Az ingatlanalapok éve volt a tavalyi - mi történt 2005-ben?

Pénzcentrum
2006. január 6. 11:48

Mintegy 812.6 mrd Ft-tal nőtt a 2005-ben a BAMOSZ tagok által befektetési alapokban kezelt vagyon. Az állomány december végére elérte az 1876.8 mrd Ft-ot. A növekedés a nyíltvégű alapoknál 492 mrd Ft-ot tett ki, az egyéb alapoknál 320 mrd-ot. A tavalyi év egyértelműen az ingatlan alapoké volt. Ezen alaptípusban a befektetések összértéke 262 mrd Ft-tal emelkedett, ami a vagyon közel megháromszorozódását jelenti. Az év folyamán 17 garantált alap indult, mely mutatja ezen típus sikerességét is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Meglehetően jó évet tudhat maga mögött a befektetési alapkezelők piaca. Az alapokban kezelt vagyon közel 80%-kal emelkedett, mely kiemelkedő bővülést jelent. A leginkább az ingatlanalapokba áramlott a pénz, de kedveltek voltak a pénzpiaci alapok, az alapok alapja konstrukciók (ezen belül is az ingatlan) és a részvény alapok is. Tavaly 17 garantált alap indult, számuk az év végén 37-et tett ki. A jelentős tőzsdei árfolyamemelkedés illetve a hozamcsökkenésből származó nyereségek egyre több befektetőt késztettek arra, hogy a tőkepiaci rally kifulladásától tartva biztonságosabb konstrukciót keressen pénzének. Sokan a pénzpiaci alapok hozamánál többre vágytak (természetesen magasabb kockázat mellett), de szerették volna pénzüket biztosban tudni, melyre alkalmas megoldás volt a tőke- vagy minimális hozamgarancia.

Az alábbi táblázatban típusonként foglaltuk össze a nettó eszközértékeket illetve ezek változását:


Forrás: Bamosz

Ha az éven belüli folyamatokat nézzük, akkor nagymértékű pénzbeáramlás elsősorban az év elején történt, az utolsó negyedévben gyakorlatilag stagnált a vagyon, új pénzek nem érkeztek (sőt kis kiáramlás történt). Az alapok decemberben mintegy 7.5 milliárd forintnyi hozamot értek el, ezt csökkentette a 4.2 milliárd forintos tőkekivonás, így összességében 3.3 milliárd forinttal nőtt az alapok vagyona. A hónap során öt új alap indult, december végén összesen 170 alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A 28 nyilvános, nyíltvégű kötvényalapból decemberben 43, a negyedik negyedévben összesen 132 milliárd forint tőkét vontak ki, bár a hónap során a hozamok hatására az alapok vagyona 125 millió forinttal nőtt. Decemberben első alkalommal előzte meg a 27 pénzpiaci alap a kötvényalapokat, köszönhetően a tizedakkora mértékű tőkekivonásnak. A részvényalapok száma eggyel, vagyonuk 5.1 %-kal nőtt decemberben, az alapok vagyona a hónap végére meghaladta a 163 milliárd forintot. A friss tőke közel 6 milliárd forintot tett ki decemberben, míg a hozamok 2 milliárddal növelték a vagyont.

Az év utolsó negyedévében a kötvényalapokból kivont tőke mellett az ingatlanalapok gyors növekedése volt a meghatározó, a havi növekmény a negyedév minden hónapjában 10 % volt. A 20 alap vagyona december végén 361 milliárd forint volt, arányuk a hónap során tovább nőtt az összvagyon 19 %-ára. Decemberben 31 milliárd forint volt az új befektetés, az elért hozamok pedig 2 milliárd forintot tettek ki. A hazai ingatlan alapok alapjai gyorsabban, közel 18 %-kal nőttek, és a hónap végén vagyonuk meghaladta az 65 milliárd forintot.

Decemberben két új garantált alap indult, a 37 alap összvagyona a hónap végére 86 milliárd forintra nőtt, ami az összvagyon 4.6 %-a.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?