3 °C Budapest

Kivették a pénzt a kötvényalapokból, ingatlanban a bizalom

Pénzcentrum
2006. február 7. 10:31

További tőkekivonás jellemezte a kötvényalapokat januárban, a többi alaptípus vagyona jellemzően emelkedett. Az év első hónapjában 3 új alap indult. Január végén a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 3.5%-os havi növekedés után 1,942 milliárd forint volt. Az alapok 43 milliárd forint új tőkebefektetést vonzottak, és mintegy 22 milliárd forintnyi hozamot értek el januárban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alapok összvagyonának 72%-át kitevő 108 nyilvános nyíltvégű értékpapíralap száma nem változott, vagyonuk a tavaly év végi csökkenés után 1.5 %-kal nőtt januárban. Ezen alapok a hónapban 8 milliárd forint új befektetést vonzottak. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona 6%-kal nőtt, elsősorban a részvényalapok miatt. A 20 ingatlanalap vagyona a hó végén 389 milliárd forint volt, arányuk a hónap során az összvagyon 20%-ára nőtt. A januári 7.5 %-os növekményből 20 milliárd forint volt az új befektetés. A hazai ingatlan alapok alapjai gyorsabban nőttek.

Januárban két új garantált alap indult. A 37 garantált alap összvagyona a hónap végén meghaladta a 100 milliárd forintot, ami az összvagyon 5.2%-a.

A november-decemberi visszaesés után a 27 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona januárban 2.4 %-kal nőtt. A hónap során a befektetők közel 12 milliárd forint tőkét fektettek pénzpiaci alapokba.

Az alapok közül egyetlenként a 28 kötvényalap vagyona csökkent januárban, 2.6 %-kal. A hónap során folytatódott az október óta tartó tőkekivonás, 17 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők az alapokból. A tőkekivonás nagyobb részt a rövid kötvényalapokat, illetve a hazai alapokat érintette. Csak a globális hosszú kötvényalap esetében nem történt vagyoncsökkenés januárban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 33 részvényalap vagyona 7.8 %-kal nőtt, az alapok vagyona január végére elérte a 176 milliárd forintot. Januárban az új befektetések 7 milliárd forinttal növelték a vagyont. A tiszta részvény alapok dinamikusabban, 12.7 %-kal bővültek, a részvénytúlsúlyos alapok növekedése valamivel lassabb, 7.5 % volt. A tiszta részvény alapok mellett a közép-kelet-európai részvényalapok nőttek a leggyorsabban, 10 %-kal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?