16 °C Budapest

Tőzsdeélénkítő kormányzati lépések

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 09:35

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között a tőzsdei forgalom élénkítése, valamint az árfolyam-, a tőke- és a munkajövedelmek összehangolása kapcsán. Ennek értelmében 2007-től bevezetik az egységesen 10 százalékos árfolyamnyereség-adót, a magyar középvállalatok pedig állami támogatást kapnak a tőzsdei megjelenéshez.

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között a tőzsdei forgalom élénkítése, valamint az árfolyam-, a tőke- és a munkajövedelmek összehangolása kapcsán. Ennek értelmében 2007-től bevezetik az egységesen 10 százalékos árfolyamnyereség-adót, a magyar középvállalatok pedig állami támogatást kapnak a tőzsdei megjelenéshez.  

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között az árfolyamnyereség-adó bevezetéséről, a magyarországi középvállalkozások tőzsdei megjelenésének támogatásáról, valamint a nyugdíj-előtakarékossági befektetői számla bevezetéséről. A BÉT által júliusban benyújtott javaslatcsomagról még folynak a tárgyalások, a most elfogadott kérdések azonban már szerepelnek a kormány által hétfőn beterjesztett adótörvény-módosítások között.  

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a megállapodás kapcsán elmondta, a kormány célja, hogy nyitottabbá és élénkebbé tegye a magyar értéktőzsdét, a magyar középvállalatoknak pedig - amelyek nagy részének az elmúlt évtizedekben nem volt lehetősége részt venni a tőzsdei kereskedésben - lehetővé tegye, illetve megkönnyítse a tőzsdei jelenlétet. Ennek érdekében a Pénzügyminisztérium egy 100 millió forintos pályázati programot dolgoz ki, amely hazai középvállalkozások tőzsdei bevezetésének költségeihez biztosít állami támogatást.  

2007-től árfolyamnyereség-adó  

A 100 lépés program keretében meghirdetett méltányos közteherviselés részeként 2007. január elsejétől egységesen 10 százalékos adó terheli a kamatot és a tőzsdei árfolyam nyereségét. Ezzel együtt a tőzsdei társaságok által fizetett osztalék után fizetett adó kulcsa szintén tíz százalékra módosul.  

2006-tól létrejöhet és 2007-től adókedvezményre is feljogosít a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számla. A negyedik pillérnek is nevezett újfajta előtakarékosság célja, hogy bővítse az állampolgárok öngondoskodási lehetőségeit. - Magyarországon mi nem nagyon szeretünk kockáztatni, ám ez olyan tulajdonság, amin lassan érdemes változtatni - fogalmazott a miniszterelnök. Annak érdekében, hogy összehasonlíthatóak legyenek a nyugdíjpénztárak, 2006 januárjától kötelezővé válik az ötévente elkészített hozamjelentés - jelentette be Veres János pénzügyminiszter.  

Középiskolában oktathatják a tőzsdei ismereteket  

Az Oktatási Minisztériummal jelenleg is folyó tárgyalások eredményeképpen bekerülhet a középiskolai oktatásba a Budapesti Értéktőzsde, valamint az Öngondoskodás Alapítvány által kidolgozott pénzügyi és tőzsdei alapismeretek című tananyag.  

Veres János elmondta, a bejelentett intézkedésekhez szükséges döntések egy része már megjelenik az adótörvények módosítását tartalmazó csomagban, amely hétfőn kerül az Országgyűlés elé. A további döntésekre pedig a következő hónapokban kerülhet sor - tette hozzá.

Forrás: Magyarorszag.hu

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 00:02
A Yahoo natív hirdetési felületei mostantól Magyarországon és további 20 piacon a Project Agorán ker...
Kiszámoló  |  2024. június 13. 21:28
Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ez...
Bankmonitor  |  2024. június 13. 15:08
Újabb fontos részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról: a mai kormányinfón elhangzottak...
Holdblog  |  2024. június 13. 08:00
Olyan ádáz technológiai és mérnöki verseny lapul a jövő egyik legfontosabb trendje mögött, ami alapj...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem