2 °C Budapest

Sokba kerül a nyugalom

Pénzcentrum
2006. március 29. 08:30

A hazai garantált alapok drágábbak bármelyik versenytársuknál, cserébe kevesebb velük a munka. A ténylegesen elszámolt hazai alapkezelői díjak csak az éves beszámolók alapján ismerhetők meg, ráadásul csak a rá következő évben: akkor jöhet a feketeleves.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A hazai garantált alapok drágábbak bármelyik versenytársuknál, cserébe kevesebb velük a munka. A ténylegesen elszámolt hazai alapkezelői díjak csak az éves beszámolók alapján ismerhetők meg, ráadásul csak a rá következő évben: akkor jöhet a feketeleves – írja mai számában a Világgazdaság.
Magyarországon bevett szokás, hogy az ügyfél nem tudhatja előre, hogy mennyi pénzt von le tőle az alapkezelő. A befektetési alapok tájékoztatóiban a tényleges összeg nem, csupán egy maximális éves díj szerepel. Ez az alap vagyonában meghatározott százalékos tétel az, amelyet bizonyos időközönként levesznek a befektetésből, ám mivel csak a plafont határozzák meg, az alapkezelő akár naponta változtathatja meg a díj mértékét.
Amennyiben mégis kíváncsiak vagyunk arra, hogy mennyibe is kerül nekünk egy ilyen alapba való befektetés, akkor várnunk kell a következő évben megjelenő éves jelentésre.
A szolgáltatók szerint ez az ügyfelek érdekeit szolgálja, hiszen a szerződésben szereplő díjnál végül kevesebbet kell fizetni. Az éppen aktuális alapkezelői díj azonban üzleti titok, erről semmit nem lehet megtudni.
Azonban, ha összehasonlítjuk az éves jelentéseket, érdekes kép tárul elénk. Miközben a nyílt végű alapok díjai az 1-2,5 százalékos éves költségkategóriában mozognak, addig az indulás után szinte munkaerő-ráfordítás nélkül üzemelő garantált alapok kezelői ennek akár a dupláját is felszámolják. Igaz, a díjak ezzel együtt a tájékoztatókban szereplő maximális elérhető érték alatt maradnak.

A garantált alapok költségeit az alapkezelők korábban az opció magas díjával magyarázták.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18