12 °C Budapest

Még nem késő elkezdeni!

Pénzcentrum
2006. március 1. 11:05

Sajnos a legtöbb ember a nyugdíjazását megelőzően néhány évvel döbben rá csak arra, hogy az öregségi nyugdíj nem biztos, hogy teljes mértékben fedezni fogja a boldog nyugdíjas éveket. Ezért lázasan kezdik meg felhalmoznia földi javakat arra gondolva, hogy talán még nem késő. Pedig ha valaki már a nyugdíjazását megelőző néhány évtizedben elkezd takarékoskodni, lehetőleg havi rendszerességgel (és itt nem kell nagy összegre gondolni), akkor neki tényleg nem kell majd aggódni azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas éveiben.

A nyugdíjcélú megtakarítások egyik formája a különböző biztosítási termékek lehetnek. Ezen lehetőségeket és a piaci tendenciákat tekintjük át a Világgazdaság cikke alapján.
A nyugdíj-előtakarékossági biztosítás iránti igény a 40 év feletti korosztálynál jelenik meg, és az 50 év felettieket jellemzi igazán. A felmérések alapján az 50 év feletti korosztálynál az első helyen szerepel ez a megtakarítási forma, ám nekik már csak 10-12 év megtakarítási időszak van hátra, éppen ezért olyan sokat nem tudnak összegyűjteni, bár kétségtelen, hogy ekkor már havonta nagyobb összeget is hajlandóak áldozni a megtakarításra.
A kevés szabadon elkölthető jövedelem mellett az is szerepet játszhat abban, hogy a fiatalabb korosztályt nem jellemzi az előtakarékoskodás, hogy sokan abban bíznak, jobban tudják forgatni a pénzt saját vállalkozásuknál.
Mennyi az optimális megtakarítás?
 
Ez függ a magánszemély élethelyzetétől, életkorától s persze a kockázatviselési hajlandóságától is. Szakemberek szerint az lenne az optimális, ha nyugdíjaséveiben a száz százalékát mindenki annak, mint amennyit most keres.
Milyen biztosítások vannak?
Nyugdíjbiztosítást sokféle konstrukcióval el lehet érni: lehet vegyes, elérési és unit-linked (befektetési egységhez kötött) biztosítás között választani.
A vegyes biztosításoknak megvan az az előnye, hogy előre lehet tudni, mekkora összeg várható a futamidő végén, míg a unit-linked konstrukciók esetében nincs garantált összeg, ez a futamidő alatt realizált hozamtól függ.
Az idősebb korosztály előnybe részesíti a vegyes vagy az elérési biztosításokat, míg a fiatalabb korosztály a unit-linked konstrukciókat részesíti előnyben.
Komplett programok, biztos jövő
 
A biztosítók kínálatából nem hiányozhatnak a nyugdíjcélú előtakarékossági termékek, de az univerzális konstrukciókra is van példa. Ezen konstrukciók lényege, hogy ezek a termékek akár egész életre szólóvá alakíthatók a tartam során, a futamidő alatt a védelmet bárkire ki lehet terjeszteni, s mind a biztosítási, mind pedig a befektetési szolgáltatások terén bármikor módosítható.
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem