16 °C Budapest

Tőzsdeélénkítő kormányzati lépések

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 09:35

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között a tőzsdei forgalom élénkítése, valamint az árfolyam-, a tőke- és a munkajövedelmek összehangolása kapcsán. Ennek értelmében 2007-től bevezetik az egységesen 10 százalékos árfolyamnyereség-adót, a magyar középvállalatok pedig állami támogatást kapnak a tőzsdei megjelenéshez.

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között a tőzsdei forgalom élénkítése, valamint az árfolyam-, a tőke- és a munkajövedelmek összehangolása kapcsán. Ennek értelmében 2007-től bevezetik az egységesen 10 százalékos árfolyamnyereség-adót, a magyar középvállalatok pedig állami támogatást kapnak a tőzsdei megjelenéshez.  

Megállapodás született a kormány és a Budapesti Értéktőzsde között az árfolyamnyereség-adó bevezetéséről, a magyarországi középvállalkozások tőzsdei megjelenésének támogatásáról, valamint a nyugdíj-előtakarékossági befektetői számla bevezetéséről. A BÉT által júliusban benyújtott javaslatcsomagról még folynak a tárgyalások, a most elfogadott kérdések azonban már szerepelnek a kormány által hétfőn beterjesztett adótörvény-módosítások között.  

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a megállapodás kapcsán elmondta, a kormány célja, hogy nyitottabbá és élénkebbé tegye a magyar értéktőzsdét, a magyar középvállalatoknak pedig - amelyek nagy részének az elmúlt évtizedekben nem volt lehetősége részt venni a tőzsdei kereskedésben - lehetővé tegye, illetve megkönnyítse a tőzsdei jelenlétet. Ennek érdekében a Pénzügyminisztérium egy 100 millió forintos pályázati programot dolgoz ki, amely hazai középvállalkozások tőzsdei bevezetésének költségeihez biztosít állami támogatást.  

2007-től árfolyamnyereség-adó  

A 100 lépés program keretében meghirdetett méltányos közteherviselés részeként 2007. január elsejétől egységesen 10 százalékos adó terheli a kamatot és a tőzsdei árfolyam nyereségét. Ezzel együtt a tőzsdei társaságok által fizetett osztalék után fizetett adó kulcsa szintén tíz százalékra módosul.  

2006-tól létrejöhet és 2007-től adókedvezményre is feljogosít a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számla. A negyedik pillérnek is nevezett újfajta előtakarékosság célja, hogy bővítse az állampolgárok öngondoskodási lehetőségeit. - Magyarországon mi nem nagyon szeretünk kockáztatni, ám ez olyan tulajdonság, amin lassan érdemes változtatni - fogalmazott a miniszterelnök. Annak érdekében, hogy összehasonlíthatóak legyenek a nyugdíjpénztárak, 2006 januárjától kötelezővé válik az ötévente elkészített hozamjelentés - jelentette be Veres János pénzügyminiszter.  

Középiskolában oktathatják a tőzsdei ismereteket  

Az Oktatási Minisztériummal jelenleg is folyó tárgyalások eredményeképpen bekerülhet a középiskolai oktatásba a Budapesti Értéktőzsde, valamint az Öngondoskodás Alapítvány által kidolgozott pénzügyi és tőzsdei alapismeretek című tananyag.  

Veres János elmondta, a bejelentett intézkedésekhez szükséges döntések egy része már megjelenik az adótörvények módosítását tartalmazó csomagban, amely hétfőn kerül az Országgyűlés elé. A további döntésekre pedig a következő hónapokban kerülhet sor - tette hozzá.

Forrás: Magyarorszag.hu

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 5. 17:28
Megszünteti-e az állam a Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási lehetőségét 1%-os költségszint me...
MEDIA1  |  2023. június 5. 16:59
A PodcastFestival 2023 versenyben a hazánkban működő 600 podcastból mintegy 100 alkotás mérettette m...
Kiszámoló  |  2023. június 5. 12:38
Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben...
Holdblog  |  2023. június 5. 12:33
Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?