Hogyan spóroljunk 300 milliárdot

Pénzcentrum
2006. április 26. 10:00

A 25 tagország adófizetői minden évben több milliárd eurót spórolhatnak a közigazgatás modernizációjával - áll az Európai Bizottság kedden elfogadott, e-kormányzati cselekvési tervében. Csak az elektronikus számlázás és közbeszerzés évi 300 milliárd eurós megtakarítást jelentene az Uniónak - írja a Kormányzati Hírportál.

Olaszországban az e-közbeszerzéssel 2003-ig 3,2 milliárd eurót spóroltak meg, a PC-beszerzéseknél átlagosan 34 százalékkal költöttek kevesebbet. Portugáliban 30 százalékos költségcsökkenést eredményezett az e-közbeszerzés. Ha az Unióban ezt mindenhol bevezetnék, az összesen évi 80 milliárdos megtakarítást jelentene.

A terv öt fő célt jelöl meg. Az elektronikus szolgáltatásoknak minden állampolgárhoz el kell jutnia kortól, nemtől, nemzetiségtől, jövedelemtől vagy egészségi állapotától függetlenül, digitális televízió, személyi számítógép vagy mobiltelefon segítségével. Az Unió keretrendszert állít fel, hogy megvizsgálja az e-szolgáltatások várható hatásait. A brit nyugdíjrendszer átalakításával például minden második irodai alkalmazott felszabadult a munka alól, ezzel lehetővé vált, hogy személyesen segítsenek az ügyfeleknek vagy egyéb feladatokat kapjanak.

További cél, hogy 2010-re a tagországok a közbeszerzéseik legalább felét online intézzék. Ezzel 40 milliárd euro megtakarítást lehetne elérni évente. A teljesen elektronikus számlázás és közbeszerzés becslések szerint évi 300 milliárd euros megtakarítást jelenthet. A cselekvési terv részletes ütemtervet és gyakorlati lépéseket fogalmaz meg nagy, határokon átívelő e-közbeszerzési pilot programokhoz, és a cégeken belül teljes elektronikus dokumentumkezeléshez. Az EU komatibilis és biztonságos azonosító rendszereket dolgoz ki, 2007-re meghatározzák az elektornikus azonosítás alapjait és követelményeit, 2009-re pedig felülvizsgálják az e-aláírással kapcsolatos szabályozást. Végül a közösség az elektronikus szolgáltatásokon keresztül erősítené a demokratikus döntéshozatalt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22