22 °C Budapest

Tőzsdeélénkítő kormányzati lépések

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 09:35

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között a tőzsdei forgalom élénkítése, valamint az árfolyam-, a tőke- és a munkajövedelmek összehangolása kapcsán. Ennek értelmében 2007-től bevezetik az egységesen 10 százalékos árfolyamnyereség-adót, a magyar középvállalatok pedig állami támogatást kapnak a tőzsdei megjelenéshez.

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között a tőzsdei forgalom élénkítése, valamint az árfolyam-, a tőke- és a munkajövedelmek összehangolása kapcsán. Ennek értelmében 2007-től bevezetik az egységesen 10 százalékos árfolyamnyereség-adót, a magyar középvállalatok pedig állami támogatást kapnak a tőzsdei megjelenéshez.  

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között az árfolyamnyereség-adó bevezetéséről, a magyarországi középvállalkozások tőzsdei megjelenésének támogatásáról, valamint a nyugdíj-előtakarékossági befektetői számla bevezetéséről. A BÉT által júliusban benyújtott javaslatcsomagról még folynak a tárgyalások, a most elfogadott kérdések azonban már szerepelnek a kormány által hétfőn beterjesztett adótörvény-módosítások között.  

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a megállapodás kapcsán elmondta, a kormány célja, hogy nyitottabbá és élénkebbé tegye a magyar értéktőzsdét, a magyar középvállalatoknak pedig - amelyek nagy részének az elmúlt évtizedekben nem volt lehetősége részt venni a tőzsdei kereskedésben - lehetővé tegye, illetve megkönnyítse a tőzsdei jelenlétet. Ennek érdekében a Pénzügyminisztérium egy 100 millió forintos pályázati programot dolgoz ki, amely hazai középvállalkozások tőzsdei bevezetésének költségeihez biztosít állami támogatást.  

2007-től árfolyamnyereség-adó  

A 100 lépés program keretében meghirdetett méltányos közteherviselés részeként 2007. január elsejétől egységesen 10 százalékos adó terheli a kamatot és a tőzsdei árfolyam nyereségét. Ezzel együtt a tőzsdei társaságok által fizetett osztalék után fizetett adó kulcsa szintén tíz százalékra módosul.  

2006-tól létrejöhet és 2007-től adókedvezményre is feljogosít a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számla. A negyedik pillérnek is nevezett újfajta előtakarékosság célja, hogy bővítse az állampolgárok öngondoskodási lehetőségeit. - Magyarországon mi nem nagyon szeretünk kockáztatni, ám ez olyan tulajdonság, amin lassan érdemes változtatni - fogalmazott a miniszterelnök. Annak érdekében, hogy összehasonlíthatóak legyenek a nyugdíjpénztárak, 2006 januárjától kötelezővé válik az ötévente elkészített hozamjelentés - jelentette be Veres János pénzügyminiszter.  

Középiskolában oktathatják a tőzsdei ismereteket  

Az Oktatási Minisztériummal jelenleg is folyó tárgyalások eredményeképpen bekerülhet a középiskolai oktatásba a Budapesti Értéktőzsde, valamint az Öngondoskodás Alapítvány által kidolgozott pénzügyi és tőzsdei alapismeretek című tananyag.  

Veres János elmondta, a bejelentett intézkedésekhez szükséges döntések egy része már megjelenik az adótörvények módosítását tartalmazó csomagban, amely hétfőn kerül az Országgyűlés elé. A további döntésekre pedig a következő hónapokban kerülhet sor - tette hozzá.

Forrás: Magyarorszag.hu

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?