milliárd forintnyi hozamot értek el, ezt csökkentette a 4.2 milliárd forintos tőkekivonás, így összességében 3.3 milliárd forinttal nőtt az alapok vagyona. A hónap során öt új alap indult, december végén összesen 170 alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 28 nyilvános, nyíltvégű kötvényalapból decemberben 43, a negyedik negyedévben összesen 132 milliárd forint tőkét vontak ki, bár a hónap során a hozamok hatására az alapok vagyona 125 millió forinttal nőtt. Decemberben első alkalommal előzte meg a 27 pénzpiaci alap a kötvényalapokat, köszönhetően a tizedakkora mértékű tőkekivonásnak. A részvényalapok száma eggyel, vagyonuk 5.1 %-kal nőtt decemberben, az alapok vagyona a hónap végére meghaladta a 163 milliárd forintot. A friss tőke közel 6 milliárd forintot tett ki decemberben, míg a hozamok 2 milliárddal növelték a vagyont.

Az év utolsó negyedévében a kötvényalapokból kivont tőke mellett az ingatlanalapok gyors növekedése volt a meghatározó, a havi növekmény a negyedév minden hónapjában 10 % volt. A 20 alap vagyona december végén 361 milliárd forint volt, arányuk a hónap során tovább nőtt az összvagyon 19 %-ára. Decemberben 31 milliárd forint volt az új befektetés, az elért hozamok pedig 2 milliárd forintot tettek ki. A hazai ingatlan alapok alapjai gyorsabban, közel 18 %-kal nőttek, és a hónap végén vagyonuk meghaladta az 65 milliárd forintot.

Decemberben két új garantált alap indult, a 37 alap összvagyona a hónap végére 86 milliárd forintra nőtt, ami az összvagyon 4.6 %-a.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem