Még nem késő elkezdeni!

Pénzcentrum
2006. március 1. 11:05

Sajnos a legtöbb ember a nyugdíjazását megelőzően néhány évvel döbben rá csak arra, hogy az öregségi nyugdíj nem biztos, hogy teljes mértékben fedezni fogja a boldog nyugdíjas éveket. Ezért lázasan kezdik meg felhalmoznia földi javakat arra gondolva, hogy talán még nem késő. Pedig ha valaki már a nyugdíjazását megelőző néhány évtizedben elkezd takarékoskodni, lehetőleg havi rendszerességgel (és itt nem kell nagy összegre gondolni), akkor neki tényleg nem kell majd aggódni azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas éveiben.

A nyugdíjcélú megtakarítások egyik formája a különböző biztosítási termékek lehetnek. Ezen lehetőségeket és a piaci tendenciákat tekintjük át a Világgazdaság cikke alapján.
A nyugdíj-előtakarékossági biztosítás iránti igény a 40 év feletti korosztálynál jelenik meg, és az 50 év felettieket jellemzi igazán. A felmérések alapján az 50 év feletti korosztálynál az első helyen szerepel ez a megtakarítási forma, ám nekik már csak 10-12 év megtakarítási időszak van hátra, éppen ezért olyan sokat nem tudnak összegyűjteni, bár kétségtelen, hogy ekkor már havonta nagyobb összeget is hajlandóak áldozni a megtakarításra.
A kevés szabadon elkölthető jövedelem mellett az is szerepet játszhat abban, hogy a fiatalabb korosztályt nem jellemzi az előtakarékoskodás, hogy sokan abban bíznak, jobban tudják forgatni a pénzt saját vállalkozásuknál.
Mennyi az optimális megtakarítás?
 
Ez függ a magánszemély élethelyzetétől, életkorától s persze a kockázatviselési hajlandóságától is. Szakemberek szerint az lenne az optimális, ha nyugdíjaséveiben a száz százalékát mindenki annak, mint amennyit most keres.
Milyen biztosítások vannak?
Nyugdíjbiztosítást sokféle konstrukcióval el lehet érni: lehet vegyes, elérési és unit-linked (befektetési egységhez kötött) biztosítás között választani.
A vegyes biztosításoknak megvan az az előnye, hogy előre lehet tudni, mekkora összeg várható a futamidő végén, míg a unit-linked konstrukciók esetében nincs garantált összeg, ez a futamidő alatt realizált hozamtól függ.
Az idősebb korosztály előnybe részesíti a vegyes vagy az elérési biztosításokat, míg a fiatalabb korosztály a unit-linked konstrukciókat részesíti előnyben.
Komplett programok, biztos jövő
 
A biztosítók kínálatából nem hiányozhatnak a nyugdíjcélú előtakarékossági termékek, de az univerzális konstrukciókra is van példa. Ezen konstrukciók lényege, hogy ezek a termékek akár egész életre szólóvá alakíthatók a tartam során, a futamidő alatt a védelmet bárkire ki lehet terjeszteni, s mind a biztosítási, mind pedig a befektetési szolgáltatások terén bármikor módosítható.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?