Hogyan spóroljunk 300 milliárdot

Pénzcentrum
2006. április 26. 10:00

A 25 tagország adófizetői minden évben több milliárd eurót spórolhatnak a közigazgatás modernizációjával - áll az Európai Bizottság kedden elfogadott, e-kormányzati cselekvési tervében. Csak az elektronikus számlázás és közbeszerzés évi 300 milliárd eurós megtakarítást jelentene az Uniónak - írja a Kormányzati Hírportál.

Olaszországban az e-közbeszerzéssel 2003-ig 3,2 milliárd eurót spóroltak meg, a PC-beszerzéseknél átlagosan 34 százalékkal költöttek kevesebbet. Portugáliban 30 százalékos költségcsökkenést eredményezett az e-közbeszerzés. Ha az Unióban ezt mindenhol bevezetnék, az összesen évi 80 milliárdos megtakarítást jelentene.

A terv öt fő célt jelöl meg. Az elektronikus szolgáltatásoknak minden állampolgárhoz el kell jutnia kortól, nemtől, nemzetiségtől, jövedelemtől vagy egészségi állapotától függetlenül, digitális televízió, személyi számítógép vagy mobiltelefon segítségével. Az Unió keretrendszert állít fel, hogy megvizsgálja az e-szolgáltatások várható hatásait. A brit nyugdíjrendszer átalakításával például minden második irodai alkalmazott felszabadult a munka alól, ezzel lehetővé vált, hogy személyesen segítsenek az ügyfeleknek vagy egyéb feladatokat kapjanak.

További cél, hogy 2010-re a tagországok a közbeszerzéseik legalább felét online intézzék. Ezzel 40 milliárd euro megtakarítást lehetne elérni évente. A teljesen elektronikus számlázás és közbeszerzés becslések szerint évi 300 milliárd euros megtakarítást jelenthet. A cselekvési terv részletes ütemtervet és gyakorlati lépéseket fogalmaz meg nagy, határokon átívelő e-közbeszerzési pilot programokhoz, és a cégeken belül teljes elektronikus dokumentumkezeléshez. Az EU komatibilis és biztonságos azonosító rendszereket dolgoz ki, 2007-re meghatározzák az elektornikus azonosítás alapjait és követelményeit, 2009-re pedig felülvizsgálják az e-aláírással kapcsolatos szabályozást. Végül a közösség az elektronikus szolgáltatásokon keresztül erősítené a demokratikus döntéshozatalt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?