28 °C Budapest

Még nem késő elkezdeni!

Pénzcentrum
2006. március 1. 11:05

Sajnos a legtöbb ember a nyugdíjazását megelőzően néhány évvel döbben rá csak arra, hogy az öregségi nyugdíj nem biztos, hogy teljes mértékben fedezni fogja a boldog nyugdíjas éveket. Ezért lázasan kezdik meg felhalmoznia földi javakat arra gondolva, hogy talán még nem késő. Pedig ha valaki már a nyugdíjazását megelőző néhány évtizedben elkezd takarékoskodni, lehetőleg havi rendszerességgel (és itt nem kell nagy összegre gondolni), akkor neki tényleg nem kell majd aggódni azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas éveiben.

A nyugdíjcélú megtakarítások egyik formája a különböző biztosítási termékek lehetnek. Ezen lehetőségeket és a piaci tendenciákat tekintjük át a Világgazdaság cikke alapján.
A nyugdíj-előtakarékossági biztosítás iránti igény a 40 év feletti korosztálynál jelenik meg, és az 50 év felettieket jellemzi igazán. A felmérések alapján az 50 év feletti korosztálynál az első helyen szerepel ez a megtakarítási forma, ám nekik már csak 10-12 év megtakarítási időszak van hátra, éppen ezért olyan sokat nem tudnak összegyűjteni, bár kétségtelen, hogy ekkor már havonta nagyobb összeget is hajlandóak áldozni a megtakarításra.
A kevés szabadon elkölthető jövedelem mellett az is szerepet játszhat abban, hogy a fiatalabb korosztályt nem jellemzi az előtakarékoskodás, hogy sokan abban bíznak, jobban tudják forgatni a pénzt saját vállalkozásuknál.
Mennyi az optimális megtakarítás?
 
Ez függ a magánszemély élethelyzetétől, életkorától s persze a kockázatviselési hajlandóságától is. Szakemberek szerint az lenne az optimális, ha nyugdíjaséveiben a száz százalékát mindenki annak, mint amennyit most keres.
Milyen biztosítások vannak?
Nyugdíjbiztosítást sokféle konstrukcióval el lehet érni: lehet vegyes, elérési és unit-linked (befektetési egységhez kötött) biztosítás között választani.
A vegyes biztosításoknak megvan az az előnye, hogy előre lehet tudni, mekkora összeg várható a futamidő végén, míg a unit-linked konstrukciók esetében nincs garantált összeg, ez a futamidő alatt realizált hozamtól függ.
Az idősebb korosztály előnybe részesíti a vegyes vagy az elérési biztosításokat, míg a fiatalabb korosztály a unit-linked konstrukciókat részesíti előnyben.
Komplett programok, biztos jövő
 
A biztosítók kínálatából nem hiányozhatnak a nyugdíjcélú előtakarékossági termékek, de az univerzális konstrukciókra is van példa. Ezen konstrukciók lényege, hogy ezek a termékek akár egész életre szólóvá alakíthatók a tartam során, a futamidő alatt a védelmet bárkire ki lehet terjeszteni, s mind a biztosítási, mind pedig a befektetési szolgáltatások terén bármikor módosítható.
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?